Deze vrouwen staan hun mannetje in de bouwsector

De bouwsector staat bekend als een mannenwereld. Maar strookt dat clichébeeld nog wel met de realiteit? En hoe is het om als vrouw in de bouwsector te werken? Volgens ervaringsdeskundigen An Warrens (Bouwvrouw van het Jaar 2021) en Griet Defeyter betekenen vrouwen zeker een meerwaarde in de bouw.

Volgens cijfers van Bouwunie, de federatie van kmo’s uit de bouwsector, is vandaag één op de tien zelfstandigen en werknemers in de bouw een vrouw. Een minderheid dus, al is er een groot verschil tussen arbeiders en bedienden. Bij de arbeiders is het aandeel vrouwen beperkt (1,14 procent). Bij de bedienden ligt dat aantal veel hoger. Bijna vier op de tien bedienden in de bouwsector zijn vrouwen.

An Warrens (42): “Ik wou dat ik de stap eerder had gezet”

Na jobs bij een supermarktketen en een grootbank belandde An Warrens elf jaar geleden in de bouwsector. Samen met haar partner Kenneth De Smet runt ze het dak- en schrijnwerkersbedrijf KDS bouw en renovatie in Sint-Niklaas. “Hij vroeg me eerst om te helpen met de administratie en zo ben ik erin gerold”, vertelt An. “Door opleidingen te volgen bij de Confederatie Bouw en Bouwunie heb ik de bouwsector beter leren kennen en ontdekt dat die mij heel goed ligt. Zo heb ik de stap gezet om medezaakvoerder te worden.” An zorgt voor de administratie, communicatie en HR, terwijl Kenneth de uitvoering van de werken opvolgt.

Haar intrede in de bouwsector verliep vlot. “Je kunt terugvallen op vakorganisaties en vooral in het begin krijg je daar veel voor terug. Natuurlijk moet je wel affiniteit voelen met de bouwsector en die was er bij mij vanaf dag één. Als ik het eerder had geweten, dan had ik de stap al vroeger gezet. Het is heel boeiend. Je kunt heel mooie projecten realiseren met je team en het eindresultaat is een visitekaartje voor je bedrijf.”

Bouwvrouw van het Jaar 2021

Haar enthousiasme bleef niet onopgemerkt, want An Warrens werd door het bouwmagazine Bouwkroniek uitgeroepen tot Bouwvrouw van het Jaar 2021. “Ik krijg nu wel die titel opgekleefd, maar eigenlijk verdienen alle vrouwen in de bouw dit. Het is niet altijd evident om je mannetje te staan, maar ik wil laten zien dat vrouwen geen schrik moeten hebben. Ze zijn technisch even onderlegd als mannen.”

Griet Defeyter (46): “Vrouwen zijn administratief nauwkeuriger”

Griet Defeyter ging in 1999 aan de slag bij Plan & Bouw en voelde meteen een klik. Twee jaar later kreeg ze de kans om, samen met haar man, het bedrijf over te nemen en uit te bouwen tot een kmo met een dertigtal medewerkers. Plan & Bouw is een projectontwikkelaar met als hoofdactiviteit verkavelingen, woningbouw en appartementsbouw.

Griet is niet alleen zaakvoerster, ze is ook verantwoordelijk voor de aankoop van de gronden en de ontwikkeling. “We zijn altijd op zoek naar locaties om een nieuw bouwverhaal te creëren. Grond is de grondstof om Plan & Bouw te laten draaien. Via via krijgen we tips en we gaan ook zelf actief op zoek naar gronden nog voor ze te koop worden aangeboden. De onderhandelingen voer ik meestal zelf. Het is geen gemakkelijke job, want bij de aankoop zijn er meestal meerdere partijen, van wie er maar één kan winnen.”

Charme en finesse

Vrouwen zijn zeldzaam in de job van Griet. “In de wereld van de projectontwikkeling kom ik weinig vrouwen tegen. Je ziet ze wel vaker als interieurarchitecte of vastgoedmakelaar, bijvoorbeeld. Bij ons op kantoor werken ook vier vrouwen als administratief bediende, boekhoudster, interieurarchitecte en calculator. Vrouwen zijn administratief nauwkeuriger. In mijn job is het zeker geen nadeel dat ik een vrouw ben. De charme en finesse van een vrouw zijn soms eerder voordelen.”