Je muren en plafond schilderen? Dat doe je toch gewoon zelf

Zijn je binnenmuren toe aan een frisse verflaag? Verven lijkt gemakkelijk, maar het is niet altijd zo simpel. Je gaat best niet zomaar meteen wilt tekeer met de rol of verfborstel – toch niet als je een optimaal resultaat verwacht. Dit zijn onze essentiële tips voor tiptop schilderwerk.

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker bij schilderwerken. Neem dus zeker genoeg tijd en ga grondig te werk – kwestie van vervelende fouten te vermijden die je achteraf nog moeilijk kunt rechtzetten. Want jij bent misschien wel klaar om te starten met schilderen, maar is jouw woning dat ook? Als het om een nieuwbouw of verbouwing gaat die nog maar recent bepleisterd is, zal je toch nog even geduld moeten oefenen. In andere gevallen kun je mits de nodige voorbereidingen wel sneller aan de slag.

Waarom wachten bij recent pleisterwerk? De pleister moet eerst helemaal uitdrogen. Dat kan tot enkele maanden duren, afhankelijk van het bouwvocht, de ventilatie en temperatuur van de omgeving. Een vochtmeter geeft uitsluitsel. Bovendien: een nieuwbouw moet de tijd krijgen om zich te zetten en tijdens die fase kunnen nog barsten in het pleisterwerk optreden. Het zou jammer zijn mocht dit gebeuren net nadat je geschilderd hebt. Dus graag even wachten. Je kunt wel meteen aan de slag als je koos voor gipsplaten, waar geen water en droogtijden aan te pas komen.

Verven in de winter of in de zomer?

Natuurlijk is het aangenamer om te kunnen verven bij daglicht, zodat je foutjes sneller opmerkt. Maar op zich maakt het weinig uit of je in de winter of zomer schildert, als je maar genoeg ventileert en verwarmt. Idealiter bedraagt de temperatuur tussen 10 en 20 graden Celsius. Daaronder zal de verf moeilijker (of zelfs niet) drogen; daarboven droogt ze te snel, met mogelijk strepen tot gevolg. Ook de luchtvochtigheid beïnvloedt het droogproces.

Volgende stap: bescherm alles wat niet geverfd moet worden. Idealiter verhuis je alle meubelen naar een andere kamer. Kan dat niet, plaats ze dan zo ver mogelijk van de muren en bedek ze met lakens of plastic. Verwijder deksels van stopcontacten en lichtschakelaars. Vergeet ook niet om de deurklinken te beschermen. Voor je vloer en plinten zijn een stevige afdekfolie en goede afplaktake onmisbaar. Hier bespaar je beter niet op de kwaliteit. Er bestaan verschillende soorten afplaktape, elk met een andere functie en kleefkracht.

Fixeren, plamuren en reinigen

Zelfs al zijn ze droog, de muren van je woning zijn niet noodzakelijk schilderklaar. Voor nieuwe pleister heb je een fixatiemiddel nodig. Mogelijk moet je de muren licht opschuren vooraleer je de primer (basislaag) kunt aanbrengen. Gaat het om muren die al eens beschilderd werden? Dan kun je die laag meestal als basis gebruiken, tenzij er sprake is van (vocht)plekken. Pak het vochtprobleem aan voor je met schilderen begint.

Hoe dan ook moet je de muren eerst grondig reinigen. Zeker de vetaanslag in de keuken of de nicotine van rokers moet er allemaal af. Tegelijk kun je de muren inspecteren op eventuele schade. Vind je gaatjes? Vul ze met een vulmiddel en plamuurmes. Houd er rekening mee dat vulmiddel kan krimpen en vaak een tweede laag nodig heeft. Zitten er barsten in het pleisterwerk? Haarscheurtjes verdwijnen bij meerdere verflagen. Grotere barsten moet je eerst (in V-vorm) uitsnijden en opvullen met poederplamuur.

Tips van de pro

Zie je barsten op de grens van de muren en het plafond? Breng daar overschilderbare silicone aan, zodat de pleister kan bewegen in plaats van te barsten.

Zijn je muren in slechte staat, dan kun je best eerst een vliesbehang aanbrengen zodat je zeker een effen oppervlak krijgt om te schilderen.