“Een slim huis is voor iedereen haalbaar en betaalbaar”

Met de Niko Home-app maak je van elke woning een slimme woning. Bedien alle functies in één app, hou het overzicht over je energieverbruik en geniet van gemoedsrust en comfort, of je nu thuis bent of niet. Maar kan dat wel zonder breekwerk? Moet je alles dan altijd met de app verdienen? En is dat niet heel erg duur allemaal? Deze vragen beantwoorden we hier.

Kijken wie er voor de deur staat, checken of je het strijkijzer hebt laten opstaan, rolluiken en zonwering bedienen, muziek opzetten en de lichten dimmen, optimaal je eigen zonnestroom verbruiken: dat en nog veel meer kan je met één enkele app, made in Belgium: de Niko Home-app. Sofie Van Hove, Product Manager Software Tools & Cloud Platform bij Niko, leidt ons door de app én verklapt hoe je met één klik in de app een puber van zijn PlayStation kunt halen.

Wat is de Niko Home-app?

Sofie Van Hove: “De Niko Home app is een app die je op je smartphone installeert (via de Apple App Store of de Google Play Store). Met deze app kan je op een intuïtieve manier allerlei functies besturen, zowel uit ons eigen gamma (schakelaars, stopcontacten, detectoren, dimmers, deurcommunicatie) als van onze partners (verwarmings- en ventilatiesystemen, audioproducten, ramen, zonnewering).”

Waarom kiezen mensen voor dit systeem?

“Misschien heb je nu een aparte app voor je slimme thermostaat, eentje om je Sonos- of Bose-audio aan te sturen, eentje voor de zonwering, één voor de PV-installatie en ga zo maar door. Met de Niko Home app bedien je alles via één enkele app. Je kan de app gemakkelijk zelf personaliseren op maat van jouw woning en behoeften. Naast comfort en controle geeft de app ook gemoedsrust. Als je je huis verlaat, kan je nakijken of je het strijkijzer of de stijltang wel hebt uitgezet. Ben je dat vergeten, dan schakel je gewoon het stopcontact uit waaraan ze verbonden zijn.”

Zijn er nog andere nuttige toepassingen?

“Als je op reis bent, kan je aanwezigheidssimulatie inschakelen: dan zal er in de loop van de avond hier en daar een licht gaan branden. De toegangscontrole vind ik ook handig. Ik kan op mijn smartphone zien wie er aanbelt, ook als ik niet thuis ben. Als je onderweg bent naar huis, kan je de temperatuur checken en indien nodig de ventilatie, airco of verwarming al aanzetten. Eén van de handigste toepassingen vind ik de alles uit-knop: als je het huis verlaat, zet je alle lichten uit met één druk op de knop.”

Kun je Niko Home Control zonder breekwerk installeren?

“Jazeker, in bestaande woningen kan je Niko Home Control zonder breekwerk of nieuwe bekabeling installeren. Je installateur kan bestaande stopcontacten en knoppen vervangen door slimme stopcontacten en knoppen die je dan met je app kunt aansturen of nieuwe functies kunt geven. Heb je extra schakelaars nodig, dan kan je draadloze schakelaars tegen de muur plakken.”

Moet alles in één keer of kun je later nog uitbreiden?

“Vaak beginnen mensen met een basisinstallatie om dan gaandeweg verder uit te breiden. Bouw je een nieuwe woning of ga je voor een grondige renovatie, dan raden we aan om busbekabeling te installeren. Dat geeft je de mogelijkheid om voor volledige automatisering te gaan, met onbegrensde mogelijkheden en flexibiliteit om het systeem verder uit te breiden.”

Is dat duur, Niko Home Control en de Niko Home-app?

“Dat valt goed mee. De app is gratis. Een basissysteem van Niko Home Control met een aantal slimme schakelaars en stopcontacten heb je al voor een paar honderd euro. Een slim huis is nu voor iedereen haalbaar en betaalbaar.”