De voordelen van een groendak voor jouw woning

Op zowat elk plat dak kan je een groendak aanleggen. En zelfs een hellend dak kan een groendak herbergen. Waarom zou je kiezen voor een groendak? Wat zijn de voordelen? Welke soorten groendaken zijn er, en kan je er ook zelf mee aan de slag?

Een groendak is een goede zaak voor je woning en voor de natuur. Het directe voordeel is een isolerend effect, zowel op het gebied van temperatuur als geluid. Een traditioneel zwart plat dak kan in de zomer ontzettend warm worden. Met een groendak kan je de temperatuur binnenshuis gevoelig doen dalen, tot wel 5 graden. Een groendak dempt ook het omgevingsgeluid.

Daarnaast helpt een groendak om regenwater te bufferen. Zo komt er bij een fikse bui minder water in de riool terecht. Een groendak is bovendien een oase voor vogels en bijen. Groendaken houden stofdeeltjes vast, waardoor ze een wapen zijn in de strijd tegen de luchtvervuiling.

Soorten daken

Er zijn twee soorten groendaken: extensieve en intensieve. Welk soort groendak je kan aanleggen, hangt af van de stevigheid van de dakconstructie. Een extensief groendak bestaat uit grassen, mossen en vetplanten. Reken op een gewicht van circa 90 kilo/m2, iets wat een normaal dak zou moeten kunnen dragen. Een intensief groendak is een volwaardige daktuin, met vaste planten, struiken, eventueel bomen en mogelijk zelfs een waterpartij. Een intensief groendak kan alleen als de dakconstructie en het gebouw stevig genoeg zijn en 400 kilo/m2 of zelfs meer kunnen torsen.

Er doen ook een aantal andere benamingen voor extensieve groendaken de ronde, zoals exhaustief groendak, grasdak of sedumdak. Zo’n simpel dak bestaat uit een substraatlaag van 7 à 12 centimeter. Daarop komen dan onder andere verschillende soorten sedum of vetkruid – vandaar de naam. De voordelen van een extensief groendak zijn de onderhoudsvriendelijkheid en het feit dat ze makkelijk te realiseren zijn, ook bij bestaande woningen. Maar sedumdaken hebben ook nadelen. Ze zijn niet beloopbaar en in de winter kunnen ze er nogal troosteloos uitzien.

Naast een extensief en een intensief groendak is er ook nog een tussenmogelijkheid: een semi-intensief groendak of kruidendak. Dat heeft een iets dikkere onderlaag nodig dan een sedumdak. Hier kan je naast vetplanten en mossen ook kruiden op planten. Kies best voor kruiden die goed gedijen op een droge ondergrond.

Wist je trouwens dat een extensief groendak ook mogelijk is op een hellend dak, zelfs met hellingen tot 45°. Groendaken met een helling tot 15° vergen geen extra inspanningen. Bij dakhellingen boven de 15° moet je wel maatregelen treffen om erosie tegen te gaan.

Aanleg

Elk groendak, hoe eenvoudig ook, bestaat uit een aantal lagen. Je moet er immers voor zorgen dat het regenwater nog altijd kan aflopen en dat het dak niet beschadigd geraakt. Een goed aangelegd groendak zal de levensduur van het dak verlengen. Elk groendak bestaat uit een drainagelaag, een filterlaag, substraat en de begroeiing. Zorg dat de dakrand hoog genoeg is en dat de waterafvoeren altijd vrij blijven.

Een extensief groendak kan je vrij makkelijk zelf aanleggen. Twijfel je aan de stevigheid en wortelbestendigheid van je dak, doe dan een beroep op een specialist. Voor een intensief groendak raadpleeg je zeker een expert.

In heel wat gemeentes maken groendaken kans op subsidies. Je ontdekt het meteen in de online premiezoeker. Een groendak komt trouwens ook in aanmerking voor een VerbouwPremie, maar enkel voor wat betreft de draagstructuur en de waterdichte bedekking.