De do’s en dont’s van een compacte badkamer

Voor een huishouden van één tot drie mensen of in een relatief kleine woning is een compacte badkamer vaak de beste oplossing. Want compact hoeft niet hetzelfde te zijn als benepen. Hoe maak je een sfeervolle, praktische badkamer in een kleine ruimte?

Binnenhuisarchitecte Kelly koos ervoor om de bestaande badkamer in Gavere op het gelijkvloers een stevige upgrade te geven. De ruimte blijft compact, maar met een aantal slimme ingrepen voelt de nieuwe badkamer allesbehalve klein.

Wat zijn de ultieme trucs om dat te realiseren?

  • Kelly koos voor een zwevend badkamermeubel . Veel opbergruimte en tegelijk een lekker ruim gevoel.
  • Een bad-douchecombinatie. Kies voor bad en douche in één geheel als je ze allebei wilt maar slechts plaats hebt voor een van beide.
  • Een licht kleurenpalet. Met lichte, zachte kleuren doe je een ruimte automatisch groter lijken dan met donkere kleuren.

Grote tips voor kleine ruimtes
Heb je een kleine woning, weinig plaats voor een badkamer en een beperkt budget (of een combinatie van deze factoren)? Geen probleem! De vraag is dan vooral hoe je de ruimte zo optimaal mogelijk kunt gebruiken.

Wat we vooral onthouden?

  1. Teken de ruimte op schaal uit en zoek uit hoe je de verschillende elementen zo efficiënt mogelijk kunt combineren.
  2. Kies voor zwevende en compacte meubelen, en bovendien voor volledig uitschuifbare lades zodat alles makkelijk bereikbaar is. (In lades kan je bovendien veel meer kwijt dan op rekken).
  3. Ga voor een compacte radiator die dubbelt als handdoekenrek.
  4. Met spiegels en glimmende tegels creëer je een extra gevoel van ruimtelijkheid.

Bad/douchecombo
Een douche neemt over het algemeen minder plaats in dan een bad, maar dat betekent niet dat je in een compacte badkamer geen bad kunt installeren. Wil je graag én een douche én een bad, ga dan voor een twee-in-één-oplossing. Een apart bad en dito douche zou de badkamer van Taila en Jaida overvol hebben gemaakt. Zorg wel voor een degelijke spatwand en een mooi aansluitende badwand, zodat je ongestoord kunt staan spetteren in de douche zonder voor overstromingen te zorgen.

Lichte kleuren
Lichte kleuren gebruiken is een eenvoudige en doeltreffende methode om een ruimte groter te laten lijken. Niet alleen met de juiste verf op de muren, maar ook met de juiste keuze van badkamermeubelen haal je het maximale uit een minimale ruimte. Kelly koos voor een tijdloos badkamermeubel in wit en kraanwerk in neutrale chroomtinten. Deze minimalistische stijl zorgt voor een gebalanceerd, rustgevend geheel waarin Taila en Jaida helemaal tot rust kunnen komen. Voor moeder en dochter was een bad een must. “Jaida kijkt ernaar uit om met haar bruisballen in het bad te zitten “, zegt Taila. “Als ze pijn heeft, helpt warm water om haar lichaam te ontspannen.”

Trend: retro
Vielen ze jou ook op, de terrazzo spikkels op de badkamervloer van Taila? Die passen helemaal in het retrogevoel dat dit seizoen één van de hoofdtrends in badkamers is. Retro zit hem natuurlijk alleen in de look & feel – een nostalgisch gevoel, het gebruik van cirkels en ovalen, vintage accessoires… – maar niet in het comfort, dat is helemaal hedendaags.

Voordelen van een compacte badkamer
Overtuigd dat een compacte badkamer ook mooi en praktisch kan zijn? We zetten de voordelen van een compacte badkamer nog even voor je op een rij.

  • Met een compacte badkamer bespaar je ruimte. Mooi meegenomen als je over een beperkte vloeroppervlakte beschikt. Misschien hou je zo wel extra plaats over voor een logeerkamer.
  • Minder oppervlakte, dus je hebt ook minder schoon te maken.
  • In een compacte badkamer heb je ook minder tegels en andere materialen nodig, dus ze is goedkoper (of je kan luxe materialen gebruiken en goedkoper uitkomen dan bij een grotere variant).
  • Minder ruimte te verwarmen, dat betekent ook minder energie verbruiken (en sneller een warme badkamer).
Ontdek hier de badkamer van Taila en Jaida in detail.