Gevelbekleding in aluminium: onderhoudsvriendelijk en uniek

Dieter en Anne-Sophie wilden een huis waarbij binnen en buiten in elkaar overlopen. De gevelbekleding van hun nieuwbouwwoning in Ieper versterkt dat gevoel. Bovendien is ze volstrekt uniek en bijzonder onderhoudsvriendelijk. Hoe gingen ze te werk?

Bouwheren Dieter en Anne-Sophie wisten heel goed wat ze wilden, zegt architecte Nele Delva van Trant-architecten, die de woning afwerkte met aluminium gevelbekleding. “Het moest een strakke woning worden, maar ook gezellig en sfeervol. Het was meteen duidelijk dat er zowel vanuit de leefruimte als vanuit de keuken een directe connectie met de tuin en het terras moest zijn. We kwamen uit bij een open ontwerp dat warmte en rust uitstraalt.”

Gevelbekleding versterkt het ontwerp

“Als jong gezin hebben wij behoefte aan een echt leefhuis”, vertellen Dieter en Anne-Sophie. “Binnen en buiten lopen naadloos in elkaar over, met een terras dat in het verlengde van de binnenvloerbekleding doorloopt en grote glaspartijen die voor een geïntegreerd gevoel zorgen.” De aluminium gevelbekleding en de schuifpoort aan de voorkant versterken dat gevoel van eenheid. Na valavond zorgt de ledverlichting in de aluminium gevelbekleding voor een speels accent in de strakke façade.

Zwart-wit

De combinatie van wit pleisterwerk met zwart aluminium (uitgevoerd in dezelfde kleur als het schrijnwerk) zat van meet af aan in het moodboard van Dieter en Anne-Sophie, vertelt Nele Delva: “De gevel moest mooi zijn en makkelijk te onderhouden. De keuze viel op de verticale Linarte-aluminium profielen van Renson.”

Elke gevel is uniek

Een van de bijzonderheden van Linarte is dat je verschillende soorten profielen tot één geheel kunt combineren, zodat elke gevelbekleding volstrekt uniek is. Nele Delva: “Met individuele profielen kan je als architect je creativiteit de vrije loop laten. Hier werd het een unieke wildverband combinatie van Even- en Block-profielen, die laatste zowel in de 16 mm als 30 mm diepe versie. Door ook de schuifpoort in dezelfde Linarte-profielen te bekleden kreeg het totaalbeeld van de voorgevel nog een extra boost.”

Speels en origineel

Dieter en Anne-Sophie: “We vonden het een heel fijn voorstel om de gevelprofielen onderling te combineren. Het resultaat bleek ook een echte meerwaarde. Zo konden we een speelse en originele toets geven aan onze strakke gevel. Door drie soorten profielen op de juiste manier te combineren, leverde Nele een echt huzarenstukje af. Sinds we hier wonen worden we er regelmatig op aangesproken.”

Blikvanger van de woning

“We zijn heel tevreden met onze keuze voor de Linarte-gevelbekleding”, zeggen Dieter en Anne-Sophie. “Door de rest van de gevel en de voortuin vrij sober te houden, komt de gevelbekleding extra tot z’n recht als blikvanger van onze woning. Ook door de combinatie met de witte crepi, natuurlijk.”

Onderhoudsvrij en duurzaam

Naast dat esthetische aspect was het vooral de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van de aluminium gevelbekleding die hen over de streep trok. “We hebben allebei een drukke fulltime job, waardoor we op zoek waren naar een product dat geen last heeft van weersinvloeden en dat weinig onderhoud vraagt. Daarom was hout als afwerking voor ons geen optie. We zijn dus heel blij dat zowel bouwbedrijf ABS Bouwteam als onze architecte ons Linarte aanraadden.”

Op zoek naar een unieke en onderhoudsvriendelijke gevel? Klik hier.