Hoe maak je een bestaande woning energiezuiniger?

Sinds 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen een renovatieverplichting. Als je een woning of appartement koopt met energielabel E of F, moet je dat binnen de 5 jaar na aankoop laten renoveren naar energielabel D of beter. Wat zijn de vijf belangrijkste ingrepen die je kan doen om een woning energiezuiniger te maken?

Renovatieverplichting of niet: een oude woning energiezuiniger maken is een slimme investering die op termijn goed is voor je portemonnee. Door minder energie te verbruiken, bespaar je meteen op je energiefactuur. Renovaties verhogen ook je wooncomfort. In Vlaanderen kan je bovendien rekenen op verschillende premies voor renovaties en energiebesparende investeringen. We vroegen aan Paul, de energiespecialist van ENGIE en vast adviseur bij Blind Gekocht, wat de beste energiebesparende renovatiewerken zijn.

1. Isoleer dak, vloer en muren

“Een goede isolatie is de basis van een energiezuinige woning”, zegt Paul. “Door het dak, de vloer en de muren te isoleren, voorkom je warmteverlies en hou je de koude buiten. Zo heb je minder energie nodig om de woning op een aangename temperatuur houden.” Er zijn verschillende materialen en technieken om een dak, vloer en muren te isoleren. Een architect of renovatiespecialist kan je adviseren over wat voor jouw woning de beste oplossing is.
Degelijke isolatie heeft een prijs, maar je verdient de investering terug door een lagere energiefactuur. Wellicht kun je ook aanspraak maken op een premie; bekijk de mogelijkheden in Vlaanderen en in Brussel.
Let er bij isoleren ook op dat er voldoende ventilatie blijft. Kies indien mogelijk voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Hierbij wordt de warmte van de uitgaande lucht gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen.

2. Vervang de verwarming

“Als de woning een verwarmingsketel van 15 jaar of ouder heeft, laat je die best vervangen, zoals wij heel vaak doen bij de woningen uit Blind Gekocht”, zegt Paul. Een nieuwe verwarmingsketel is sowieso zuiniger, efficiënter en milieuvriendelijker. Een condensatieketel haalt restwarmte uit de verbrandingsgassen, zodat je tot een derde minder gas verbruikt dan bij een niet-condenserende ketel.
Als de woning ervoor geschikt is, kun je overwegen om een warmtepomp te laten plaatsen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de grond of het water en gebruikt die om de woning te verwarmen of te koelen.

3. Plaats zonnepanelen

Zonne-energie is een duurzame en gratis bron van energie. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit die je kunt gebruiken voor je eigen verbruik. Produceren ze meer dan je op dat moment verbruikt, dan kun je ze terugleveren aan het net of opslaan in een thuisbatterij.
“Zonnepanelen blijven interessant”, zegt Paul. “Afhankelijk van je situatie heb je de investering op 5 à 6 jaar terugverdiend. Als je weet dat zonnepanelen makkelijk 25 jaar meegaan, heb je daarna 20 jaar lang zuivere winst.” Afhankelijk van waar je woont kan je ook voor zonnepanelen rekenen op subsidies. Bij ENGIE vind je een aantal simulaties die tonen hoe rendabel zonnepanelen zijn.

4. Denk aan warm water

Water verwarmen voor je bad, douche of afwas neemt een behoorlijke hap uit je energiebudget. Bekijk of je warm water kan laten produceren door een zonneboiler of een warmtepompboiler. Een warmtepompboiler haalt natuurlijke warmte uit de buitenlucht om water op te warmen. Dat gebeurt veel efficiënter dan met een klassieke boiler, zodat je 3 keer minder energie verbruikt dan met een klassieke boiler.
Een zonneboiler gebruikt dan weer gratis zonlicht om water in een voorraadvat op te warmen. In ons klimaat wordt een zonneboiler gekoppeld aan een ander verwarmingssysteem zodat je ook in koude periodes met weinig zonlicht altijd warm water hebt.

5. Kies voor hoogrendementsglas

In een woning met enkel glas gaat veel warmte verloren langs de ramen. Vervang het enkel glas door modern hoogrendementsglas. Dat zorgt voor een betere isolatie en vermindert het warmteverlies via de ramen. Hoogrendementsglas houdt ook meer geluid tegen dan gewoon glas en verhoogt dus je wooncomfort.
Als de raamkozijnen versleten zijn, laat deze dan ook vervangen. Het heeft weinig zin hoogrendementsglas te laten plaatsen als er koude lucht kan binnenstromen langs kieren en spleten in de raamkozijnen.

Klik hier en ontdek de premies voor renovatie.