Makkelijk energie besparen doe je zo

Energie besparen betekent niet noodzakelijk minder comfort hebben – wel integendeel. Toch als je je woning slim maakt. Met systemen die volautomatisch werken of met je smartphone vanuit je zetel. Kortom, energie besparen zonder moeite.

1. Alles uit-knop

Verlaat je als laatste de woning? Met een alles uit-knop kan je ervoor zorgen dat alles wat uit moet zijn ook effectief uit is. Je kiest zelf welke toestellen en lichten je uitschakelt. Zo kan je bijvoorbeeld de stopcontacten van je strijkijzer en je stijltang erin opnemen, maar je koelkast en diepvriezer niet. Je maakt de routine één keer aan en kan hem vanaf dan met één druk op de knop activeren, via je smartphone of een knop aan de voordeur.

2. Detectoren

Detectoren zorgen ervoor dat er enkel licht is wanneer nodig. Dat betekent extra veiligheid (automatisch licht bij thuiskomen in het donker of op de keldertrap), maar ook een serieuze energiebesparing. Strategisch geplaatste detectoren zorgen ervoor dat het licht nooit blijft branden wanneer het niet nodig is. Denk aan de berging, het toilet, de hal…

3. Slim verwarmen en ventileren

Dankzij de slimme aansturing van je verwarming en airconditioning heeft je woning altijd het juiste klimaat. Niko Home Control kan gekoppeld worden aan heel wat slimme systemen van partners zoals Renson, Mitsubishi Electric en Vaillant. Met de zoneverwarming regel je zelfs per kamer de gewenste temperatuur. Ga je weg? Je verwarming gaat automatisch in ecostand.

4. Inzicht in je energieverbruik en -productie.

Met Niko Home Control krijg je inzicht in het verbruik van elektriciteit, gas en water. Dankzij geconnecteerde stopcontacten kan je het verbruik van alle aangesloten toestellen opvolgen. Zo ontdek je welke apparaten grote verbruikers zijn en kan je je energieverbruik in real-time opvolgen. Daarnaast kan het systeem je ook inzicht geven in de energieproductie van je zonnepanelen.

5. Slimme energie alerts

Dankzij de slimme energie alerts hoef je niet dagelijks die inzichten te consulteren. Je kan kiezen om enkel een melding te ontvangen wanneer het belangrijk is. Denk aan ongewoon hoog (of laag) verbruik. Zo kan je bijvoorbeeld snel ontdekken dat de diepvries open is blijven staan. Door die slimme alerts kan je meteen ingrijpen en heb je nooit een verrassing op je energiefactuur (of ontdooid eten dat je moet weggooien).

6. Solar mode

Met de solar mode maak je optimaal gebruik van je zelf opgewekte zonne-energie. Zo kan het systeem ervoor zorgen dat er – bij overproductie van zonne-energie – een aantal acties automatisch gebeuren. Je warmtepomp of boiler wordt geactiveerd, je elektrische fiets en/of robotgrasmaaier begint op te laden enzovoort.

7. Peak mode

Het systeem is ook klaar voor de toekomst. Met de peak mode zorgt Niko Home Control ervoor dat je verbruik doorheen de dag gespreid wordt. Zo kan je pieken in je verbruik vermijden en moet je niet extra betalen omdat je het net overbelast.


Premie Fluvius in Vlaanderen

Heb je een digitale meter en zonnepanelen en gebruik je een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of accumulatieverwarming om te verwarmen? Tot 31 december 2024 krijg je van Fluvius een premie wanneer je die toestellen met Niko Home Control aanstuurt: 50% van het totale bedrag op je factuur, met een maximum van 400 euro.

Je kan de premie aanvragen voor alle Niko Home Control onderdelen die je energieverbruik optimaliseren en op je productie afstemmen. Bijvoorbeeld de Starterskit Energie, de modules om je verbruik en productie te meten en de geconnecteerde stopcontacten.

Niko Home Control starterskit

 

Het slimme automatiseringssysteem Niko Home Control en de bijhorende Niko Home app kunnen je helpen energie en kosten te besparen en efficiënter met energie om te gaan.

Niko, de Belgische pionier van huisautomatisering, stelt iedereen in staat om eenvoudig de voordelen van een slim huis te leren kennen met de eenvoudige Niko Home Control starterskit energie. Eens je de vele voordelen hebt ondervonden, kan je makkelijk uitbreiden op maat van jouw gezin en noden.

De starterskit is beschikbaar via je installateur en via online webshops die Niko Home Control verdelen.

Ook zin om je huis slim te maken en makkelijk energie te besparen? Vind snel een handelaar.