Dit zijn de renovatie-ingrepen die zich het snelst terugverdienen

We renoveren onze huizen om ze mooier, beter en comfortabeler te maken, maar zeker ook om energie te besparen. De werken kunnen dan best wel wat geld kosten, maar ze verdienen zich vaak behoorlijk snel terug. Renovaties waar je portemonnee blij van wordt.

De goedkoopste energiebesparende renovatie, die je bovendien zelf kunt doen, is ramen en deuren tochtvrij maken. Tocht neemt immers de warmte in je huis zo weer mee naar buiten. Het argument dat een woning toch geventileerd moet worden, gaat niet op. Ventileren is inderdaad nodig, maar moet gecontroleerd gebeuren. Het best mechanisch, en anders door regelmatig te verluchten. Ga dus aan de slag met tochtstrips, tochtrollen en vulmiddel om spleten, kieren en gaten te dichten. En vergeet zeker de brievenbus in de voordeur niet, die je luchtdicht maakt met bijvoorbeeld een tochtborstel of dubbele klep.

Raamfolie

Iets meer kunde en vaardigheid vraagt het aanbrengen van isolatiefolie op de ramen. Een handige doe-het-zelver kan daar wel weg mee, al laat je sommige soorten toch beter door een professional aanbrengen. En laat je zeker ook goed adviseren. Zo kun je bijvoorbeeld wel isolerende raamfolie aanbrengen op dubbelglas, maar alleen een soort die daar speciaal voor gemaakt is, anders kun je je glas beschadigen.

Nieuwe ramen

Efficiënter maar natuurlijk ook een heel pak duurder, is de ramen in hun geheel vervangen. Let daarbij uiteraard in de eerste plaats op de isolatiewaarde van het glas. Maar check ook of het glas een coating heeft die stralingswarmte terug naar binnen reflecteert, en of de ramen een dubbele kierdichting hebben, om ze helemaal tochtvrij te maken. Wil je je ramen niet vervangen omdat je toch al dubbelglas hebt? Bedenk dan dat dubbelglas van nu tot drie keer beter isoleert dan dat van enkele decennia geleden.

Nieuw glas

Ook de isolatiewaarde van de raamprofielen, waarlangs we soms veel warmte verliezen, is in tussentijd veel verbeterd. Zijn je raamprofielen nog goed, en scoren ze energetisch behoorlijk, dan kun je er ook voor kiezen om enkel het glas te vervangen. Dat is niet alleen veel goedkoper, maar vergt ook heel wat minder breekwerk. Let ten slotte eveneens op de kwaliteit van de plaatsing. Het gebeurt immers al te vaak dat de prima isolerende kwaliteiten van een raam (deels) worden tenietgedaan door een slordige of ondeskundige plaatsing.

Zelf isoleren

Wellicht de meest besparende renovatie is uiteraard: isoleren. Ook hier kun je met een vrij beperkte investering al een heel eind komen. Het meest aangeraden is om eerst de zolder te isoleren. Niet alleen omdat daar de meeste winst te boeken valt, maar ook omdat het vaak een werk is dat je vrij gemakkelijk zelf kunt doen. Gebruik je de zolder niet als woonruimte maar enkel om spullen op te slaan, dan is het doorgaans gemakkelijker én goedkoper om de zoldervloer te isoleren. Ook het kelderplafond isoleren kun je in veel gevallen makkelijk zelf, om warmteverlies via de vloer erboven te beperken.

Vakman

Voor muurisolatie moet je allicht wel een vakman inschakelen. De minst ingrijpende en goedkoopste manier om je buitenmuren te isoleren, is om de spouw, de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur, te laten vullen met isolatiemateriaal. Alleen, veel oude woningen hebben geen spouw, en zelfs al is je spouw geïsoleerd, dan is dat nog niet voldoende om de toekomstige isolatienormen te halen. Op termijn zal je dus extra moeten isoleren. Isolatie van de buitenmuur is daarbij vaak de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing. Een binnenmuur isoleren is complexer en dus duurder.

Kleinere verwarming

En dan zijn er ten slotte de technieken. In de eerste plaats natuurlijk het verwarmingssysteem. Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat je eerst je isolatie zo goed mogelijk in orde brengt, zodat je een minder krachtig (en dus minder duur) systeem nodig hebt. Is je huis goed geïsoleerd, dan is het wellicht zelfs geschikt voor een warmtepomp, de energiezuinigste manier van verwarmen. En vergeet zeker ook de andere technieken niet: een inductievuur, een zuinige vaatwasser en wasmachine, tot zelfs spaarlampen toe: het zijn investeringen die je stuk voor stuk via je energiefactuur terugverdient.