(Auto)delen maakt wonen goedkoper
Het delen van auto’s, maar ook van heel wat andere zaken, maakt het leven goedkoper. Terwijl je niet of nauwelijks aan comfort inboet. Vaak zelfs integendeel. Zo gaat één en ander in zijn werk.
Het was zopas nog in het nieuws: autodelen zit in de lift. In 2022 zijn er maar liefst 40 procent nieuwe gebruikers bijgekomen. En dat is niet alleen goed nieuws voor onze mobiliteit, maar ook voor de betaalbaarheid van wonen. Al associeer je dat laatste niet meteen met autodelen. Nochtans hebben tal van mensen het al meegemaakt: je ziet een mooie woning in een nieuwbouwproject die helemaal naar je smaak is, en die bovendien ook nog eens net binnen je budget past. Alleen: je bent verplicht er een dure parkeerplaats bij te kopen, waardoor je woondroom onbetaalbaar wordt.
Minder parkeerplaatsen
Vaak is die verplichte parkeerplaats bij elke wooneenheid opgelegd door de gemeente. Die zo wil vermijden dat er bij elk nieuwbouwproject een nieuwe lading auto’s in de openbare ruimte bijkomt, die nu al vaak helemaal volgeparkeerd staat. Maar autodeelorganisaties suggereren een andere oplossing: als er in nieuwbouwprojecten deelauto’s komen, moeten er veel minder parkeerplaatsen worden voorzien. Want één deelauto vervangt volgens cijfers van de KU Leuven drie tot tien privéauto’s. Dat scheelt veel parkeerplaatsen, en maakt zo de woningen betaalbaarder.
Garage als woonruimte
Nog een ander scenario: je gezin breidt uit, en eigenlijk zou je de ruimte die je garage nu opsoupeert graag gebruiken voor een extra kamer. Zo hoef je niet uit te kijken naar een grotere en duurdere woning. Alleen: waar blijf je dan weer met die auto? Zeker in onze binnensteden kun je die amper nog op straat kwijt. Ook hier kan een deelauto de oplossing bieden: je gebruikt hem alleen als je hem nodig hebt, en vaak heb je een gereserveerde parkeerplaats. Klaar. Geen gedoe met verzekering, onderhoud, keuring en alles wat er bij het bezit van een auto komt kijken.
Geen auto, mijn vrijheid
Zeker in de steden leren steeds meer mensen het gemak en het financiële voordeel kennen van autoloos leven: ze verplaatsen zich te voet of met het openbaar vervoer en doen voor de laatste kilometers een beroep op een deelfietsensysteem. Slechts als het echt nodig is, gebruiken ze een deelauto. Ketenmobiliteit, zo heet dit combineren van vervoersmodi. Nog een stap verder gaat Mobility as a Service (MaaS), waarbij je smartphone routes suggereert, tickets betaalt, een auto reserveert enzovoorts. Er zijn al MaaS-aanbieders in ons land, al richten die zich voorlopig nog vooral op bedrijven.
Apparaten (uit)lenen
En er zijn heel wat meer dingen die je kunt delen. Zo hebben steeds meer gemeenten een ‘materialenbib’, waar je tegen een kleine vergoeding apparaten kunt ontlenen die je maar af en toe nodig hebt, zoals een cirkelzaag, grasmaaier of een schuurmachine. Sites als Peerby of WijDelen faciliteren dan weer het delen van dat soort apparaten onder particulieren: heb je een bepaald toestel nodig, dan kun je daar checken of je het kunt lenen van iemand in de buurt (eventueel tegen een kleine vergoeding). Niet alleen spaar je zo veel geld uit, maar heb je in je woning minder ruimte nodig om al die spullen op te slaan.
Gedeelde energie
Een recente manier van delen die kan helpen om je energiefactuur binnen de perken te houden, is energiedelen. Wie zonnepanelen heeft en een digitale meter, kon tot voor kort zijn overtollige stroom enkel terugverkopen aan zijn energieleverancier, waarvoor je dan een terugleververgoeding ontving. Alleen kon die nogal eens magertjes uitvallen. Daarom kun je sinds 1 juli je stroom ook verkopen aan derden (als die ook een digitale teller hebben). Als je dan je stroom verkoopt tegen een prijs hoger dan de terugleververgoeding, maar lager dan de marktprijs voor stroom, wint iedereen.
Eten delen
Honger gekregen van al dat delen? Op de app OLIO bieden mensen eten aan dat ze te veel hebben gekookt. Even checken of iemand in je buurt met overschotten zit, en je kunt ze zo gaan afhalen en opsmikkelen. Of je kunt er natuurlijk ook je eigen lekkere restjes op kwijt. Goed tegen voedselverspilling en leuk voor je portemonnee.