Even helemaal weg van de wereld in je eigen boshut

Heb je soms ook zin om je terug te trekken uit de wereld? Om weer even tot jezelf te komen, ver van alle ruis en geraas? Droom je van een eigen boshut? Dan zijn dit enkele opties.

Voor je begint: zoek je terrein uit en wat je erop mag bouwen. In officieel bosgebied mag je niets bouwen (ook geen verblijf op wielen). In een bos in recreatiegebied mag je wel een constructie zetten. Informeer bij de gemeente naar wat kan.
Heb je een grote tuin, dan mag je daar een gebouwtje tot 40 vierkante meter en maximaal 3,5 meter hoog zetten, niet verder dan 30 meter van het huis. Een ander vrijstaand bijgebouw beperkt je oppervlakte (samen maximaal 40 vierkante meter). Respecteer ook de voorgeschreven afstanden van de perceelgrens en vraag zeker bij de gemeente na of er bijkomende voorwaarden zijn.

Oermens

En dan aan de slag. Het makkelijkst, en erg leuk, is om in het bos een shelter te bouwen met wat je ter plekke vindt: takken, bladeren, grond… Laat je innerlijke Bartel Van Riet maar eens flink los gaan, en in een mum van tijd (een beetje afhankelijk van je handigheid wel) heb je een primitief maar knus verblijf, waarvoor je je ’s avonds bij een vuurtje even echt oermens kunt voelen. En dan maar hopen dat het ’s nachts ook weer niet té hard regent op je aarden tent, want je dunne laagje neanderthaler zou dan weleens snel weggespoeld kunnen worden.

Winter in Alaska

Upscalen dan maar. Tik op YouTube of Pinterest een zoekterm als wood shelter in, en je krijgt te gekke constructies te zien waarin je naar verluidt zelfs een winter in Alaska of Siberië kunt overleven. Met onze kwakkelwinters moet dat dus zeker lukken. De hutten hebben vaak een kachel en een knusse slaap- en eetplek, en vooral veel prachtige natuur rondom, waarin de discrete bouwsels bijna naadloos opgaan. Je krijgt er vaak ook de bouwinstructies bij, al ga je er maar beter van uit dat je er wellicht tien keer zo lang over doet dan de ruige wildemannen en -vrouwen die je aan het werk ziet.

Zelf bouwen

Dat moet makkelijker kunnen. We hebben tenslotte niet allemaal een stoere baard, een veelgebruikt Laguiole-mes en een diep doorleefde kennis van bushcraft. Nee, een boshut of blokhut, je kunt ze ook gewoon bestellen op pakweg Bol.com en ze snel en efficiënt laten monteren door een stel handige jongens of meisjes. Al is het natuurlijk veel leuker om zelf aan de slag te gaan, en wellicht is dat ook goedkoper. Zeker als je in je omgeving op zoek gaat naar recuperatiehout – hout is duur tegenwoordig – en je bijvoorbeeld de oude ramen uit je huis verwerkt in je boswoonst.

Eén met de natuur

Want is dat niet wat we willen: veel ramen om optimaal van de groene, rustgevende omgeving te genieten? En hou voor de rest je boshut zo eenvoudig mogelijk. Elektriciteit? Niet nodig. Kaarsen, olielampen en kampeerlichtjes maken het eens zo gezellig. Water kun je meebrengen in jerrycans. En wifi kun je al helemaal missen, je komt hier tenslotte om te deconnecteren. Voor verwarming vertrouw je op een kachel, je brengt hier immers geen hele wintermaanden door. En ook de inrichting hou je simpel en discreet, zodat je de omgeving nog meer kunt laten spreken.

Low impact

Respecteer die omgeving zoveel mogelijk. Bedwing bijvoorbeeld je neiging om voor je hut een betonnen fundering te gieten. Stevig wel, en de constructie moet ook sterk zijn, maar met een vloer op poten die in de grond geboord zijn of zelfs op losse stenen, lukt het ook. En als je het huisje ooit afbreekt, kun je het makkelijk helemaal verwijderen en de plek in zijn oorspronkelijke, natuurlijke staat herstellen. Soms heb je die grond zelfs helemaal niet nodig, want heel erg in tegenwoordig is: niet onder de bomen genieten van de natuur, maar erin.

Los van de wereld

Boomhutten dus. Veel dichter bij de natuur dan dat kom je niet. Slapen tussen de boomkruinen, het geruis van het gebladerte om je heen. Weg van de wereld ook, er letterlijk helemaal los van. Er zijn tal van firma’s die de prachtigste boomhutten voor je bouwen, al hangt daar vaak wel een prijskaartje aan. Je kunt ook zelf aan de slag gaan, maar dan heb je wel wat kennis van zaken nodig. Nog veel meer dan een boshut op de grond moet een boomhut immers stevig gemaakt worden. Je wilt tenslotte niet bij het eerste zuchtje wind met de hele santenboetiek naar beneden donderen.