Hoe kunnen Filip en Caroline hun elektrische auto opladen?

In hun nieuwe woning willen Filip en Caroline hun elektrische wagen kunnen opladen. Welke oplossing vond Blind Gekocht voor hen?

Elektrische wagens zitten in de lift. In 2021 werden in België 22.774 volledig elektrische auto’s ingeschreven: dat is een marktaandeel van 5,80 procent. In 2019 was dat nog maar 1,60 procent. Als je ook hybride wagens meetelt, die een elektrische hulpmotor hebben, ligt het aandeel nog hoger. En het aantal elektrische voertuigen zal blijven toenemen. Steeds meer autofabrikanten hebben al aangekondigd dat ze alleen nog elektrische auto’s zullen ontwikkelen. De overheid stimuleert de overstap door fiscale en andere maatregelen. Zo zullen vanaf juli 2023 alleen 100 procent elektrische bedrijfswagens fiscaal aftrekbaar zijn. En in Vlaanderen mogen vanaf 2029 geen nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor meer worden verkocht.

Elektrisch rijden wordt betaalbaar

Door die groei zal de prijs van elektrische wagens dalen. Vandaag is een elektrische wagen bij aankoop nog duurder dan een vergelijkbaar model met verbrandingsmotor. Maar het verschil wordt kleiner, en er zijn al modellen op de markt met een prijskaartje onder de 20.000 euro. Bovendien ligt de prijs per gereden kilometer lager dan bij een vergelijkbare diesel- of benzinemotor.

Hoe laden?

Als je een elektrische wagen koopt, wil je natuurlijk vooral weten waar en hoe snel je die kunt opladen. Er bestaan verschillende manieren om je wagen te laden. Als je onderweg wil laden, kun je een publieke laadpaal gebruiken. Begin dit jaar waren er in België 8.482 publieke laadpunten, maar de volgende jaren komen er een heel pak bij. Op deze interactieve kaart vind je alle openbare laadpunten.

Zoals Filip en Caroline in Beringen

Het is echter voordeliger is om je wagen thuis op te laden. De veiligste en efficiëntste manier om dat te doen, is thuis een laadstation te laten installeren. Ofwel een wallbox die aan de muur bevestigd wordt, ofwel een laadpaal op de oprit. Als zelfstandige of onderneming kun je voor een laadstation beroep doen op energiespecialist ENGIE. Dat deed Blind Gekocht voor de wallbox in de nieuwe woning van Filip en Caroline in Beringen.

Voor een zelfstandige of onderneming is het overigens bijzonder interessant om nu te investeren in een laadpaal die ook publiek toegankelijk is. Nog tot 31 december 2022 mag je de installatiekosten daarvan voor 200 procent aftrekken. Daarna daalt deze verhoogde aftrekbaarheid tot 150 procent, en dat tot 31 augustus 2024.

Thuis laden met zonnepanelen

De voordeligste manier om een elektrische wagen thuis op te laden, is met stroom van je eigen zonnepanelen. Je betaalt dan namelijk niet voor de elektriciteit die je van het net haalt om te laden. Je installatie moet wel zo gedimensioneerd zijn dat ze de nodige elektriciteit kan opwekken. Als je binnenkort zonnepanelen plaatst, is het dus verstandig om er nu al rekening mee te houden dat je in de toekomst wellicht elektrisch zal rijden. Bereken je installatie dus ‘op de groei’.

Zonnepanelen leveren de meeste stroom overdag, terwijl je je wagen wellicht ‘s avonds of ‘s nachts zal willen laden. Een van de mogelijke oplossingen om toch je eigen stroom te gebruiken, is investeren in een thuisbatterij. Vandaag is een thuisbatterij al rendabel in Vlaanderen en Brussel.

Zonnepanelen én een laadpaal, dat is 100% groene energie voor thuis en onderweg. Ontdek hier hoe je je elektrische wagen voordelig kunt opladen.