De meest geschikte materialen en warmtebronnen voor vloerverwarming

Vloerverwarming wordt tegenwoordig aangeraden als de ideale keuze voor goed geïsoleerde huizen, omdat het energiezuinig is en veel comfort biedt. Maar niet alle soorten vloeren combineren even goed met vloerverwarming. En niet alle warmtebronnen zijn even geschikt. Dit zijn de beste opties.

Bij vloerverwarming gebruik je eigenlijk je volledige vloeroppervlakte als een soort van lagetemperatuurradiator. Voor de vloer kies je dan ook het best een materiaal dat goed warmte geleidt, zodat de warmte snel en efficiënt afgegeven wordt. Vloeren van steen en beton hebben een lage warmteweerstand en zijn daarom heel geschikt. Een gietvloer biedt heel wat voordelen: hij heeft geen naden, wordt snel warm en verspreidt de warmte ook goed. Door zijn strakke look combineert hij bovendien mooi met een modern interieur.

Tegels

Met tegels heb je dan weer meer variatiemogelijkheden. Je hebt ze in alle kleuren, maten, vormen en motieven. Voor elke woningstijl heb je wel een tegel. Vooral keramische tegels zijn erg geschikt voor vloerverwarming omdat ze de warmte goed vasthouden. Het nadeel tegenover gietvloeren is dat je bij tegels uitzetvoegen moet voorzien, omdat je vloer uitzet en krimpt door de temperatuurverschillen, waardoor de tegels kunnen barsten of loskomen. Daarnaast moeten de tegels ook bevestigd zijn met hittebestendige lijm.

Pvc/vinyl

Nog een goede optie om te combineren met vloerverwarming zijn pvc- of vinylvloeren. Die zijn populair omdat ze niet al te duur zijn en vrij makkelijk zelf te leggen zijn. Net als bij tegels heb je bovendien een grote keuze aan stijlen: je hebt ze in steenlook, houtlook, betonlook…, en ze zijn tegenwoordig vaak nauwelijks van het echte materiaal te onderscheiden. Een vinylvloer laat de warmte snel door, en staat dus garant voor een snelle opwarming, maar houdt die warmte wel minder goed vast dan een vloer van steen.

Parket

Pvc-vloeren hebben vaak een houtlook, waardoor ze een prima alternatief zijn voor hout. Want echt parket combineren met vloerverwarming kan wel, maar blijft een uitdaging. Hout heeft immers een hogere isolatiewaarde, waardoor het de warmte minder gemakkelijk doorlaat. Bovendien mag de vloer niet te snel en te fel opwarmen, anders gaat het hout werken. En sommige houtsoorten zijn geschikter dan andere. Laat je dus adviseren door een specialist. Een mogelijk alternatief is keramisch parket: een tegel met een houtlook. Ook hier weer: vaak nauwelijks te onderscheiden van echt.

Laminaat en tapijt

Laminaat en tapijt combineren minder goed met vloerverwarming. Vanwege hun vaak hogere isolerende werking, en doordat laminaat net als hout werkt. Al is er tegenwoordig laminaat en tapijt op de markt die je kunt gebruiken bij vloerverwarming. Laat je ook hier goed informeren. Let wel: daar waar de vloer boven op de vloerverwarming het best zo weinig mogelijk isoleert, geldt het omgekeerde voor de laag onder de vloerverwarming. Daar breng je maar beter een goede isolatie aan, zodat de warmte niet in de bodem verdwijnt.

Warmtepomp

De ideale warmtebron voor vloerverwarming is een warmtepomp. Het zijn beide immers lagetemperatuursystemen, waardoor ze perfect op elkaar zijn afgestemd. Hoe lager de temperatuur van de vloerverwarming, hoe hoger het rendement is van de warmtepomp. Waardoor het een erg zuinig verwarmingssysteem is. De ideale watertemperatuur voor vloerverwarming ligt meestal tussen 30 en 40 graden. Ter vergelijking: de temperatuur in een centrale verwarming kan gemakkelijk oplopen tot 85 graden.

Cv-ketel

Maar ook een cv-ketel kun je gebruiken voor vloerverwarming. Verwarm je alleen met vloerverwarming, dan moet je enkel de temperatuur van je ketel verlagen. Waardoor hij een beter rendement haalt en dus zuiniger is. Combineer je vloerverwarming met radiatoren, dan moet je temperatuur van de ketel hoger houden zodat radiatoren nog voldoende warmen. Voor je vloerverwarming heb je dan een verdeler nodig die de watertemperatuur verlaagt tot een aangepast niveau.

Elektrisch

Elektrische vloerverwarming werkt niet op basis van warm water maar van stroom die omgezet wordt in warmte. Het is een vrij eenvoudig te installeren systeem en vergt niet zo’n grote investering. Maar omdat het minder energiezuinig is, wordt het beter gebruikt als bijverwarming of in een ruimte waar niet de hele tijd verwarming nodig is.