DIY-upcycling: maak zelf een fruitschaal van oude stoelen

We vroegen Evy Puelinckx, architecte, docente interieurarchitectuur én minister van Upcycling naar een upcyclingproject voor beginners. Dit is haar stappenplan om van een paar oude stoelen een mooie fruitschaal te maken. Meer over upcyling in dit interview met Evy.

Wat heb je nodig?

  • Drie oude stoelen. Waarschijnlijk heb je nog wel ergens oude stoelen op zolder of in de kelder staan. Ga anders eens snuffelen op de zolder van je grootouders
  • Deuveltjes of houten pennen
  • Potlood
  • Houtlijm
  • Schuurpapier
  • Een boor en eventueel een decoupeerzaag en een schuurmachine. Heb je er geen in huis? Huur ze van de buren via Peerby.

Demontage

Haal de 3 stoelen uit elkaar. De zitting van de stoelen mag ontbreken of in slechte staat verkeren, want je hebt alleen de achterpoten nodig. Trek of zaag de achterste lange poten van het zitvlak en de dwarse spijlen. Gebruik de volledige poot, dus ook het deel dat overgaat in de leuning, zodat je in totaal zes afzonderlijke poten hebt. Het gebeurt weleens dat de bouten niet meegeven. Dan is het gemakkelijker om ze met een ijzerzaagje door te zagen. Gebruik een houtzaag wanneer de poten verlijmd zijn. Voor de powertool-liefhebbers: een wipzaag doet het werk in een wip.

Schuren

Als de poten nog een oude verf- of vernislaag hebben, schuur ze dan eerst af met schuurpapier of een schuurmachine. Gebruik schuurpapier met een fijne korrel om het hout niet te beschadigen. Bij verschillende lagen verf kan het handig zijn om te starten met een middelmatig grove korrel en dan af te werken met een fijne korrel. Voor schuurmachines kun je ook aangepast schuurpapier verkrijgen.

Compositie met poten

Leg de poten naast elkaar en verschuif ze zo tot je een dynamische compositie krijgt. Zorg ervoor dat je een kleine holte creëert waar het fruit gemakkelijk in blijft liggen, bijvoorbeeld door de zijkanten iets hoger te plaatsen. Je kunt de poten nummeren om vergissingen te voorkomen. Bevestig de poten op hun laagste raakpunt aan elkaar. Teken dat punt eerst af. Trek met een potlood een streepje over de twee aansluitende poten om aan te duiden waar je ze gaat verbinden.

Boring!

Draai de stoelpoten op hun zijkant. Boor een gaatje in de zijkant van elke poot ter hoogte van het potloodlijntje dat je op de bovenzijde hebt getekend. Boor eerst een gaatje met een kleinere diameter. Neem dan een boor met dezelfde diameter als het deuveltje (de houten pin waarmee je de verbinding maakt). Boor een gaatje tot de helft van de lengte van één deuveltje. Je kunt de diepte op je boor zelf aanduiden of op een stokje, zodat je kunt meten hoe diep je boort en zeker niet in de tafel boort. Herhaal dit vijf keer, op alle plaatsen waar de poten elkaar raken. De deuveltjes dienen om de poten samen te houden en zullen dus tussen de poten komen te zitten.

Montage

Druk het deuveltje in het gat van de ene poot en duw de andere poot erover. De deuveltjes moeten een beetje klemmen om vast te blijven zitten, dus een stevige tik kan nodig zijn. Als je een hamer gebruikt, leg dan wel een houten latje op de poot, zodat je hem niet beschadigt. Je kunt ook wat houtlijm gebruiken voor extra stevigheid. Steek nu alle onderdelen in de juiste volgorde in elkaar.

Tip: Je kunt de fruitschaal op je interieur afstemmen door ze te schilderen of te bedrukken met een print. Zo springt jouw fraaie, zelfgemaakte fruitschaal meteen in het oog.