Bouw je eigen tijdscapsule naar de seventies

Veel kleur, psychedelische motieven en een beetje gekte: je interieur een seventiesvibe geven biedt troost en blijdschap in woelige tijden. Met deze tips flits je terug naar de gloriejaren van Abba en Fleetwood Mac. You can go your own way!

De jaren zestig en tachtig hadden elk duidelijk hun eigen smoel. Alleen de jaren zeventig zagen we lang een beetje als een overgangsperiode: de blije, hoopvolle sixties waren voorbij, maar niet helemaal, en de economische crises van de eighties waren al flink te voorvoelen, maar ook nog niet helemaal. Het resulteerde in een heel eclectische stijl in mode en muziek, en ook in de interieurs. Er werd duchtig gemixt: oud met nieuw, retro met futuristisch, natuurlijk met industrieel. Vis noch vlees voor sommigen, maar anderen vinden die soms gekke combinaties in deze periode net geweldig.

Shoppen met flair

Lag het aan de oliecrisis en rampzalige Vietnamoorlog dat er een einde kwam aan het vooruitgangsoptimisme van de jaren zestig? In ieder geval: in de seventies leerden veel mensen weer zuinig zijn. Ze staken hun huizen niet helemaal in het nieuw, maar gingen duchtig shoppen in de interieurs van hun ouders en grootouders. Al deden ze dat met flair, en combineerden ze oude meubels met eigentijdse stukken. Een bonte mengeling van stijlen en periodes die ze hun heel eigen stempel meegaven. En daar hadden de jarenzeventigers zo hun eigen trucjes voor.

Oranje boven!

In de eerste plaats denken we dan natuurlijk aan kleur. Alle kleuren waren in feite goed, zowel felle als zachte, als het er maar veel waren, en dan nog het liefst niet al te goed bij elkaar passend. Maar dé kleuren van die periode waren toch vooral bruin en oranje. Niets zegt zo ‘jaren zeventig’ als die twee, in tal van combinaties en in een breed gamma van tinten: van licht tot donker, van zacht tot knallend. Een seventiesinterieur is niet denkbaar zonder veel bruin en oranje (en beige als bindmiddel).

Psychedelische trip

Al die kleuren werden bij voorkeur verwerkt in behoorlijk drukke en ingewikkelde motieven, vooral planten, geometrische patronen en heel veel cirkels en ovalen. Geen strak minimalisme in de jaren zeventig: een simpel gordijn leek al snel een psychedelische trip, het behang deed je vaak even duizelen bij het binnenkomen. Dat de stoffen van bijvoorbeeld tapijten, zitbanken en kussens absoluut niet matchten, was hoegenaamd geen bezwaar, en zelfs een pluspunt.

Franjes en macramé

De natuur was ook belangrijk in een seventiesinterieur, de hippies en de flowerpower lagen immers nog vers in het geheugen. Dat uitte zich in de vorm van weelderige kamerplanten, en van plantenmotieven op interieurtextiel en behang. Maar het was ook te zien in de materialen die populair waren. Zoals riet, rotan en bamboe, maar ook schapenvachten, koeienhuiden, gebreide of gehaakte plaids (met franjes!) en natuurlijk macramé. Veel macramé. Om planten op te hangen, maar ook voor lampen, of gewoon als decoratie aan de muur.

Knallend plastic

Die voorkeur voor de natuur betekende niet dat de bewoner van de jaren zeventig vies was van industriële producten. Integendeel. Hij combineerde natuurlijke materialen probleemloos met meubels, lampen, apparaten en keukengerei in knallend plastic. Echt harmonieus hoefde het vooral niet te ogen: een lamp met een zware witte voet, een blinkende chromen staaf en een half bolvormige oranje lampenkap, in de jaren zeventig vonden we het prachtig. Ook keramiek was populair. En hoeft het nog gezegd: de keramieken vazen, lampen en servies uit die tijd konden er behoorlijk geschift uitzien.

Ga voor gek

Wie zijn interieur een seventiesvibe wil geven, weet dus wat hem te doen staat: combineren! Van kleuren, patronen en materialen. En hou je vooral niet in! Ga voor gek. Heel wat textiel-, behang- en meubelmerken hebben nu items met een seventieslook. En wil je het zuiniger aan doen – het waren (en zijn) immers tijden van energiecrisis – in de kringloopwinkel vind je voor een prikje heel wat stukken die passen in je jarenzeventiginterieur (en er vaak nog echt uit afkomstig zijn ook).

Elpees

En als finishing touch zet je er nog wat spullen bij die we nu bijna vergeten zijn, maar die toen heel gewoon waren. Een oude platenspeler en elpeehoezen zijn een must. Maar ook mogelijk zijn: een polaroidcamera, en transistorradio, en typemachine, een retro telefoon of een gehaakte poncho nonchalant over een zetel gedrapeerd. Laat je fantasie de vrije loop, trek de deur naar de grijze, kille wereld dicht, en geniet van je kleurrijke tijdscapsule. Mama Mia, how can I resist this?