Interieurtips: zo integreer je de televisie beter in je interieur

Televisies zijn al meer dan een halve eeuw prominent aanwezig in onze huizen. Op momenten dat je geen tv kijkt, kan je hem wat discreter wegwerken. Dit zijn onze tips.

Veel woonkamers zijn helemaal georganiseerd rond de tv. Alle zetels en sofa’s staan zo gericht dat je een zo goed mogelijk zicht hebt op het toestel. Zelfs aan de eettafel of vanuit de keuken willen sommigen ernaar kunnen kijken. En ook de slaapkamers heeft hij intussen allang veroverd. Sommige toestellen zijn zo fraai dat je er ook zonder beeld wilt naar kijken. Maar er zijn ook heel wat mogelijkheden om doordeweekse toestellen minder prominent te maken of zelfs helemaal weg te werken.

Schilderij-tv

Een eerste manier om de aanwezigheid van je tv te camoufleren is – het lijkt contradictorisch – door hem zoveel mogelijk te doen opvallen. Er zijn tegenwoordig toestellen op de markt die, als je ze uitschakelt, een schilderij of mooie foto tonen. Als je ze aan de muur hangt, alleen of tussen andere schilderijen of foto’s, zie je niet dat het kunstwerk eigenlijk een tv is. En ben je de afbeelding beu, dan kun je die zo vaak als je wilt vervangen.

Tv-theater

De andere optie voor wie de flatscreen wat minder prominent wil maken is: discreet wegwerken. De simpelste manier daarvoor is de televisiekast. En die heb je in alle maten en vormen: klassiek, modern, met gewone deuren of schuifdeuren. Overdag is het een gewone kast, of deel van een groter wandmeubel, en pas ’s avonds gaat het televisietheater open, om na de voorstelling weer netjes gesloten te worden. De afwezigheid van een scherm in de living overdag zorgt voor rust voor het oog. Een wat technologisch geavanceerdere versie van de televisiekast is het tv-meubel waaruit met een druk op de knop de flatscreen omhoog rijst, om er aan het einde van de avond weer netjes in te zakken.

Thuisbioscoop

Sommige mensen kiezen er dan weer voor om helemaal geen tv meer in huis te halen, maar een beamer, die het beeld op de muur of op een uitschuifbaar scherm projecteert. Het voordeel is dat zo’n beamer veel discreter is en na gebruik gemakkelijk opgeborgen kan worden. Bovendien creëer je er een beetje cinemagevoel mee in de huiskamer, want je krijgt makkelijk dat overdonderende breedbeeldgevoel waar je helemaal in opgaat zonder dat je er een joekel van een tv-toestel voor moet hebben. Helaas hebben beamers ook wel een aantal nadelen.

Beeld- en klankkwaliteit

Ten eerste is de beeldkwaliteit van een beamer niet altijd optimaal: je moet hem op de juiste afstand van het scherm of de muur zetten of hangen en/of het beeld manueel bijregelen, en als er te veel omgevingslicht is, heeft dat een negatieve invloed op het beeld. Ook de geluidskwaliteit is een aandachtspunt: sommige beamers hebben geen speakers, andere hebben er van slechte kwaliteit. Doorgaans is een extern geluidssysteem dus aangewezen. En ten slotte moet je de filters van de beamer onderhouden, en moet de lamp ook af en toe vervangen worden.

Laptop

Geen zin in al dat gedoe, en wil je ook geen grote tv in huis? Steeds meer mensen kiezen ervoor om gewoon op hun laptop of tablet te kijken. De beeld- en geluidskwaliteit van onze computers wordt steeds beter, en ongeveer alle kanalen die je op tv hebt, kun je ook gewoon op je laptop bekijken. Ben je klaar, dan klap je je computertje toe en berg je hem op.