Hellend dak of plat dak, wat is het beste?

Plat dak of hellend dak? Beide hebben hun voordelen, maar ook een aantal nadelen. We zetten hier alles op een rij zodat je een weloverwogen keuze kan maken.


Een hellend dak of schuin dak is nog altijd de meest voorkomende dakvorm in ons land. Het is het dak dat je op kindertekeningen ziet, een dakvorm die al vele eeuwen zijn deugdelijkheid heeft bewezen.
Platte daken torsen een minder goede reputatie (ze zouden sneller lekken, het wordt er heel warm onder), maar dat is onterecht, toch voor recente en degelijk gebouwde en geïsoleerde platte daken. Als ze allebei even goed zijn, wat is dan het verschil?

Hellend dak: iets duurder maar langere levensduur
Doorgaans is een hellend dak duurder om aan te leggen dan een plat dak, maar van de andere kant gaan hellende daken over het algemeen langer mee. Een dak met kleidakpannen houdt het wel honderd jaar uit, een zinken dak gaat zo’n 125 jaar mee. Kies je voor natuurleien, dan kan je rekenen op een dak boven je hoofd voor de komende 90 jaar. Betonnen dakpannen zijn wat goedkoper, maar gaan dan ook maar zo’n 30 jaar mee.
De opgegeven levensduur is slechts een vuistregel, de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing spelen ook een rol.

Platte daken: iets goedkoper
Leuk aan een plat dak is dat je er – als de constructie en de bouwvoorschriften dat toelaten – een groendak of een terras van kunt maken.
Platte daken zijn iets goedkoper om aan te leggen, maar ze gaan ook wat minder lang mee. Een dak in EPDM (synthetisch rubber) houdt het tot 50 jaar uit, een groen dak kan zelfs 70 jaar mee. Een dak in roofing is na zo’n 40 jaar aan renovatie toe.

Voordelen en nadelen
Een plat dak is eenvoudig en niet windgevoelig. Voor de afwatering is een zekere hellingsgraad noodzakelijk. Een plat dak is lekker strak en past heel goed bij moderne woningbouw. Je verliest ook geen ruimte onder het dak zoals bij een schuin dak.
Een schuin dak zorgt voor een vlotte afvoer van de neerslag. Bij sommige dakvormen, zoals een zadeldak, verlies je wat ruimte door de vorm van het dak. Bij een mansardedak, met steiler opstaande zijkanten, is dat minder het geval.

Dakisolatie
Dakisolatie mag bij geen enkel dak ontbreken. Via het dak gaat het meeste warmte verloren uit een woning. In Vlaanderen moeten zowel koopwoningen als huurwoningen sinds 2020 voldoen aan de dakisolatienorm.
Wanneer je een hellend dak laat isoleren, zorg dan voor een winddicht onderdak. Het is belangrijk dat de dakisolatie de ruimte tussen de kepers en het onderdak volledig vult. Een dampscherm zorgt ervoor dat de isolatie luchtdicht is.

Als een kind een huis tekent, heeft het doorgaans een hellend dak. Wat is er mis met platte daken?

Onderhoud
Zowel platte als hellende daken hebben elk jaar minimaal twee keer wat onderhoud nodig. Het zijn niet zozeer de daken zelf, maar de dakgoten die je best nakijkt. Bijvoorbeeld in het voorjaar en het najaar om zeker te zijn dat ze niet verstopt zijn. Ook na een hevige storm kan het geen kwaad om je dak even te inspecteren op schade.

Conclusie
Een hellend dak of een plat dak hebben allebei hun voordelen. Er is een verschil in prijs en levensduur, maar dat heeft meer te maken met het gebruik van bepaalde materialen dan met de hellingsgraad van het dak. Het is dus vooral een kwestie van smaak en van de stijl van het huis dat je bewoont.