Do’s en dont’s in een donker interieur
Interieurs met weinig licht werden lang als een probleem gezien. Maar tegenwoordig kunnen we er vaak ook de charme van appreciëren, en accentueren we zelfs die donkere kant. Is de ruimte té somber, dan zijn er een paar eenvoudige manieren om ze op te lichten.
Licht en lucht, decennialang waren dat de toverwoorden voor onze interieurs. En nu nog. In onze woningen moet het licht zoveel mogelijk binnenstromen en verlangen we naar een panoramische kijk naar buiten. Maar er zijn ook plekken in huis waar we baat hebben bij minder licht, en dan denken we in de eerste plaats aan de slaapkamer. Die is gebaat bij een nachtsfeer, die voor rust en geborgenheid zorgt, en die de drukte, het rumoer en het gejakker van overdag op een afstand houdt.
Warme uitstraling
Ook in de leefruimte sluipt de donkerte binnen. Waar lange tijd wit de norm was voor de keuken, worden tegenwoordig veel meer kleuren gebruikt, en diepdonkere tinten worden daarbij allerminst geschuwd. Donkere tinten geven een ruimte die daarvoor vaak clean en zelfs kil en klinisch oogde een veel warmere uitstraling, meer passend bij de leefruimte waarvan de keuken steeds meer deel geworden is en waarin ze vaak een heel prominente plaats gekregen heeft. Een leefkeuken staat niet voor niets vaak hoog op het verlanglijstje van wie een huis koopt of bouwt.
Knus en gezellig
Ook in de salon zijn velen niet bang om donkere tinten te gebruiken. Niet alleen voor de meubels, maar ook voor de raamdecoratie en de muren. Het geeft de ruimte een zekere knusheid en gezelligheid. Niet onlogisch voor een plek waarin we ons terugtrekken op het einde van de dag, vooraleer we de nacht ingaan. En misschien speelt zelfs het veranderende klimaat een rol. In tijden waarin de zomers nogal fel en lang kunnen uithalen, kan het fijn zijn om een plek te hebben waar het zonlicht minder schettert en je je even in de luwte kunt begeven.
Verschillende sferen
Donker hoeft geen synoniem te zijn voor zwaar en overladen. Integendeel. Een donkere ruimte kan best elegant zijn, met lichte (qua kleur en/of structuur) Scandinavische meubels die mooi met de donkere tinten contrasteren. Of ze kan een stoere en robuuste of industriële uitstraling hebben, met een mannelijke toets. Maar romantisch kan evengoed, in de rijkelijke stijl van een intiem boudoir. De tijd dat we donker bijna automatisch associeerden met buitenmaatse eiken meubels is echt al lang voorbij.
Té somber
Toch kan een ruimte té donker zijn, en dan zijn er enkele eenvoudige trucs om ze op te lichten. In de eerste plaats denken we natuurlijk aan verf voor muren en plafonds. Kies voor wit of lichte tinten. Lichtgeel brengt algauw een beetje zon in huis. Verf met een lichte glans reflecteert het licht. Reflecteren doen natuurlijk ook spiegels. Een grote spiegel kan de ruimte optisch vergroten, spiegels in verschillende maten en vormen verspreid over de wanden kunnen dan weer voor een speels effect zorgen.
Optimale lichtinval
Uiteraard moet je ook het licht dat binnenvalt optimaliseren. Neem als het kan de glasgordijnen of vitrages weg. Ze laten dan wel licht door, maar het maakt een groot verschil als ze er niet zijn. Een onbelemmerd zicht naar buiten doet de ruimte luchtiger lijken. Ook al te zware gordijnen zijn geen goed idee. Zelfs als ze openhangen, nemen ze licht weg dat zijdelings binnenvalt. En bovendien zullen ze het uitzicht van een al donkere ruimte nog verzwaren. Kies in de plaats voor rolgordijnen of jaloezieën die je overdag helemaal op kunt trekken, en die veel lichter ogen aan de muur.
Zacht en diffuus licht
Ten slotte zul je een donkere ruimte vaak ook extra moeten bijlichten. Vermijd hierbij fel en direct licht dat van boven naar beneden schijnt. Het zal eerder het effect van een donkere onaangename plek alleen nog maar versterken. Kies in de plaats daarvan voor indirect en diffuus lucht. Bijvoorbeeld lampjes aan de muur die naar boven en/of naar beneden schijnen, verlichting naar het plafond, een discrete staande lamp … Zorg er zeker ook voor dat het licht niet te fel is. Met zacht licht valt het veel minder op dat de ruimte eerder donker is.