Geef inbrekers geen kans: tips voor inbraakbeveiliging

Wacht niet tot na het eerste bezoek van inbrekers. Jij, je gezin en je hele hebben en houden verdienen immers beter. Liever dan achteraf beroep te moeten doen op je diefstalverzekering, zet je beter zelf de eerste stappen naar een degelijke inbraakbeveiliging. Zo begin je eraan.

In België hoort de inbreker bij de grootste misdadigerscategorie. Diefstal is goed voor maar liefst 70% van alle criminaliteit. Inbrekers zijn meestal actief wanneer er niemand thuis is. Ze verkiezen de achterzijde van je woning om binnen te raken, maar de voordeur staat met stip op twee. De zijkant van je huis en het dak zijn bij de gemiddelde dief minder populair, tenzij je het hen makkelijk maakt. We leggen je hier uit hoe je dat juist niét doet.

Basics van inbraakbeveiliging

Heel wat inbraken zijn het gevolg van een voordeur die niet op slot gedraaid werd, een openstaand schuifraam, een garagepoort die half open staat. Gevallen van domweg vergeten, verstrooid, of “ik ging maar een kwartiertje weg zijn.” Wie als laatste de deur uitgaat heeft dus de verantwoordelijkheid om te checken of de ramen goed dicht zijn en buitendeuren en eventuele garagepoorten op slot. Ook overdag, want het risico op inbraak in de namiddag is even groot is als in het tweede deel van de nacht.

Geen opendeurpolitiek

Een raam op de eerste verdieping dat openstaat moet toch kunnen? Niet wanneer er in de tuin een ladder ligt of een handig opstapje is voorzien in de vorm van bijvoorbeeld een grote, makkelijk te verplaatsen vuilnisbak. Een briefje op de voordeur dat niet enkel de postbode vertelt tot wanneer je met vakantie bent? Beter niet doen. Een hittegolf? Iets meer ventilatie wanneer je toch niet thuis bent weegt niet op tegen inbrekersbezoek. Ook inbraakontmoedigend: een buitenlicht gekoppeld aan een bewegingssensor.

Sleutels en brievenbussen

Experts maken het onderscheid tussen organisatorische, bouwkundige en elektronische inbraakbeveiliging. De organisatorische hebben we hierboven al aangestipt: het wegnemen van de gelegenheid voor dieven en/of hen ontmoedigen. Horen daar verder nog bij: verantwoord omgaan met sleutels (verloren voordeursleutel = nieuwe slotcilinder) en een indruk geven van bewoning ook wanneer je niet thuis bent. Bijvoorbeeld door enkele lampen op een timer te zetten en de buren je brievenbus te laten legen.

Bouwkundige inbraakbeveiliging

Natuurlijk is het niet de bedoeling om je woonst in een burcht te transformeren, maar met een handvol bouwkundige ingrepen maak je ze al heel wat inbraakveiliger. Zo loont dikker glas in de achterdeur echt de moeite. Net zoals een stevig verankerd kelderrooster. In een appartement kan een inbraakwerende deur het verschil maken. Nieuwbouwers stellen zich dan weer de vraag of echt elk raam open moet kunnen. Een vast raam biedt immers heel wat meer bescherming tegen inbraken.

Het ene slot is het andere niet

Alleen al een goed slot volstaat vaak om heel wat dieven te ontmoedigen. Kies een cilinderslot dat op minstens 2 cm in de sluitplaat schuift. Die sluitplaat is een bij voorkeur versterkt stuk van de deurframe. Er bestaan veiligheidscilinders die bestand zijn tegen uitboren, valse sleutels en afbreken. Zorg er sowieso voor dat je cilinder nooit meer dan 3 mm uitsteekt of voorzie een beschermingsrozet. Eén goed slot is beter dan twee inferieure sloten en twee goede sloten zijn beter dan één.  

Elektronische inbraakbeveiliging

Is al het bovenstaande in orde, dan kan je ook beginnen denken aan een alarmsysteem, meestal gelinkt aan camera’s en sensoren op deuren, ramen of met bewegingsdetectie. Dat heeft een afschrikkend effect hebben en daarbij kan het jou, je buren en eventueel direct de politie waarschuwen. Je kan daarvoor beroep doen op een deskundige, maar tegenwoordig vind je ook betaalbare, vaak modulaire systemen die je zelf kan installeren. Vergeet echter nooit dat zelfs het allerbeste alarmsysteem waardeloos is wanneer het uit staat.    

2.500 euro korting?

Het betere slot, gelaagd glas, een inbraakwerende deur, een alarminstallatie… tja, een inbraakveilige woonst komt niet zonder prijskaartje. Studies wijzen echter uit dat de kosten van een inbraak op een verlies van al snel 2.500 euro neerkomen. Verloren geld, zeker omdat je achteraf meestal wél bereid bent om in inbraakbeveiliging te investeren. Doe jezelf een plezier in en kies voor de vooraf-optie. Met als bonus de wetenschap dat je daarbij onrechtstreeks misschien wel 2.500 euro korting scoort.  

Meer weten?

Het kan nooit kwaad om vrijblijvend advies in te winnen van een deskundige in inbraakbeveiliging. Daarnaast kan ook nagenoeg iedereen beroep doen op de diefstalpreventie-adviseur van zijn of haar gemeente of politiezone. De contactgegevens daarvan vind je op www.besafe.be.