Vrijstaande of ingebouwde BBQ? Dit zijn de pro’s en contra’s

Van als er een beetje zon schijnt en de temperaturen voldoende zijn om buiten te zitten, steekt het barbecuevirus de kop op. We gaan het hier niet hebben over wat er allemaal op de grill moet liggen, maar voor welke soort barbecue je het best opteert: een vrijstaande of ingebouwde? Want ze hebben elk hun voor- en nadelen.

Wanneer je overweegt om een barbecue aan te schaffen of een versleten barbecue te vervangen, is het een goed idee om even een stapje terug te zetten en je af te vragen wat het meest geschikt is voor jou.
Een vrijstaande barbecue is de populairste keuze. Vrijstaande barbecues zijn er in alle maten en soorten. Er zijn tal van betaalbare en compacte modellen op de markt. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen zodat je ze indien nodig kunt beschermen tegen slechter weer (maar verplaats een barbecue nooit als hij nog heet is).

Ideaal op je kleine terras

Vrijstaande barbecues zijn het meest geschikt voor terrassen en kleine tuinen. Een mogelijk nadeel dat je er soms niet genoeg kunt opleggen om al je gasten tegelijk te voeden. Een ander aandachtspunt is dat zeker kleine modellen minder stabiel zijn, zodat ze kunnen omkantelen. Houd kleine kinderen en huisdieren dus uit hun buurt.

Of toch liever een ingebouwde barbecue?

Voor een ingebouwde barbecue betaal je al gauw wat meer, toch zeker als je er een hele buitenkeuken rond bouwt, maar het kookplezier is dan ook recht evenredig met de meerkost. Een goede inbouwbarbecue kan tegen een stootje en blijft gewoon buiten staan bij slecht weer. Een mogelijk nadeel is dat je aan een bepaalde plek gebonden bent en dat inbouwmodellen best wel ruimteverslindend kunnen zijn. Beschik je over voldoende ruimte, ben je een fervente BBQ’er en beschik je over het nodige budget, dan is een inbouwbarbecue iets voor jou.

Verschillende soorten

Als je gekozen hebt of je voor een vrijstaand of ingebouwd model gaat, moet je vervolgens nog een paar knopen doorhakken.

• Wordt het een goede oude houtskoolbarbecue? Je roostert dan op houtskool of op briketten. Goedkoop in aanschaf en je hebt gegarandeerd de echte BBQ-smaak, maar de warmte is niet altijd even controleerbaar.

• Ga je voor een gasbarbecue? Die is veel sneller op temperatuur, en die temperatuur is perfect controleerbaar bovendien. Er is geen gehannes met houtskool. Maar misschien ook wel wat minder charme en je hebt minder de echte smaak die we doorgaans met barbecue associëren.

• De keramische barbecue is aan een fikse opmars bezig, met toestellen als Green Egg, Kamado Joe en The Bastard als bekendste merken. Het succes hoeft niet te verbazen, want hier kun je zowel op zeer hoge temperatuur mee werken (voor pizza’s) of op lage temperatuur garen. En ja, ook keramische barbecues zijn beschikbaar in fraaie inbouwversies.

• En dan is er nog de smoker. Zoals de naam het zegt: met deze barbecue kun je niet alleen grillen, maar ook roken. Gerookte vis kan heerlijk zijn, voor pulled chicken mogen ze ons altijd wakker maken, maar ook gerookte groentjes zijn niet te versmaden.