Automatisering in de tuin voor gras, licht en water

Een eigen tuin is genieten, maar soms zie je er misschien tegenop om dat stukje groen te onderhouden. Het gras maaien in het voorjaar, delicate planten water geven op hete zomerdagen, … Het vraagt nu eenmaal tijd en een zekere toewijding. Tegenwoordig bestaan er tal van slimme systemen die dat soort taken moeiteloos overnemen.

Een robotmaaier maakt het leven comfortabeler; een slim irrigatiesysteem helpt je zuiniger om te springen met water zonder dat je planten verpieteren; met tuinverlichting zorg je dan weer niet alleen voor sfeer, maar ook voor een gevoel van veiligheid. Met een slimme deurbel, smart lights en rookdetectors in huis is je gemoedsrust verzekerd wanneer je op van huis bent. Eventueel kun je ze uitbreiden met slimme IP-camera’s die je dag en nacht een beeld geven van je tuin, en die je kunt koppelen aan slimme buitenlampen. Laat de buitenverlichting bijvoorbeeld aangaan wanneer er een onbekende in je tuin rondloopt. Of zorg ervoor dat de camera wordt uitgeschakeld als je zelf in de tuin zit en de tuinverlichting doet branden.

Andere slimme toepassingen zijn dan weer nuttig voor eigenaars van een zwembad of een overdekt terras. Denk maar aan een roldek dat automatisch sluit wanneer het zwembad niet gebruikt wordt en terrasverwarming of slimme luifels die je bedient met je smartphone. De mogelijkheden zijn eindeloos. Automatische zonnewering, een slimme thermostaat, een waterlekdetector, … onze huizen worden steeds slimmer. Maar ook tuinen timmeren aan de toekomst.

Sfeer en een veilig gevoel

Ledverlichting in de achtertuin of een lamp die aangaat zodra je aan de voordeur komt: net als binnen kan buitenverlichting een sfeermaker zijn of louter functioneel. Voor beide types is slimme aansturing handig. Het kan ook helpen om energie te besparen. Met tijdschakelaars zorg je ervoor dat lampen niet blijven branden na een bepaald tijdstip, en bewegingssensoren schakelen de verlichting enkel aan wanneer ze beweging detecteren en zorgen zo voor een veilig gevoel. Je slimme buitenverlichting kun je automatisch laten uitgaan na zonsopgang. En uiteraard bedien je alles vanop afstand via je smartphone of tablet.

Beveiliging is vaak het zwakke punt van slimme toestellen. Een sterke en bovenal veilige WiFi-verbinding is daarom een must wanneer je je woning of tuin gaat automatiseren. Voer op zijn minst de nodige software-updates uit, vervang het standaardwachtwoord door een persoonlijk exemplaar en schakel opties die je niet gebruikt uit.

Een gezond gazon

Automatische grasmaaiers houden je gazon het hele jaar door in topvorm, zonder dat jij je handen hoeft vuil te maken. Vergeleken met een klassieke grasmachine op benzine zijn ze een stuk schoner, zeker als je kiest voor een robotmaaier die (gedeeltelijk) werkt op zonne-energie. Duurdere types kun je vaak bedienen via je smartphone of tablet, sommige exemplaren hebben daarnaast een antidiefstalbeveiliging. Dat laatste is geen overbodige luxe, want voor een kwalitatieve robotmaaier tel je al snel duizend euro neer.

Onze Belgische zomers worden droger en heter, waardoor sommige planten niet zonder extra water kunnen en je gazon ros dreigt te kleuren. Met een slim irrigatiesysteem bespaar je niet alleen tijd, maar gebruik je water ook op een efficiënte manier. Regent het, dan schakelt de sproeicomputer het systeem automatisch uit. Ook sproeien voor zonsopgang (het beste moment om bloemen en planten water te geven) is een stuk haalbaarder als je de tuinslang niet zelf hoeft te bedienen.