Compacte keuken met maximaal licht en ruimte

Ga direct naar de video

In De Panne transformeerde Extreme Makeover Vlaanderen een donkere, smalle L-keuken tot een lichtrijke tweewandige keuken die de centrale doorgang vormt in het huis van Koen, Gwenny, Ilano en Amilou.

Voor Koen en Gwenny uit De Panne is de zon een constante zorg. Hun zoontje Ilano kan niet tegen uv-licht. Het koppel leeft noodgedwongen in een somber, verduisterd, onafgewerkt huis.

De opdracht voor de Extreme Makeover experts is dus: licht binnenbrengen, maar dat licht moet veilig zijn, zonder uv-straling. Een extra uitdaging is dat de keuken aan de kleine kant is en dat de doorgang bemoeilijk wordt door de L-vorm van de keuken.

De keuken centraal

Ilano kan overdag niet buiten zonder bescherming. Daarom ging bij deze verbouwing extra veel aandacht naar de binnenruimte.

De keuken wordt het kloppend hart van het huis, de verbinding tussen de voorkamer en de binnenspeeltuin. Licht is er nu in overvloed, ook in de keuken, want alle ramen zijn bekleed met een speciale folie die uv-straling tegenhoudt. Via de glazen deur tussen de zonnekamer en de keuken valt er nog meer licht binnen in de keuken.

L-keuken wordt parallelkeuken

De Dovy-expert verving de L-vormige bestaande keuken door een tweewandig exemplaar (ook wel parallelkeuken genoemd). Zeker in een relatief smalle ruimte is dat de beste oplossing om het maximum uit de ruimte te halen en voor veel bewegingsvrijheid te zorgen.

Met tal van andere slimme ingrepen creëerde Dovy een splinternieuwe keuken met verbazingwekkend veel opbergruimte en een heel open gevoel.

Een keuken met twee zones

Het werd een heldere, witte en moderne keuken met warme houtaccenten. Het geheel is in twee zones opgedeeld. Aan de raamkant vinden we het afwas- en werkgedeelte. Op het werkblad heb je een zee aan ruimte om groenten te snijden of pizzadeeg uit te rollen. Het werkblad in composiet met terrazzo-motief kan tegen een stootje: het is een sterk materiaal dat vlek-, kras- en zuurbestendig is. De afwas, die doen Koen en Gwenny vanaf nu in stijl aan de fraaie zwarte spoelbak in Fragranit, met bijpassende zwarte kraan.

Het kookgedeelte

Recht tegenover het afwas- en werkgedeelte vinden we het kookgedeelte. Het is opvallend licht en ruim omdat de geïntegreerde dampkap mooi is weggewerkt in de kookplaat. De muurbankjes in laminaat met houtlook creëren extra sfeer en zijn leuk om plantjes, foto’s of andere decoratieve elementen op te plaatsen.

Ook een grote koelkast ontbreekt niet. Het is een inbouwmodel met een front in notelaar. Naast de koelkast vinden we een microgolf- en een conventionele oven: boven elkaar geplaatst én op werkhoogte. Daaronder werd een extra pottenlade voorzien – praktisch en super ergonomisch, zoals we dat van Dovy gewoon zijn.

Slimme opbergruimte

Het meest opvallende aan de nieuwe keuken van Koen en Gwenny is misschien wel wat je op het eerste gezicht niet ziet. In de vrij kleine en smalle ruimte is heel veel opbergruimte voorzien, terwijl je toch een heel open en ruim gevoel krijgt. Dat komt niet alleen door het gebruik van lichte kleuren en het ontbreken van een dampkap.

De echte truc zit hem in de extra diepe werkbladen. Daardoor heb je niet alleen meer werkruimte, ook de onderkasten zijn dieper waardoor je veel meer plaats hebt in de onderkasten én in de hoge kasten die tot aan het plafond doorlopen – nog een slimme manier om het maximum uit een ruimte te halen.

Maak snel een afspraak in een Dovy toonzaal in je buurt.