Antiek? Modern? Of beide?
Antiek zit weer in de lift. En dat is best wel opmerkelijk, want lange tijd was er relatief weinig vraag naar. Nu vinden steeds meer mensen manieren om oude meubels te integreren in een eigentijdse woonst.
Antiek was lange tijd minder populair, en daar zijn goede redenen voor. De laatste decennia voerde een eerder minimalistische trend de boventoon in tijdschriften en reclamefolders: uitgepuurde interieurs met veel licht en strakke meubels. En dan hebben we het niet enkel over doorgedreven moderne interieurs, maar ook over bijvoorbeeld de erg populaire Scandinavische stijl, waarin soberheid en evenwicht gecombineerd wordt met af en toe een vleugje speelsheid.
Zwaarte en overdaad
Dat alles zorgt voor een lichtheid die voor velen haaks staat op een antieke inrichting, die ze associëren met zware meubels in een onaantrekkelijke bruine kleur. Het brengt ons terug naar de huizen van onze grootouders, die naar ons aanvoelen overladen waren, donker en benauwd, met dikke gordijnen. Al die zwaarte en overdaad belemmerde het ervaren van de ruimtelijkheid waar we nu zo tuk op zijn. We willen ruimtes die ademen, die open zijn, en licht in alle betekenissen van het woord.
Betaalbaar antiek
Doordat de populariteit van antiek daalde, zakten ook de prijzen flink. Een kenner zei ooit, met enige zin voor overdrijving: “Je koopt beter een echte antieke kast dan een imitatie ervan bij een meubelgigant. Het origineel is waarschijnlijk goedkoper, en je hoeft het bovendien niet zelf in mekaar te schroeven.” Een boutade wellicht, maar dat neemt niet weg dat antiek tegenwoordig veel betaalbaarder is geworden. En daarnaast heeft het nog een troef die dezer dagen erg gewaardeerd wordt: duurzaamheid.
Gemaakt voor de eeuwigheid
Meubels werden vroeger gemaakt voor de eeuwigheid, zo lijkt het. Het waren erfstukken die generaties lang moesten meegaan. Met de hand gemaakt van vol kwaliteitshout, met oersterke scharnieren en aansluitingen, en afgewerkt met mooie, sierlijke details. Een ambachtelijke manier van werken die nu onbetaalbaar geworden is. Het staat in schril contrast met onze meubeltjes uit spaanplaat, die al snel erg gammel worden. Antieke meubels krijgen patina, veel hedendaagse exemplaren verouderen slecht.
Compacter wonen
Moeten we onze interieurs dan maar opnieuw vullen met antiek, wegens betaalbaar, duurzaam en kwalitatief? Hmm, moeilijk. Antiek is vaak echt niet aangepast aan onze manier van leven. Doordat we steeds compacter wonen, passen veel stukken gewoon niet in onze interieurs. Hoge kasten en rijke luchters die prachtig ogen in een herenhuis, kunnen er wanstaltig uitzien in een moderne woonst.
Verhuizen
Bovendien verhuizen we ook vaker. Van je geboorte tot je sterfdag in maar één of twee huizen wonen, het komt niet zo vaak meer voor. En wie dikwijls verkast, sleept nu eenmaal niet zo graag loodzware meubels met zich mee, en weet het ook te appreciëren als kasten, tafels en rekken snel en makkelijk demonteerbaar zijn. Desondanks wint antiek de laatste tijd weer aan populariteit. Alleen op een heel andere manier dan vroeger.
Meubels met een verhaal
Een heel interieur volstouwen met antiek gebeurt nog maar zelden. Maar het kan wel dienen als bijzonder accent in een eigentijdse woonst. Het geeft een eigen karakter aan woningen die steeds meer op elkaar lijken, en brengt ouderwetse huiselijkheid in interieurs die al snel onpersoonlijk aanvoelen. Een oud keukenmeubel heeft bijvoorbeeld een verhaal dat een, overigens erg aardig, hedendaags keukenkastje zelden bezit. Het ambachtelijke en unieke spreekt aan in een wereld vol industriële serieproducten.
Upcycling
Bovendien gaan we in tijden van upcycling anders met meubels om. We zijn niet bang om ze af te schuren, een ander kleurtje te geven, handgrepen te vervangen … Zodat een oubollig meubel er toch weer aantrekkelijk gaat uitzien. Upcyclen en recyclen kunnen zelfs steeds meer een noodzaak worden in tijden waarin wonen duurder wordt: de meubeltjes van oma opknappen is vriendelijker voor je portemonnee dan alles nieuw kopen. Pinterest, Instagram, YouTube en tal van tv-programma’s geven je tonnen inspiratie.
Een vleugje Versailles
En ten slotte nog dit: ooit zagen we een woning die heel normaal was ingericht, maar in één kamer waren de bewoners all the way gegaan, met antieke meubels, schilderijen, beelden, lambrisering, gordijnen, luchters … Alsof je vanuit een doordeweekse Vlaamse woning plots Versailles binnenstapte. Ook dat is natuurlijk een optie, en een bijzondere ervaring.