Architect kiest bewust voor aluminium

Een architectenwoning is altijd een visitekaartje en een statement. De fraaie woning van Thibaut Perpète, architect en zaakvoerder van architectenbureau Aristo, is een vertaling in steen en aluminium van zijn missie en visie: “Hedendaagse architectuur die rekening houdt met de huidige milieuproblematiek.”

Het bureau Aristo ontwerpt woningen die zo weinig mogelijk energie verbruiken, in een hedendaagse stijl, met pure lijnen, harmonieuze volumes en veel oog voor duurzaamheid. Niet verwonderlijk dat hij koos voor Linarte, de aluminium gevelbekleding van Renson, in een symfonie met baksteen en een bepleisterde verdieping. En voor screens om de kracht van de zon te temperen indien nodig.

“Voor het ontwerp van mijn eigen woning wou ik werken met grote glaspartijen die openheid creëren,” zegt Thibaut. “De woning ligt centraal op het perceel, dus wat inkijk betreft was er geen probleem.”

Oververhitting tegengaan
Wie kiest voor grote, zongerichte glaspartijen moet vooruitdenken, legt de architect uit. “Om oververhitting tegen te gaan hebben we – zoals we nu quasi altijd doen bij een zuid/zuidwest gerichte woning – zonwering van Renson voorzien. Voor de twee grote hoekramen is dat Panovista Max, de andere ramen hebben de Fixscreen Minimal. De screens blenden mooi in de bepleisterde gevel van de bovenverdieping. Onderaan kozen we voor een moderne baksteen in samenspel met de Linarte gevelbekleding.

Monolitisch
De keuze voor Linarte gevelbekleding verantwoordt de architect als volgt. “Mijn grootste bezorgdheid was hoe ik de deur en poort zo goed mogelijk kon integreren in de gevel. Ik wou een monolithische gevel, maar met een aantal contrasterende materialen. Baksteen en pleister leken een evidentie, maar een derde materiaalsoort ontbrak nog. Aluminium was het geknipte materiaal. Het liet toe om zowel de garagepoort als de voordeur en de raamkozijnen praktisch als één geheel op te vatten. Het was een oplossing om geen wanorde aan volumes en structuren te scheppen. Ook de perfecte integratie van de verlichting en de module voor videofonie pleit voor Linarte. De ingewerkte leds, de enige lichtbronnen op de gevel, verlichten de ingangstraptegels, de oprit én de inkom optimaal.”

Duurzaam aluminium
Waarom werd het aluminium en geen ander materiaal? Thibaut: “Wij hebben ook even gedacht aan hout of andere panelen, maar in het kader van duurzaamheid sprong aluminium er toch uit: aluminium lamellen zijn te hergebruiken of recycleren. Het liet ook toe om raamkozijnen en screens in hetzelfde materiaal en exacte dezelfde kleur te laten vervaardigen. Nog een belangrijk voordeel – maar dan eerder voor mij als eigenaar – is dat Linarte heel gebruiksvriendelijk is. Het vereist geen intensief onderhoud, en bovendien zijn de Linarte-profielen eenvoudig uit te klikken en te vervangen als er van beschadiging sprake zou zijn.”

Symfonie van materialen
Het resultaat is een mooi huis, waarin het ook ’s zomers aangenaam blijft, en een geslaagd visitekaartje. Thibaut knikt. “Dit project is architectuur zoals we die graag brengen: hedendaags met moderne lijnen, verschillende volumes en een symfonie van verschillende materialen. Met de Linarte gevelbekleding hebben wij trouwens al vele projecten afgewerkt. Wij houden ervan om de aluminium gevelbekleding te combineren met bakstenen en/of gevelbepleistering. Het feit dat je met Linarte zaken als poorten, deuren, lichten, videofonie, en dankzij de houten inserts zelfs huisnummers… kunt integreren, zorgt voor een toegevoegde waarde die mij nog meer overtuigt van mijn keuze. Met een speciale vermelding voor onze lokale Renson Ambassador, Flex 1848. Hun professionele installatie en service, met de technische support en goede dienst na verkoop vanuit Renson, maakt echt het verschil.”

Ontdek het grote gamma gevelbekleding van Renson. Klik hier.