Ga je verbouwen? Zo houd je je energiekosten zo laag mogelijk

Met de hoge energieprijzen is het belangrijker dan ooit om thuis minder energie te verbruiken. De energieladder is een handig hulpmiddel daarbij, en toont de logische volgorde om je energieverbruik aan te pakken.

Door de stijgende energieprijzen vragen veel mensen zich af hoe ze minder energie kunnen verbruiken, zegt energiespecialist Paul De Vylder van ENGIE. “Mensen willen weten wat ze kunnen doen, wat de meeste winst oplevert en waar ze het best beginnen als ze een renovatie plannen.” Om dat duidelijk uit te leggen, gebruikt Paul de ‘energieladder’. Die toont de logische volgorde om je energieverbruik thuis in je woning te verminderen. Je begint onderaan de ladder, en klimt trapje per trapje op.

De basis: pas je gewoontes aan

De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Daarom begint de energielader met tips om je dagdagelijks verbruik te verminderen. “Er zijn veel kleine dingen die meteen winst opleveren”, zegt Paul. “De klassieker is geen licht te laten branden in een lege kamer. Als er niemand tv-kijkt, zet het toestel dan uit. Denk ook aan het sluimerverbruik van toestellen in stand-by modus en van opladers. Gebruik daarvoor best een verdeelstekker met een aan/uitknop, zodat je alle apparaten en laders in een keer kunt uitschakelen. Dat levert direct een besparing op.”

Isoleren, isoleren

De tweede trede op de ladder is isoleren. “Ongeveer de helft van je energiebudget gaat naar verwarming en warm water”, zeg Paul. “Het is pure verspilling als die energie naar buiten verdwijnt door een dak dat niet geïsoleerd is.” Door je muren, vloeren en daken (beter) te isoleren, is er minder energie nodig om je woning te verwarmen.

Het vervangen van dubbel glas door HR-glas is volgens Paul alleen zinvol als de raamkozijnen aan vervanging toe zijn. “HR-glas isoleert beter, maar het zal heel lang duren voor je dat terugverdiend hebt.” Als je nog enkel glas hebt, aarzel dan niet om dat te vervangen.

Soms is isoleren niet mogelijk omwille van de constructie van een bestaand gebouw. In dat geval kun je gerust verder kijken naar de volgende stappen op de ladder. “Het is geen zwart-witverhaal. Isoleren is nuttig, maar als het niet kan, ga dan na of je efficiënter kunt verwarmen.”

Is je ketel nog bij de tijd?

Daarmee zijn we bij het volgende trapje op de energieladder. Bij een verwarmingsketel die 15 jaar of ouder is, hoef je volgens Paul niet te twijfelen. “Zo’n oude ketel vervangen levert onmiddellijk een besparing van 30% op je stookkosten op. Moderne ketels zijn veel efficiënter. Zelfs als je woning slecht geïsoleerd is, heb je met een nieuwe ketel minder energie nodig om ze te verwarmen.” Als je huis goed geïsoleerd is, kan een warmtepomp een goed alternatief zijn voor een verwarmingsketel. Ook als je ketel nog goed werkt, laat je hem best tijdig onderhouden. Daardoor bespaar je ook al makkelijk 10% op je verbruik.

Zuinige verlichting en toestellen

Nog een pijnloze manier om minder te verbruiken: kies voor zuinige ledverlichting. “Je wilt niet weten in hoeveel woningen ik nog halogeenspotjes zie”, zegt Paul. “Als zo’n spotje van 50 watt op een dag tien uur brandt, heb je een halve kilowattuur verbruikt. Een ledlamp die even veel licht geeft, verbruikt 90% minder.”

Toestellen zoals een wasmachine, droogkast, koelkast en diepvriezer zijn grote verbruikers . Gelukkig worden deze toestellen steeds zuiniger. Als een toestel aan vervanging toe is, kies je dus best voor een model dat zo weinig mogelijk verbruikt. Het energielabel toont je hoe zuinig een toestel is.

Paul vindt het niet zinvol om een toestel dat nog perfect werkt te vervangen door een zuiniger alternatief. “Als het werkt, blijf er dan af. Maar als je diepvriezer niet meer goed afsluit, is het wel het moment om hem te vervangen.”

Zonnepanelen op je dak

De laatste trede op de ladder zijn zonnepanelen. Door je eigen energie op te wekken, moet je minder energie van het net afnemen, en dat is voordelig. “Zonnepanelen zijn zo goedkoop geworden dat je de investering gemiddeld op vijf jaar tijd hebt terugverdiend”, zegt Paul. “Maar kijk ook naar de andere stappen op de ladder. Het heeft geen zin om nu al zonnepanelen te leggen op een dak dat nog niet geïsoleerd is, of dat over een paar jaar toch gerenoveerd moet worden. Denk ook goed na hoeveel panelen je legt. Als je van plan bent om op termijn een warmtepomp te plaatsen, of een elektrische auto thuis op te laden, neem je dat toekomstig verbruik best nu al mee in je berekeningen.”

Zonnepanelen worden nog interessanter als je ook een thuisbatterij laat plaatsen. Met een thuisbatterij verbruik je meer van de elektriciteit die je panelen produceren. Daardoor ligt je energiefactuur lager.

Reken op steun

Laatste tip: als je weet welke aanpassingen je wilt doen, ga dan na voor welke steunmaatregelen je in aanmerking komt. Nieuwe eigenaars kunnen in Vlaanderen bijvoorbeeld een renteloze lening krijgen om hun woning energiezuiniger te maken. Bij investeren in isolatie kun je misschien genieten van een isolatiepremie. Dakwerken en aanpassingen aan buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties (elektriciteit, sanitair en verwarming) komen in aanmerking voor de Vlaamse renovatiebonus. Ook voor zonnepanelen zijn er nog steeds premies. In Vlaanderen krijg je ook een premie als je een thuisbatterij laat plaatsen.

Zoek je nog meer tips & tricks om energie te besparen? Klik hier en ontdek de Green & Smart Home-blog van ENGIE