Hybride warmtepompen: van gas los, maar nog niet helemaal

Hybride warmtepompen zijn warmtepompen die je combineert met een ketel op fossiele brandstof – gas of stookolie – om je huis te verwarmen. Zijn ze nu het beste van twee werelden? Of eerder vis noch vlees?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel met een lucht-waterwarmtepomp, die warmte uit de buitenlucht recupereert en daarmee water verwarmt. Met het systeem kun je wisselen van energiebron. Als je bijvoorbeeld in de tussenseizoenen minder warmte nodig hebt, volstaat de warmtepomp. Maar als het kouder wordt en je woning is nog niet voldoende geïsoleerd, dan kan de cv-ketel bijspringen. Of je kunt variëren naargelang de energieprijs. Is de gasprijs hoog dan verwarm je zoveel mogelijk met elektriciteit, de warmtepomp dus, en omgekeerd.

60 procent minder gas of stookolie

Met een hybride warmtepomp kun je je gas- of stookolieverbruik flink terugschroeven, tot wel 60 procent. En op die manier ook je CO2-uitstoot verminderen en je afhankelijkheid van fossiele energie afbouwen. Anderzijds zit je met je gasketel wel nog safe voor het geval de regering een van de komende winters weer afschakelplannen zou koesteren. Helemaal zonder energie kom je zo waarschijnlijk nooit te zitten. Van een win-winsituatie gesproken …

Kanttekeningen

Het lijkt dus best wel een interessant systeem met heel wat voordelen, maar er zijn een aantal kanttekeningen bij te maken. Wie bijvoorbeeld al een goed geïsoleerde woning heeft met vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren, kiest beter voor een gewone warmtepomp, en laat het gas helemaal links liggen. Een warmtepomp is immers veruit het efficiëntste, zuinigste en meest ecologische verwarmingssysteem.

Eerst isoleren

Anderzijds zijn er de mensen die nog niet voldoende hebben geïsoleerd, en dat is nog steeds de overgrote meerderheid. Zij krijgen vaak de raad om in de eerste plaats te investeren in goede en voldoende isolatie, en pas daarna in een nieuwe warmtebron. Een slimme en efficiënte manier van werken. Want doe je het omgekeerd, eerst een nieuwe warmtebron en dan pas isoleren, dan loop je het risico op het einde van de rit met een overgeïsoleerd verwarmingssysteem te zitten. Eerst isoleren dus, en daarna een gewone warmtepomp.

Soms is hybride de beste keuze

En toch zijn er een aantal gevallen waarin het plaatsen van een hybride warmtepomp een goed idee is. In een eerste scenario heb je een oude ketel die aan vervanging toe is, omdat hij te oud is of gewoon stuk. Eerst isoleren is in dat geval natuurlijk geen optie: je hebt nu verwarming nodig. De aankoop van een hybride systeem met nieuwe ketel en warmtepomp is dan een goed idee: je verwarmt zoveel mogelijk met de warmtepomp, en alleen op piekmomenten komt je ketel in actie.

Cv-ketel (nog niet) de deur uit

In een ander geval heb je een cv-ketel die helemaal niet zo oud is, nog performant en in goede staat. Maar je wilt minder duur en vervuilend gas of mazout verbruiken, en daar minder afhankelijk van zijn. Dan kun je op je bestaande systeem een nieuwe warmtepomp aansluiten. De isolatie van je woning werk je intussen stap voor stap af (in één keer grondig is beter, maar velen hebben er het budget niet voor). Uiteindelijk heb je dan een goed geïsoleerd huis dat je met de warmtepomp alleen kunt verwarmen, zodat de ketel weg kan.

Plaats nodig

Opgelet: voor je begint te dromen zijn er wel een paar vereisten waar je systeem aan moet voldoen. Zo heb je ten eerste voldoende ruimte nodig: naast je nieuwe of bestaande cv-ketel moet er immers nog de binnenunit van de warmtepomp komen, en een buffervat. En ook over de plaatsing van de buitenunit moet je goed nadenken: omdat die wat geluid maakt, zet je ze het best op een plek waar ze zo weinig mogelijk stoort.

Systeem op lage temperatuur

Idealiter heb je daarnaast ook een verwarmingssysteem dat op lage temperatuur werkt. Vloerverwarming is daarvoor perfect, en tegenwoordig zijn er ook heel efficiënte lagetemperatuurradiatoren. Maar misschien klaren je bestaande radiatoren de klus ook. Om dat te checken verlaag je de temperatuur van je ketel tot 50 graden. Als dat voldoende is om je woning zelfs op de koudste momenten warm te houden, dan is je systeem geschikt voor een warmtepomp. Omdat je nog altijd een cv-ketel hebt, is dit niet echt een vereiste, maar wel nodig als je zoveel mogelijk gas wilt besparen, en later helemaal op de warmtepomp wilt overschakelen.