Waarom de digitale meter ook veel voordelen heeft

Netbeheerder Fluvius plaatst sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters (zowel voor gas als elektriciteit). Aanvankelijk zou je ook met een digitale meter nog vijftien jaar lang genieten van de (virtueel) terugdraaiende teller. Helaas vernietigde het Grondwettelijk Hof begin 2021 deze regeling, waardoor de digitale meter in een negatief daglicht kwam te staan. Het systeem op zich biedt nochtans veel meer mogelijkheden dan de oude, analoge methode. 

Een eerste – vooral praktisch – voordeel is dat de digitale meter automatisch je verbruiksgegevens doorstuurt naar Fluvius. Het is dus niet meer nodig om je meterstanden zelf door te geven of de meteropnemer binnen te laten. Ook wanneer je van tariefformule wilt veranderen (van enkelvoudig naar tweevoudig of omgekeerd), kan dit volledig vanop afstand. Het is zelfs gratis als je dit doet op het moment dat de digitale meter geplaatst wordt.

Maak je meter slim

Standaard toont de digitale meter je al heel wat gegevens op zijn scherm: je verbruik, de stroom die je op het net zet… Maar het wordt pas echt interessant als je van je digitale teller een slimme teller maakt. Dat kan door hem via de gebruikerspoorten te koppelen aan apps en huishoudtoestellen. Zo kun je jouw elektrische apparaten laten werken op de meest voordelige momenten. Of met een app in de gaten houden hoeveel een toestel verbruikt. De website www.maakjemeterslim.be vertelt je meer.

Op termijn zullen steeds meer toestellen en apps op de markt komen die aan de digitale meter gekoppeld kunnen worden. Zeker nu Fluvius ook andere bedrijven toegang geeft tot verbruiksinformatie, uiteraard alleen met toestemming van de eigenaar van het energiecontract. Onder andere energiebedrijven Engie en Luminus, energieanalysebedrijf EnergieID, adviesdienst June Energy en bank-verzekeraar KBC doen nu al mee om nieuwe mogelijkheden voor hun klanten te creëren.

Word stroomboer

Sinds 1 maart 2021 werkt de terugdraaiende teller niet meer bij eigenaars van zonnepanelen met een digitale teller. Levert het overschot van jouw stroomproductie dan niets meer op? Toch wel. Je kunt met je energieleverancier een contract voor injectie afsluiten. Maar maak je geen illusies: je krijgt slechts een peulschil van wat je zelf betaalt voor elektriciteit.

Maar wist je dat je met een digitale teller ook stroom kunt leveren aan vrienden of familie die zelf geen elektriciteit produceren? Vanaf juli 2022 kun je stroom verkopen of schenken, waar je ook woont. Afnemers van die stroom hoeven dat alleen te melden aan Fluvius, dat alles praktisch regelt en de informatie doorgeeft aan de leveranciers, zodat de elektriciteitsfactuur automatisch wordt aangepast. Deze vorm van energiedelen wordt misschien wel dé grote troef van de digitale meter.

Hoe zit het met zonnepanelen?

Heb je nog geen zonnepanelen? Ook in 2022 is er nog een interessante premie (te verkrijgen via netbeheerder Fluvius) die de volgende jaren stelselmatig wordt afgebouwd. In 2022 krijg je nog maximaal 1.500 euro, in 2023 wordt dat 750 euro. De premie halveert in 2024 nog eens om dan op 1 januari 2025 helemaal te verdwijnen. Het is dus slim om snel (eindelijk) zonnepanelen te laten leggen. Volgens Fluvius verdien je je zonnepanelen op acht à tien jaar terug dankzij het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur.

Heb je wél al zonnepanelen? De Vlaamse overheid heeft een compensatieregeling uitgewerkt voor eigenaars die tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020 zonnepanelen plaatsten en een digitale teller hebben. Zo’n 70.000 gezinnen in Vlaanderen komen in aanmerking voor de premie. Zij konden hun ecologische investering nog onvoldoende terugverdienen en hebben daarom recht op de zogenaamde retroactieve investeringspremie. Kijk hier of je recht hebt op een – pas op, tongbrekeralarm – retroactieve investeringspremie.