Goede voornemens: ontspullen voor beginners

Ben je van plan om dit jaar eindelijk eens werk te maken van het drastisch opruimen van je woning? Ben je klaar voor een radicale nieuwe start? We halen de beroemdste ontspulster ter wereld nog eens uit de (grondig opgeruimde) kast, de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo.

Met haar methode wordt het makkelijker om de juiste keuzes te maken en alleen die spullen over te houden waar je gelukkig van wordt. Je hele huis wordt ordelijker, overzichtelijker en leuker. Gedaan met de chaos in je huis… en in je hoofd.

De meeste mensen ruimen af en toe wel eens op, soms wat oppervlakkig en soms wat grondiger. Om dan na een paar dagen, weken, maanden of jaren opnieuw geconfronteerd te worden met een berg spullen die ze eigenlijk niet nodig hebben en waar ze eigenlijk een beetje ongelukkig van worden. Om nog maar te zwijgen van die al lang afgedankte spullen die toch blijven slingeren in lades, op zolder, in de kelder of garage of in het kot. Klinkt bekend? Met de KonMari methode van Marie Kondo kan je daar voor eens en altijd komaf mee maken.

De essentie van ontspullen

De essentie van deze methode is dat je alleen die spullen bijhoudt waar je iets positiefs bij voelt. De focus ligt dus op de dingen die je bijhoudt, niet op wat je weggooit.

Voorts is het belangrijk dat je niet ruimte per ruimte opruimt, maar per thema, en dat in een strikte volgorde: kleren, boeken, papieren, diverse spullen en dingen met sentimentele waarde. (We leggen straks uit waarom.)

Ten slotte leert Marie je ook hoe je je bezittingen overzichtelijk kunt ordenen, wat de kans op toekomstige rommel en de aanschaf van onnodige spullen aanzienlijk vermindert.

Begin met de kleren

Kleren opruimen, daar begint het mee. De methode is radicaal: je gooit alle kleren die je hebt op een hoop. Dus niet alleen wat in je kast hangt of ligt, maar ook wat elders in huis rondslingert, inclusief schoenen, sportkleren, ondergoed…

Vervolgens laat je de kledingstukken een voor een door je handen gaan. Dingen waar je blij van wordt, hou je bij. Doen ze je niks, dan bedank je ze voor hun diensten en mogen ze naar de tweedehandswinkel of de klerencontainer.

De spullen die je bijhoudt, hang je terug in de kast. T-shirts en broeken vouw je op volgens de KonMari-methode zodat ze weinig plaats innemen en overzichtelijk terug te vinden zijn.

En dan de boeken

Boeken zijn voor veel mensen nog veel belangrijker dan kleren. Of ze vinden het bijna heiligschennis om ze weg te doen. Toch geldt ook hier hetzelfde: als een boek je niets (meer) doet, als je er niet blij van wordt, dank het dan af en hou alleen de boeken bij die je wél blij maken.

Bedenk dat de boeken die je wegdoet nog een mooi tweede leven kunnen krijgen. Maak stapels voor vrienden, familie, de kringloopwinkel, het rusthuis van je tante… Maar doe ze ook echt weg. Wacht er niet te lang mee. En zet de boeken die je houdt mooi in het gelid.

Papieren

Hoeveel paperassen kan een mens verzamelen? En hoeveel heb je er echt nodig? Ook dit is best wel een oefening. Sommige documenten zijn te belangrijk om weg te doen, maar heel wat papieren zijn compleet overbodig. Alle gebruiksaanwijzingen vind je tegenwoordig online. Belangrijke papieren van de belastingen, verzekeringen en zo voort hou je natuurlijk bij. Oude brieven ook (als ze je blij maken tenminste). Maar voor heel wat papier is de papiercontainer de beste bestemming.

Diversen

Een wel heel brede categorie: hier vind je oude tuinspullen, bestek, handdoeken, zeep, kantoor- en keukenspullen en zo ongeveer alles wat op zolder, in de kelder en op andere vergeten hoeken staat. Hierbij kan het wel aangewezen zijn om ruimte per ruimte af te werken volgens de inmiddels bekende methode. Volg je hart en hou alleen bij wat je blij maakt.

Even tussendoor: sommige mensen noemen Marie Kondo minimalistisch, maar dat is niet zo. Het gaat eerder om bewust met dingen omgaan en weten wat je gelukkig maakt. Als dat 5.000 boeken zijn, heel goed. En toch is het belangrijk om over elk boek eens goed na te denken en ze mooi op orde te zetten.

Sentimentele voorwerpen

Marie Kondo houdt de moeilijkste categorie voor het laatst: dingen waar je sentimenteel aan gehecht bent. Daarom is de volgorde zo belangrijk: je begint met iets dat je al vaker hebt weggedaan – kleren – en bouwt zo ervaring en zelfvertrouwen op. Als je de Kondo-methode hebt gevolgd en tot hiertoe succesvol bent geweest in het ordenen en wegdoen van voorwerpen die je niet meer nodig hebt, kan je het ook met sentimentele spullen. Ook hier zal het weer je gevoel – en niet je ratio – zijn die je vertelt wat je moet bijhouden en wat niet.

Opgeruimd staat netjes

Even belangrijk als het wegdoen van ballast, is voor Marie Kondo het ordenen van de dingen die je wel houdt. Alles wat je bijhoudt, presenteer je op een vaste plaats en hou je overzichtelijk. De kleren, maar ook het keukengerei, je boeken, de kampeerspullen.

Als je het hele proces doorloopt zoals het hoort en elk hoekje van je huis onder de loep neemt, ben je volgens Marie Kondo algauw een half jaar verder.

Maar wat betekent een half jaar opruimen als je daarna nooit meer moet opruimen, want je huis is al opgeruimd.