Bouw zelf je tuinhuis

Een beschutte leesplek tussen het ruisende gebladerte, een plaats om ongestoord te werken, of een huisje waar je konijntjes ook binnen kunnen: een tuinhuis biedt een eindeloze waaier aan mogelijkheden. En het goede nieuws is: het is vaak niet zo moeilijk om het helemaal zelf te bouwen.

De tijd dat een tuinhuis enkel een rommelhok was voor fietsen, tuinspullen en ander materiaal is lang voorbij. Houten bijgebouwtjes in de tuin zijn de laatste jaren echt plekken geworden om van de buitenlucht te genieten. Ze variëren van een kleine open of halfopen overdekte constructie waar het heerlijk lezen of koffiedrinken is, ook als het weer tegenzit, tot een heus kantoortje, gastenverblijf of kook-, eet- en loungeplek in het groen. Zeker sinds corona zijn we zulke ‘buitenverblijfjes’ op enkele stappen van de achterdeur meer gaan waarderen.

Eerste schets

Er zijn tal van bedrijven die ze voor je kunnen bouwen. Maar zo’n huisje in de tuin opgetrokken door een vakman, daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Daarnaast heb je zelfbouwpakketten: je spaart er werkuren mee uit, en het is vaak niet veel moeilijker dan het monteren van een kast van een meubelgigant. En ten slotte kun je het ook helemaal zelf bouwen, van de eerste schets op een kladpapiertje, over hout dat je gaat kopen en op maat zaagt, tot de laatste schroef die je indraait. Dat is misschien nog wel de meest bevredigende optie.

Kan dat zomaar?

Voor je je werkplunje aantrekt toch nog even dit: onderschat de prijs van zo’n helemaal zelfgebouwd huisje niet. Hout is duur, en daar waar de aanbieder van zelfbouwpakketten door zijn volume scherpe prijzen kan bedingen, betaal jij in de houthandel het volle pond. En in vele gemeenten heb je voor een tuinhuis geen vergunning nodig, maar check voor alle veiligheid toch even hoe groot het mag zijn en waar je het mag bouwen. Even bij de buren langslopen om te horen of er geen bezwaren zijn kan zeker ook geen kwaad.

Ontdek je plekje

En dan kun je aan de slag. Kies om te beginnen de ideale plek uit in de tuin, van waaruit je een mooi uitzicht hebt op het groen. Maar zorg er wel voor dat je het zicht vanuit je eigen huis (of dat van de buren) niet belemmert. Ga ook voor een goede balans tussen zon en schaduw, zodat je tuinhuis enerzijds geen donker hol wordt onder de bomen, maar anderzijds ook niet te snel oververhit in de zomer. En bouw het idealiter op een plaats waar je het later nog kunt uitbreiden of upgraden, mocht je echt de smaak te pakken hebben gekregen.

Resthout

Maak vervolgens een goed plan op. Je hebt wellicht al een idee van de grootte van het huisje dat je wilt bouwen. Maar misschien kun je dat zoveel mogelijk aanpassen aan de standaardmaten van balken, platen en planken uit je houthandel. Op die manier heb je minder te verzagen en blijf je ook met minder houtresten zitten. Want zoals gezegd: hout is duur. Daarom is het ook goed om te checken welk tweedehands hout je misschien op de kop kunt tikken, of welk resthout jijzelf of mensen in je omgeving nog hebben liggen.

Wiebelig skelet

Eindelijk ga je timmeren! Houten balkjes die je op maat hebt gezaagd schroef je aan elkaar tot het skelet van je bouwwerk. Zelfs met de broodnodige hoekverstevigingen blijft dat vaak nog wiebelig. Geen paniek, eenmaal planken en platen ertegen zijn geschroefd, staat het zo stevig als een … (tuin)huis. Besteed vooral aandacht aan de onderkant. Zelfs al is het hout behandeld tegen vocht, wat absoluut nodig is, dan nog mag je huisje niet zomaar op de bodem rusten. Zorg er door middel van bijvoorbeeld betontegels of funderingspalen voor dat het enkele centimeters boven de grond blijft.

Stevige basis

Een andere manier van werken is dat je eerst het grondvlak helemaal afwerkt, en dan pas de wanden erop monteert. Dat kan vooral handig zijn als je het huis dicht bij een omheining of struiken wilt zetten. Met een vooraf gemaakt skelet kan er dan soms te weinig ruimte zijn om de kant die grenst aan een muur, draad of begroeiing dicht te timmeren. De wanden eerst elders afwerken en pas dan monteren, kan in dat geval een oplossing bieden.

Waterdicht

Ramen en deuren kun je prefab kopen. Maar veel goedkoper en leuker is om ze zelf te maken, en het is niet eens zo moeilijk. Vooral plexiglas is makkelijk te bewerken. En ook hier weer: stem de grootte van je ramen af op de standaardmaten in de handel. Het bespaart je heel wat snijwerk. Voor je dakbedekking ten slotte, zijn er tal van prima materialen voorradig. Besteed hier zeker voldoende aandacht en tijd aan, want als het binnen regent, wordt je kleine paradijsje binnen de kortste keren een schimmelkot. En dat zou zonde zijn van al de moeite.