Blind Gekocht plaatst een nieuwe gasketel bij Celine en Florian

Blind Gekocht vond voor Celine en Florian een woning in Kessel-Lo, een deelgemeente van Leuven. Met de hulp van ENGIE kreeg de woning centrale verwarming met een zuinige verwarmingsketel.

Celine en Florian zochten een karaktervolle woning met een terras of stadstuin in de rand rond Leuven. De woning die Blind Gekocht voor hen vond, werd verbouwd tot een knusse thuis. Daarbij speelt de nieuwe verwarmingsinstallatie een belangrijke rol. Energiespecialist Paul van ENGIE gaf daarbij advies.

Wanneer vervangen?

“Veel mensen wachten tot hun ketel niet meer hersteld kan worden om hem te vervangen”, zegt Paul. “Dat is begrijpelijk, maar het is geen goed idee. Soms is het gewoon voordeliger om een oude ketel te vervangen, ook al werkt hij nog of kan hij nog opgelapt worden. Nieuwe ketels zijn veel zuiniger, en je verbruikt dus meteen minder energie. De kost die je voor je nieuwe ketel betaalt, verdien je dan ook in minder dan tien jaar tijd terug.” Of het al dan niet zinvol is om jouw ketel al te vervangen, hangt van de leeftijd en toestand van de ketel af.

Welk verwarmingssysteem?

Voor de woning in Kessel-Lo was er weinig discussie, want er was zelfs nog geen centrale verwarming. “De volgende vraag is dan welk verwarmingssysteem je kiest“, zegt Paul. “Een bestaande mazout- of gasketel kun je vervangen door een zuinige, efficiënte condensatieketel op gas. Maar er bestaan vandaag ook andere verwarmingssystemen, zoals een warmtepomp. Die zijn efficiënter, zodat je veel minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen.” Maar warmtepompen zijn niet voor elke woning geschikt. “Ze lenen zich eerder voor nieuwbouw en renovaties. Huizen die bijvoorbeeld onvoldoende geïsoleerd zijn, komen niet in aanmerking.”

Kostprijs

Op basis van zijn analyse raadde Paul aan om een nieuwe gascondensatieketel te plaatsen met radiatoren in elke ruimte die verwarmd moet worden. De prijs van zo’n ketel hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen, merk en model. Gemiddeld moet je – met de installatie inbegrepen – voor een gascondensatieketel rekenen op 4.500 euro. Dat is een behoorlijke investering, maar er bestaan verschillende manieren om een nieuwe ketel te betalen. Als je budget niet toelaat om dat bedrag in één keer neer te tellen, kun je je informeren over de financieringsmogelijkheden voor een nieuwe ketel.

Slim gebruiken

Afhankelijk van de toestand van de bestaande installatie, kan een nieuwe ketel in een dag geplaatst worden. Zodra de nieuwe ketel in gebruik is, heb je minder gas nodig om je woning te verwarmen. Met de hoge gasprijzen van vandaag rendeert de investering dus vanaf dag één.

Paul geeft ook nog tips mee om je verwarmingsinstallatie optimaal te laten renderen. Zo moeten de druk op de installatie en de temperatuur van de warmwaterboiler goed ingesteld zijn. Om warmteverlies tegen te gaan, moeten warmwaterleidingen goed geïsoleerd zijn. “Ontlucht regelmatig je radiatoren, en laat de ketel en boiler regelmatig onderhouden“, raadt Paul nog aan. “Dat laatste is niet alleen wettelijk verplicht, het garandeert ook dat je installatie goed werkt en dus zo weinig mogelijk verbruikt.”

Is jouw ketel ook aan vervanging toe? En wat is dan het beste alternatief? Klik hier en ontdek het antwoord in de gratis gids 'Hoe kies je je verwarmingssysteem?'/