Maak van je buitenruimte een mediterrane tuin, aangepast aan ons klimaat

Was je al eens op vakantie in Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië? En viel je daarbij voor de geuren en kleuren van mediterrane tuinen? Met deze planten creëer je een Middellandse Zeesfeer op je eigen stukje grond.

Ha, la Méditerranée! Het Middellandse Zeegebied staat synoniem voor lange zomers, olijfbomen, bloeiende bougainvilles, rustige dorpjes en een azuurblauwe zee. Toch wat anders dan ons vaak grauwe en koude klimaat. Misschien was je er vorige zomer of plan je er een volgende vakantie door te brengen. Maar wat als je altijd een beetje Middellands Zeegevoel in je eigen tuin zou creëren? Met de juiste planten en materialen is dat perfect mogelijk. Maar kies dan wel voor vorstbestendige varianten.

Kies de juiste planten

De klimaatverandering is dan wel volop aan de gang, maar de verschillen tussen pakweg Marseille en Mechelen blijven aanzienlijk. In België hebben we ongeveer het hele jaar door neerslag, met doorgaans wat meer in de herfst en de winter. In Zuid-Frankrijk is liggen de gemiddelde wintertemperaturen zo’n 6°C hoger en regent het vooral in de herfst en de lente. De zomers zijn er in principe kurkdroog. Dus je kan niet zomaar mediterrane planten naar België verpotten. Kies daarom voor bijvoorbeeld winterharde olijfbomen. Je zit ook goed met lavendel, tijm en rozemarijn. Ze ruiken heerlijk en ze kunnen goed tegen koelere temperaturen.

Creëer microklimaten in je tuin

Deze planten, maar ook vijgenbomen en wijnranken, zullen het extra goed doen als je ze plant op een goed beschutte plek in de tuin die volop zon krijgt. Zet ze tegen zuidgerichte muren. Stenen muurtjes en grote keien houden de warmte langer vast.

Hou er rekening mee dat het in België soms meer regent dan goed is voor mediterrane planten. Aan de regen kan je niet veel doen, maar je kan er wel voor zorgen dat je bodem het water goed laat doorsijpelen. Aan kleiachtige grond kan je bijvoorbeeld zand toevoegen. Mulch (houtsnippers, stro of bladeren) op de grond strooien kan zowel helpen om vocht langer vast te houden als om de bodem beter doorlatend te maken.

Potten

Sommige planten zorgen voor een echte mediterrane feel, maar kunnen niet goed tegen vorst. Dat kan je oplossen door voor planten in potten te kiezen. Die zet je in de winter op een beter beschutte plek, zoals een wintertuin of een serre. Heb je die mogelijkheid, dan kan je je helemaal laten gaan met bougainvilles, citrusbomen (citroen, sinaas, mandarijn…), palmbomen, hibiscus, bananenplant, jasmijnstruiken en oleanders.

Meer sfeer

Ook met de keuze van terrastegels, meubilair en verlichting kan je de Middellandse Zeesfeer dichter bij huis halen. Dat doe je met terracotta potten, natuursteen voor paden, terrassen en lage muurtjes van oude stenen. Denk ook aan houten elementen die je blootstelt aan de zon om ze mooi te laten vergrijzen. Voor meubilair liggen lichtgekleurd hout en rotan voor de hand, maar het mag ook gerust aluminium zijn of meubels en kussens in kleurrijke tinten. Hou je van wat klaterend water, installeer dan een fonteintje. En wat dacht je van een heuse buitenkeuken, weliswaar met afdak en mogelijkheid om jezelf tegen de wind af te schermen. Een pizza-oven maakt de mediterrane tuin helemaal compleet.