Omgekeerd huis aan het kanaal met instant vakantiegevoel

Beneden slapen en boven leven biedt niets dan voordelen. Zeker in deze woning met kanaalzicht. Ina en Mark vertellen over hun compacte stek aan het kanaal (die ze ondertussen wel aan het uitbreiden zijn).

Toen hun kinderen op eigen benen stonden, was de gezinswoning van Ina en Mark te groot geworden. Het koppel voelde er wel wat voor om in hun vertrouwde gemeente te blijven wonen, maar dan aan de Willebroekse Vaart, het kanaal dat Brussel met de Schelde verbindt. “Het water ziet er altijd anders uit, er is veel licht en je hebt hier een instant vakantiegevoel”, zegt Mark.

Alles omgekeerd

Toen er een bouwvallig pand te koop kwam, zag het koppel zijn kans. En ze hadden meteen een uitgesproken visie op wat er beter kon dan in de bestaande woning. “Wij wilden de leefruimte en de keuken op de verdieping en het nachtgedeelte op het gelijkvloers”, zegt Ina. Veel andere woningen langs het kanaal kiezen voor een klassieke opstelling: de leefruimte op de begane grond, door glasgordijnen afgeschermd tegen inkijk en de slaapkamers boven. Terwijl de omgekeerde indeling niets dan voordelen heeft, legt Ina uit. “Op het gelijkvloers is het koeler in de zomer. We slapen aan de achterkant, waar het heel rustig is. En boven genieten we volop van het licht en het zicht.” “Wij doen alles omgekeerd,” lacht Mark. “Ik kan het iedereen aanraden.”

Zentuin

De woning aan het kanaal is een nieuwbouw, van het bestaande pand is niets overgebleven. Architect Giuseppe Farris was meteen enthousiast over het omkeren van de klassieke functies. Hij overtuigde het koppel ook om een patio te installeren aan de voorkant. Die heeft een dubbele functie. De toegangsdeur ligt wat verder van de straat. En de patio trekt ook licht binnen in de gang. Het alu hek zorgt ervoor dat je onbelemmerd naar buiten kunt kijken, maar dat de toevallige voorbijganger niet zomaar naar binnen kan kijken. En het is ook gewoon een mooi zentuintje met keien en een boompje.

Studio Farris Architects – Canal House Humbeek. Photo by Koen Van Damme

Gelijkvloers

“Het is inderdaad een soort Japanse minituin”, klinkt het bij Giuseppe Farris. Hij liet zich inspireren door de Italiaanse architect Carlo Scarpa (1906-1978), wiens werk hij tijdens zijn studies grondig onderzocht.

Op het gelijkvloers vinden we een hal, een thuiskantoor annex gastenkamer die uitkijkt op de zentuin en de master bedroom met buitenruimte. Een compacte badkamer maakt het nachtgedeelte compleet.

Boten kijken

Op de eerste verdieping steelt het terras de show. Maar je kan ook achter de hoge ramen genieten van de rust op het water en het spektakel van de voorbijglijdende containerschepen. Alles is op het uitzicht gericht, het lessenaarsdak heeft zijn lage kant aan de keukenzijde en loopt op richting terras.

Zit- en eetgedeelte lopen in elkaar over, de keuken is half aan het zicht onttrokken. “Je hebt de voordelen van een open keuken, maar je ziet de rommel niet,” lacht Mark.

Onderhoudsvriendelijk

De afwerking van de woning is zonder franjes, maar ademt degelijkheid en gebruiksgemak. Onderhoudsvriendelijke ramen in zwart aluminium, keramische tegels op de begane grond, warm hout op de eerste verdieping. In de keuken valt het werkblad op in Dekton, een oersterk, hitte- en vlekbestendig materiaal dat bestaat uit een mix van twintig verschillende materialen. Voor de terrasramen stelde de architect accordeonramen voor, maar het werden schuiframen, omdat die combineerbaar zijn met vliegenramen.

Minimalisme

Ontspullen is essentieel als je van een groot pand naar een compacte rijwoning verhuist. Maar er zijn altijd spullen waar je geen afscheid van kunt nemen. In de grote kastenwand is ook daaraan gedacht. “De bovenste kasten noemen we onze sunnekasten”, zegt Mark. “Daarin zitten de spullen waarvan we het zonde vinden om ze weg te gooien. Of die we maar één keer per jaar nodig hebben, zoals de kerstversiering.”

Polyvalente ruimte

Met één ding hadden Ina en Mark geen rekening gehouden: een snel uitbreidende schare kleinkinderen. Met één logeerkamer bleek hun nieuwe woning te klein om de uitgedijde familie te ontvangen. Gelukkig kwam het aanpalende huis vrij. Daar komt nu een garage, een extra logeerkamer en wat het koppel ‘de polyvalente ruimte’ noemt, waar in de toekomst de grote familiefeesten kunnen plaatsvinden. “In principe gaan we die woning enkel gebruiken als de (klein)kinderen er zijn, maar de garage is natuurlijk wel een handige extra,” besluit Mark.

Info/fiche

  • Opgeleverd: 2020
  • Type woning: Rijhuis, 135 m2 bewoonbare oppervlakte
  • Architect: Giuseppe Farris (www.studiofarris.com)
  • Technieken: gaswandketel, vloerverwarming, ventilatie type E
  • Foto’s: Karel Hemerijckx, Koen Van Damme, Martino Pietropoli

Dit is een ingekorte versie. De volledige reportage verscheen in de printeditie van Onderdak.