Een dikkere jas voor je woning dankzij een dunnere baksteen

Op het eerste gezicht ziet een Eco-brick eruit als een traditionele baksteen. Tot je hem ernaast legt. Met zijn 3,5 cm dunnere slanke lijn zorgt hij voor een wereld van verschil. Met deze dunnere baksteen kun je ofwel meer isoleren ofwel meer binnenruimte creëren binnen hetzelfde bouwvolume.

Baksteen is nog steeds de mooiste en meest robuuste gevelbekleding, dat zie je in elke nieuwbouwwijk en bij de meeste renovaties. Maar nu het door de hoge energieprijzen nog belangrijker wordt om te isoleren, biedt de Eco-brick een aantal interessante voordelen. Dit baksteenformaat is in samenstelling en eigenschappen identiek aan de aloude baksteen, maar een beetje slanker. En dat heeft alleen maar voordelen.

Meer isoleren dankzij een slanke baksteen

Dat Eco-brick baksteen 3,5 cm slanker is dan zijn voorgangers, betekent immers dat je 3,5 cm dikker kunt isoleren binnen hetzelfde bouwvolume. 16 cm isolatie in plaats van 12,5 cm: reken maar dat je dat in je energierekening voelt.

Ook meer bouwvolume is een optie

Maar ook andere oplossingen zijn mogelijk. Als je die 12,5 cm opvult met zeer performante isolatie, bereik je hetzelfde resultaat en heb je dankzij de slanke steen meer woonoppervlakte binnen hetzelfde bouwvolume. Die paar centimeters lijken misschien weinig, maar over een heel woning bekeken betekent dat echt wel een aanzienlijk verschil.

Vertrouwde technieken

Deze eigenschappen maken de Eco-brick zeer gewild voor zowel nieuwbouw als renovatie. De steen is trouwens zowel geschikt voor (dun)metselen als voor verlijmen. Bouwvakkers kunnen ermee aan de slag zonder nieuwe technieken te moeten leren.

Vergroening als leidraad

Het feit dat de Eco-brick lichter is dan zijn traditionele broer, heeft trouwens nog veel meer positieve gevolgen voor mens en milieu dan meer isolatie of meer woonoppervlakte. Er moet minder klei worden gebruikt om deze baksteen te maken. De stenen zijn lichter, waardoor er minder energie wordt verbruikt bij het transport. Per transport kunnen er meer stenen worden vervoerd. Ze zijn handiger hanteerbaar bij de verwerking op de werf. En toch zijn ze even duurzaam, sterk en stabiel als hun 3,5 cm dikkere broers.

Terca Metropolis Aula Rood Eco-brick (Martens Van Caimere Architecten, Gent)

Eco-brick wordt de nieuwe standaard

De tijd dat Eco-brick de uitzondering was, is trouwens voorbij. Het dunne baksteenformaat is ondertussen het nieuwe standaardformaat voor Wienerberger, dat het gamma blijft uitbreiden met nieuwe collecties en kleuren. Nieuwe gevelsteencollecties als Avolto en Nubilum zijn uitsluitend verkrijgbaar in Eco-brick-formaat. Bestaande collecties, zoals de Wasserstrich Special- en de Archipolis-collectie werden uitgebreid met een Eco-brick-formaat.

Kleuren kiezen

Niet alleen op het gebied van formaten en types, maar ook op het vlak van kleuren is het Eco-brick-assortiment meer dan volwaardig. Wie op zoek is naar actuele kleuren, maar ook wie zweert bij meer tijdloze tinten vindt zeker zijn gading. Ook dit najaar lanceert Wienerberger weer een aantal nieuwe kleuren.

Meer weten? Er zijn drie manieren om de Eco-brick van uw dromen te kiezen:
• Via de textuurgenerator kun je simuleren hoe je gevel er zou kunnen uitzien.
• Op de website van Wienerberger kun je ook adressen (desgewenst in uw buurt) vinden om realisaties in het echt te gaan bewonderen.
• In een van de Wienerberger-showrooms kun je de stenen van dichtbij gaan bekijken en voelen. De deskundige uitleg krijg je er gratis bij.

Ontdek hier het volledige Eco-brick-gamma van Wienerberger.