Kleiklinkers zijn een goede keuze voor je oprit, terras of tuinpad

Zin om je terras, oprit of tuinpaadjes aan te leggen? Dan kun je eigenlijk niet om kleiklinkers heen. Kleiklinkers zijn natuurlijk, oersterk en onderhoudsvriendelijk, en beschikbaar in talloze stijlen en kleuren. En ze zijn nog veel duurzamer dan je dacht.

Vuur, water, lokale klei en vakmanschap. Meer is er niet nodig om kleiklinkers te bakken. Het is een proces dat al vele eeuwen een specialiteit is in de Lage Landen. Maar bij Wienerberger voldoet het productieproces ook aan alle verwachtingen van de veeleisende consument, met oog voor duurzaamheid in alle betekenissen van het woord.

De klei wordt bij voorkeur dicht bij de bakovens gedolven om het transport en dus de uitstoot tot een minimum te herleiden. Het gaat meer specifiek over rivierklei, een bewezen hernieuwbare grondstof. Kleiwinning maakt rivieren beter bevaarbaar en zorgt voor nieuwe natuurontwikkeling. Aan die klei worden geen kleurstoffen toegevoegd. De kleiklinkers zijn volledig in de massa gekleurd en houden een leven lang hun natuurlijke kleurvaste tint.

Tweede leven voor kleiklinkers

Een leven lang? Sterker nog, vaak zijn het twee levens, want klinkers zijn bijzonder slijtvast, laten zich makkelijk opbreken en zijn bij uitstek geschikt voor hergebruik. Een Nederlandse studie wijst uit dat maar liefst 90% van alle kleiklinkers een tweede leven krijgt in herbestrating of wegenonderhoud.

Kleiklinkers worden net als keramische gevelstenen in een steenoven gebakken, maar het bakken van klinkers duurt langer en gebeurt op een hogere temperatuur (1.100° C). Dat is wat ze zo robuust maakt: extreem vorstbestendig, drukresistent en bestand tegen agressieve producten zoals strooizout. Zelfs olie, teer en benzine kun je zonder zichtbare sporen verwijderen. En het onderhoud? Een kleiklinker heeft slechts een keer per jaar een onderhoudsbeurt met de hogedrukreiniger nodig. Gemiddeld gaat een kleiklinker zo’n 125 jaar mee!

Stijlen, kleuren en legverbanden

De keuze in kleiklinkers is quasi oneindig. Kleiklinkers zijn zowel in strakke en moderne versies verkrijgbaar als in meer rustieke en getrommelde varianten. Je kunt niet alleen kiezen tussen verschillende vormen en kleuren, ook met legverbanden kun je je eigen persoonlijke touch aanbrengen. Tot de populairste legverbanden behoren halfsteens, elleboog, visgraat en blok.

Welke kleiklinker past het best op jouw oprit, tuinpad, terras of rond het zwembad? En in welk legverband? De beste manier om dat te ontdekken, is in een klinkertoonpark. Wienerberger beschikt over twee ruime toonparken aan de showrooms van Kortrijk en Londerzeel (Breendonk).

Meer weten over kleiklinkers? Download hier de kleiklinkergids