In negen stappen naar dagelijks minder energieverbruik
De energieprijzen breken records en verplichte energetische renovatie wordt de norm. Nogal logisch dat (ver)bouwers massaal op zoek gaan naar efficiënte en duurzame oplossingen voor verwarming, ventilatie en regenwaterrecuperatie. Maar hoe pak je dat aan? Energieadviseur Stef Berx wijst de weg.
“De bewustwording rond energie-efficiëntie is de laatste maanden heel sterk toegenomen”, zegt Stef Berx, energie adviseur voor Big Blue by Van Marcke in Hasselt. “Dat komt natuurlijk door de sterk oplopende energierekeningen, maar ook omdat het vanaf 2023 verplicht wordt om energetisch te renoveren als je een woning koopt met een energielabel E tot F.”
Energie besparen: alles hangt samen
Een woning energetisch renoveren is best wel complex, want alles hangt met alles samen en de technische mogelijkheden zijn groot en nog relatief onbekend. “In onze Big Blue-centra zitten we met de klanten samen en luisteren we eerst en vooral goed naar hun wensen en behoeften, vertrekkend vanuit hun huidige situatie en rekening houdend met hun budget.”
Begin met isoleren
Om te beginnen gaan de Big Blue-adviseurs na of de woning in kwestie voldoende geïsoleerd is. “Want de goedkoopste energie, is die die je niet gebruikt”, zegt Stef. “Zonder goede isolatie is een verwarming op lage temperatuur ook niet interessant. En nee, wij verkopen geen isolatie-oplossingen maar vinden het wel essentieel om op het belang ervan te wijzen.”
Nieuwbouw of renovatie?
De energie-adviseurs van Big Blue kunnen zowel helpen bij een nieuwbouw als bij een (eventueel gefaseerd uitgevoerde) renovatie. “Voor nieuwbouw raden we aan om met een eerste ontwerp al eens langs te komen. Dan kunnen we in een vroege fase van de plannen al inspelen op je noden, vertrekkend van de EPB-eisen (EnergiePrestaties en Binnenklimaat). Bij een bestaande woning kunnen we desgewenst langskomen om de situatie ter plekke beter in te schatten – denk aan de beschikbare plaats voor de installatie en de mogelijkheden voor bepaalde leidingen.”
Terugverdientijden van 5 à 6 jaar
Omdat Big Blue merkonafhankelijk is en inzet op advies, krijg je als klant een objectieve analyse van wat er mogelijk is. “Wanneer je toe bent aan een nieuw verwarmingssysteem kan het erg interessant zijn om duurzame alternatieven te bekijken. Zeker door de huidige energieprijzen en subsidiëring zijn de terugverdientijden van hernieuwbare technieken zoals lucht-water-warmtepompen en warmtepompboilers kort geworden. Wanneer je deze systemen combineert met zonneboilers worden ze nog interessanter. Reken op een gemiddelde terugverdientijd van 5 à 6 jaar voor de meest gebruikte technieken.”
Het totaalplaatje
Houd er ook rekening mee dat de elke keuze gevolgen heeft voor het geheel. “Als je luchtdicht isoleert, heb je geen natuurlijke verluchting meer en moet je kiezen voor een ventilatiesysteem. Als je een warmtepomp kiest, combineer je ze best met een systeem op lage temperatuur.”
De analyse, de plannen en de offerte van de Big Blue-adviseurs zijn volledig gratis. Wil je er ook mee aan de slag, dan brengen ze je in contact met ervaren installateurs uit je regio.
De negen stappen van energetische renovatie en nieuwbouw
- Zet in op goede isolatie en creëer een gezond binnenklimaat met ventilatie.
- Zet in op hernieuwbare energie met een warmtepomp.
- Is (enkel) een warmtepomp niet rendabel in jouw woning? Vul aan met een ketel op fossiele energie.
- Zorg voor goede warmteafgifgte via vloerverwarming, radiatoren of convectoren.
- Maak van je huis een slim huis met thermostaten en connectie.
- Produceer warm water op de meest efficiëne manier.
- Zorg voor goede klimatisatie met een warmtepomp of airco.
- Zorg voor regenwaterrecuperatie en waterontharding.
- Produceer groene stroom met zonnepanelen.