Op naar een interieur met positieve impact

Net als met onze kleding en gebruiksvoorwerpen creëren we met onze interieurs enorme afvalbergen en milieuschade. Daarom gaan velen op zoek naar meubels en decoratie die milieuvriendelijker geproduceerd worden, langer meegaan en op het einde van hun leven makkelijker hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden. Enkele tips.

We bouwen onze woningen steeds vaker met materialen die het milieu niet of minder belasten, en isoleren ze altijd maar beter om het energieverbruik omlaag te halen. Dan is het niet meer dan normaal dat we daarbij op zoek gaan naar manieren om die huizen ook milieuvriendelijk in te richten. We hadden het hier eerder al over hoe je meubels kunt opfrissen en hergebruiken, kunt kiezen voor tweedehands en recuperatiematerialen, of zelfs kunt opteren voor echt antiek, dat zijn duurzaamheid vaak al eeuwenlang bewezen heeft.

Regenwoud

Maar soms wil je weleens iets nieuws, en ook dan zijn er tegenwoordig heel wat interessante opties. Voor meubels – denk aan tafels, stoelen, kasten … – gebruiken we in de eerste plaats hout. Dat is op zich geen probleem, want bomen slaan heel wat CO2 op, en als je het hout verwerkt in meubels, blijft die CO2 vastzitten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wanneer je het hout als brandstof gebruikt. Maar hét probleem met hout is dat er vaak waardevolle natuur voor wordt gekapt. Denk maar aan de schrikbarende oppervlakten regenwoud die dag na dag verdwijnen.

Bamboe

Daarom is het belangrijk dat je bij je meubelkeuze kiest voor hout met een keurmerk als FSC of PEFC. Wat betekent dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast kunnen ook bamboe en rotan een alternatief zijn voor hout. Bamboe is eigenlijk geen hout, maar een grassoort. Het wordt dan ook gemaaid in plaats van gekapt, waarna het ontzettend snel weer groeit en bijzonder veel CO2 opneemt. Ook rotan is in se een duurzaam product: een snel groeiende liaan uit het regenwoud. Maar net als bamboe is het tegenwoordig opnieuw zó in trek dat er soms overproductie is en ook hier de vraag groeit naar een keurmerk.

Metaal en natuursteen

Of meubels van metaal al dan niet goed zijn voor het milieu, daarover is discussie. Ze zijn stevig, hebben een lange levensduur en zijn ook goed te recycleren. Maar de productie van metaal is niet duurzaam, en ook de recyclage ervan kost veel energie. Metaal wordt in interieurs vaak gebruikt in combinatie met natuursteen, wat algemeen wordt aanzien als duurzaam: het gaat lang mee en de productie is weinig schadelijk.

Composiet

Daarnaast zoeken ontwerpers naarstig naar alternatieven voor de traditionele interieurmaterialen. Een van de bekendste en wellicht meest ingeburgerde is composiet, dat vaak als vervanger voor hout wordt gebruikt, bijvoorbeeld als werkblad in de keuken. Composiet bestaat uit een mengeling van hars en vezels en is duurzaam in de zin dat het heel stevig is en dus lang meegaat. Ook op het gebied van het recycleren van composietmaterialen wordt de laatste tijd veel vooruitgang geboekt.

Iets totaal anders

Maar sommigen gaan nog veel verder. Een greep uit de persberichten van de laatste jaren: een Deens merk maakt (mooie!) meubels op basis van zeewier. Plasticafval dat uit zeeën en oceanen wordt opgevist, wordt gebruikt in de meubelindustrie. Een chic meubelmerk verwerkt in zijn producten lederresten, oude jeansbroeken en wijnkurken. Tapijten worden gemaakt van gerecycleerde banden of oude visnetten. Rolgordijnen worden gemaakt van gerecycleerde petflessen. Afbraakhout uit oude woningen wordt verwerkt tot unieke meubels. En er zijn ten slotte ook talloze toepassingen van palletten in binnen- en buitenmeubilair.

Circulair

Bovendien letten steeds meer interieurfabrikanten erop dat de stukken die ze produceren zo circulair mogelijk zijn. Dat wil zeggen dat in de eerste plaats alle onderdelen gemakkelijk te demonteren zijn. Idealiter kunnen die dan zonder (al te veel) aanpassingen opnieuw gebruikt worden. Van andere delen, die bijvoorbeeld versleten zijn, kan het materiaal dan weer gerecycleerd worden. Zodat onze meubeltjes geen afvalberg worden, maar een bron van nieuwe, bruikbare materialen.