Grondig renoveren, met de juiste prioriteiten

Vijf jaar geleden vonden Elvira en Joris een huis met potentieel in een rustige buurt net buiten de Antwerpse ring. Van de bestaande woning bleven alleen enkele buitenmuren en een betonvloer bewaard. Het resultaat is een transparante nieuwbouw met maximale lichtinval – inclusief inpandig terras voor een avondwijntje in de zon.

Joris (32) is een ingeweken Limburger, Elvira (31) is afkomstig uit Wijnegem. Het koppel met twee kinderen besloot een huis in het Antwerpse te zoeken.

“Voor mij waren drie dingen belangrijk”, klinkt het bij Elvira. “Een fietsenberging in huis, veel licht en een tuin.”

Elvira toont de foto’s van het pand, vijf jaar geleden. Eiken meubels, een garage voorin het gebouw en de gebruikelijke bijgebouwen achteraan. Maar de verkoopprijs bleek onderhandelbaar en de bijgeroepen architect zag het potentieel van de woning.

Elvira koos voor de architect die ook de woning van haar ouders renoveerde: “Ik heb bijna mijn hele leven in een woning van Peter Rutten gewoond, ik weet wat hij kan. Ook bij mijn ouders was de briefing eenvoudig: meer licht.”

Grondige verbouwing

“We wilden meteen gaan voor een stevige verbouwing”, zegt Joris, die samen met enkele familieleden de eerste afbraakwerken zelf uitvoerde. Maar het plan van de architect ging nog wat verder dan het koppel eerst had gedacht. Peter Rutten stelde voor om ongeveer alles af te breken, op de zijmuren en een enkele vloer na. Hij hertekende de voorgevel en ontwierp een leefkeuken met een grote vide die contact legt met de eerste verdieping.

De grondige renovatie betekende ook dat een ventilatiesysteem mogelijk was, samen met uitstekende isolatie en comfort in de vorm van vloerverwarming.

Keuzes maken

De verbouwing kostte bijna even veel als de aanschafprijs van de woning. Maar Joris en Elvira waren er snel van overtuigd dat het beter is om eerst de basisstructuur, de isolatie en de technieken helemaal goed te krijgen. Ook de badkamer moest al af zijn. Maar voor veel andere elementen werken ze met tijdelijke oplossingen. Zo is de keuken een samenraapsel van kastjes en losse apparaten, de slaapkamervloeren zijn in vinyl en de terrasstoelen zijn kampeerstoelen.  

Budget op

“Op een bepaald moment was het budget op”, zegt Elvira. “We zijn nu aan het sparen en willen de woning geleidelijk inrichten van boven naar beneden. Waarom? Als je niet boven begint, vrees ik dat de slaapverdieping nooit afgewerkt geraakt. Boven beginnen motiveert ons om te sparen voor een mooie keuken. Dus binnenkort komt er een dressing op de slaapverdieping. Later laten we een bureau op maat ontwerpen voor op de eerste verdieping. En dan pas, om onszelf te belonen, een keuken op maat. Trouwens, zo erg is het niet om in een voorlopige keuken te koken en te eten. De basisstructuur van ons huis en de inrichting zijn helemaal in orde, er is niets dat ik zou willen veranderen.”

Inpandig terras

De zitkamer op de eerste verdieping is een hele leuke plek geworden. Via het schuifraam met drempelloze overgang zit je meteen op het houten terras aan de straatkant. “Zo’n inpandig terras is heel fijn, je ziet op de straat maar je zit niet op straat”, zegt Elvira. “We hebben ook het geluk dat we aan een rustig pleintje leven en dat er heel weinig verkeer in onze straat is.”

Het terras kwam er vooral op vraag van Joris.  “Ik wou altijd een tuin op het westen, om ’s avonds een glas te kunnen drinken. Maar met een tuin op het oosten, zoals in deze woning, was dat geen optie. Vandaar dit inpandig terras. In de zomer kan het er nogal warm worden, maar in de tussenseizoenen gebeurt het vaak dat we na het avondeten hier ons dessert komen opeten.”

Blikvangers

In de opening tussen eetkamer en zitkamer hangt een net dat niet zou misstaan in het want van een schip. “Eerst zouden daar latjes komen”, zegt Elvira. “Een bevriende zeilster knoopte dit net eigenhandig. Het is heel stevig: je kan er zelfs in gaan hangen. Ze komt geregeld langs om de knopen na te kijken en het net een beetje aan te spannen.”

Een andere blikvanger is een vintage wandrek met mooi geschilderde onderkastjes. Joris vond het in een portierswoning en verfde het. Het past perfect in de zitkamer.

Lichtplan

We merken het pas als Elvira het zegt, maar ook over de verlichting is duidelijk goed nagedacht. De mooie pendels boven de eettafel, vooral indirecte verlichting in de zitkamer, de fraaie terrasverlichting die we ook aan de trap zien opduiken. “We zijn bij een specialist langs geweest voor een lichtplan”, zegt Elvira. “Dat is best wel duur, maar het loont zich. Het helpt dat een professional je vraagt wat je waar in huis wilt doen en welk soort licht je verkiest. In de zitkamer hebben we maar twee inbouwspotjes en dus veel flexibiliteit om met staan- en leeslampen voor een andere opstelling te kiezen.”

Infofiche

  • Oorspronkelijke woning 1957
  • Grondige energetische renovatie opgeleverd 2021
  • Architect Peter Rutten – www.rutten-rooze.be
  • Technieken
  • ventilatiesysteem C
  • gaswandketel
  • overal vloerverwarming
  • PV-panelen
  • regenwaterput
  • Fotografie: Steven Colin