Omschakelen van gas- of stookolieketel naar warmtepomp

Nu de gas- en olieprijzen door het dak gaan, kijken steeds meer mensen naar de warmtepomp als alternatief voor de klassieke ketel. Maar hoe doe je dat, je ketel inruilen voor een warmtepomp? Mitsubishi Electric kan jou hierbij helpen.

Met een warmtepomp gebruik je gratis hernieuwbare energie uit de natuur om warmte en sanitair warm water te voorzien in je woning. In deze tijden van hoge energieprijzen klinkt dat zeer interessant, maar hoe maak je de switch? Ook in een bestaande woning is het vaak perfect mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op een huidig verwarmingssysteem. Bij de installatie komt weinig ruimte of breekwerk kijken, maar wel een beetje denkwerk vooraf.

Om over te stappen van een cv-ketel op stookolie of aardgas naar een warmtepomp moet je enkele stappen zetten, afhankelijk van de energetische kwaliteiten van je woning: extra isoleren, warmtedistributie aan lage temperatuur voorzien, de elektrische installatie controleren en een geschikte installateur vinden om de warmtepomp professioneel te plaatsen.

Eerste voorwaarde: isolatie

Een eerste stap wanneer je aan een nieuwe verwarming denkt, is je woning goed isoleren en luchtdicht maken. Zorg ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen via het dak, de buitenmuren, de vloer of de beglazing. Dankzij een goede isolatie kun je heel wat winst boeken in combinatie met een warmtepomp. De overheid stimuleert dit ook met premies.

Het warmteverlies van je woning zal bepalen welk type installatie het meest geschikt is. In een nieuwbouw is een monovalente warmtepomp die de klus zelfstandig klaart sowieso de beste keuze, in een oude woning zijn er verschillende oplossingen. Mogelijkheid één is om de ketel volledig te vervangen door een warmtepomp die alle warmteverliezen dekt. Mogelijkheid twee is de ketel laten staan en combineren met een warmtepomp. Je gebruikt de ketel dan alleen nog op momenten dat het zeer koud is.

Lage temperatuur

Een warmtepomp rendeert het best in combinatie met een verwarmingssysteem met lage afgiftetemperatuur. De hoogste efficiëntie haal je als je op lage temperatuur kunt verwarmen, bij voorkeur 35 à 40 graden Celsius. Vloerverwarming is hiervoor ideaal, maar behoort niet in elke bestaande woning tot de mogelijkheden. Er zijn nog andere oplossingen om warmtedistributie aan lage temperatuur te voorzien. Mitsubishi Electric heeft bijvoorbeeld een mooi gamma van elegante ventiloconvectoren, afgifte-elementen die warme of koude lucht in je woning verspreiden met een ventilator. Heb je een oud huis met grote radiatoren? Zulke overgedimensioneerde radiatoren kunnen ook gebruikt worden met een warmtepomp.

Elektrische installatie

Plaats je een warmtepomp in een bestaande woning, ga dan ook eerst na of je elektrische installatie hiervoor geschikt is en genoeg vermogen kan leveren om de warmtepomp aan te drijven. Mogelijk is ook het een goed moment om zonnepanelen te leggen, zodat je ook de elektriciteit van de warmtepomp zelf kunt produceren. Dan zit je met je verwarming helemaal goed voor de toekomst.

Betrouwbare partner

Je merkt het: de juiste keuze maken voor jouw specifieke woning, vergt de nodige vakkennis en ervaring. Bij het kiezen van een nieuwe verwarming ga je dus beter niet over één nacht ijs. Mitsubishi Electric heeft ruim honderd jaar expertise. Het netwerk in België bestaat uit meer dan duizend erkende installateurs die jou permanent ondersteunen en de beste oplossing voor jouw woning zoeken.

Wil je ook een energiezuinige warmtepomp in jouw woning? Lees er meer over.