De zin en onzin van service- en onderhoudscontracten

Serviceabonnementen, onderhoudscontracten en huur- en leaseformules voor je apparaten en de technieken in je woning hebben zowel voor- als nadelen. Aan de ene kant ontzorgen ze je: onderhoud en reparaties gebeuren snel en (veelal) gratis. Maar anderzijds betaal je daar vaak een hoge prijs voor. Is de prijs voor complete ontzorging correct? Dat hangt ervan af.

Je zult het altijd zien: de garantieperiode van je nieuwe apparaat is net afgelopen, en het gaat stuk. Het laten herstellen kost vaak een pak meer dan je verwacht had. Bovendien kan het lang duren vooraleer er een vakman kan langskomen, en kost je dat een hoop gezoek, gebel en/of gemail. Intussen zit je thuis in de kou, met een groeiende stapel vuile kleren waarmee je dan maar naar wasserette trekt, of met een enorme hoop diepvriesproducten die je snel moet opeten of uitdelen.

Serviceabonnement voor verschillende toestellen

Je handige buurman dan maar naar het toestel laten kijken? Geloof ons, die tijden zijn lang voorbij. Daarvoor zijn apparaten veel te ingewikkeld geworden. Veel praktischer is het om bij aankoop ook een onderhoudscontract af te sluiten: een gespecialiseerde technicus komt je apparaat regelmatig onderhouden zodat het in topconditie blijft. Gaat het toch stuk, dan wordt het snel hersteld of vervangen. Sommige merken bieden zelfs serviceabonnementen voor verschillende grote elektrotoestellen tegelijk aan. Zodat je nooit lang zonder tv, afwasmachine of koelkast hoeft te zitten.

Service is niet gratis

Klinkt goed. Alleen: gratis is zoiets natuurlijk niet. En net zoals bij verzekeringen betaal je voor iets waarvan je hoopt dat je er nooit gebruik van hoeft te maken. Want een apparaat dat stuk gaat, blijft hoe dan ook vervelend. Nog een gelijkenis met verzekeringen: de kleine lettertjes. Blijkt dat jouw type van panne net niet gedekt wordt door het contract. Het stond erin, maar wie leest nu ook die hele lap gortdroge en ingewikkelde tekst? Al zou je dat eigenlijk wel moeten doen om te weten of je contract deugt of niet.

Niet duurzaam

Dan maar zonder onderhoudscontract? Want het blijft natuurlijk mogelijk dat je toestel jarenlang gezellig blijft doorkachelen zonder een krimp te geven. Al wordt dat steeds minder waarschijnlijk: nogal wat goedkope toestellen worden tegenwoordig minder duurzaam gemaakt, zodat ze sneller stuk gaan en vervangen moeten worden. Leuk voor de verkoper, sneu voor jou. Dan maar weer een nieuw toestel kopen is niet leuk voor je portefeuille en al helemaal niet voor de planeet.

Huren in plaats van kopen?

Al is er nog een oplossing: in plaats van je elektrotoestellen te kopen, huur je ze. Dat kan onder andere bij CoolBlue en met het Blue Movement-programma van Bosch. De apparaten blijven eigendom van de fabrikant of verkoper, die ze dan ook snel moet komen herstellen of vervangen als ze het laten afweten. Ze komen ze bovendien bij je thuis installeren en indien nodig zelfs gratis verhuizen. Het grote nadeel is de prijs, veelal schommelend tussen 12 tot 50 euro per maand. Dat tikt wel lekker aan.

Huur eens een cv-ketel

Zelfs je verwarmingsketel kun je huren. Op die manier hoef je niet in één keer een smak geld op tafel te leggen, maar betaal je elke maand een redelijk behapbaar bedrag. Bovendien wordt je apparaat dan gratis onderhouden. Nog een groot voordeel is dat de contracten vaak makkelijk opzegbaar zijn. Wie op termijn, na bijvoorbeeld isolatiewerken, wil overstappen op een warmtepomp, blijft op die manier niet met een gasketel zitten die eigenlijk nog te goed is om weg te doen. Een flexibeler formule dus. Duurder dan kopen nog steeds, ook duurder dan kopen met een onderhoudscontract erbij, al zijn de verschillen hier wel beduidend kleiner dan bij elektro.

Op afbetaling dan maar?

Wie toch wil kopen en een degelijk apparaat wil, maar niettemin liever geen al te groot gat slaat in zijn bankrekening, kan ervoor kiezen om een toestel op afbetaling te kopen. Mét een onderhoudscontract. Zo blijf je er warmpjes in zitten.  Maar let op, ook consumentenkrediet kost extra geld in vergelijking met contante verkoop.