Perfecte mix van oud en nieuw

Soms lijkt het dat er in onze kuststeden alleen maar appartementsgebouwen staan. Maar af en toe redt iemand een oud herenhuis van de sloop. Dit pand in de Oostendse binnenstad werd eigenhandig en met veel liefde en zorg in ere hersteld door een jong koppel.

Lily (28) en Ive (29) vonden hun droomhuis een paar jaar geleden. “Het stond al jaren leeg en geraakte niet verkocht aan de vraagprijs”, zegt Ive. “We hoorden wat rond en vernamen dat er een groot waterlek was geweest waarvoor de brandweer had moeten langskomen. Er hadden krakers gezeten, het huis was uitgeleefd. Maar het kon ook niet zomaar afgebroken worden, want de gevel is beschermd.” Het was 2019, nog voor corona dergelijke panden onbetaalbaar maakte. Het koppel rook zijn kans, bood flink onder de prijs en het bod werd aanvaard.

Perfectionist

Dat hun koopwoning een herenhuis moest zijn, stond op voorhand vast, tenminste toch voor Lily, een honkvast Oostendse. “Ik ben opgegroeid in de Belle Epoquewijk en ik hou van dat soort huizen. Een hedendaagse nieuwbouw spreekt me minder aan. Terwijl Ive wel van dat moderne houdt.”
Bouwen en verbouwen is ook compromissen sluiten: de woning werd dan ook een mooie mix van oorspronkelijke elementen en hedendaagse inrichting. De keuken en de badkamer zijn helemaal eigentijds, net als de meeste meubels en verlichtingsarmaturen.

Ive tovert een perfecte espresso uit een zelf hersteld vintage espressotoestelletje van Faema, de Faemina uit 1964.

Oorspronkelijke elementen

Lily en Ive leiden ons rond door de woning. Ondanks zijn bewogen geschiedenis zijn er heel veel authentieke elementen bewaard. De statige poort, hoog en breed genoeg om een flinke paardenkoets door te laten. De majestueuze inkom met marmeren lambrisering. De voorname trap met koperen leuning die naar de bel-etage leidt. De tegeltjes van de hal en de keuken. De moulures en rozetten op de plafonds. En last but not least de kronkelende eiken trap met dakkoepel, waardoor ook in het binnenste van het huis licht valt.

Lily wijst op een paar tegeltjes aan de zijkant met een nauwelijks merkbaar kleurverschil. “Via Instagram hebben we mySTILES gevonden, dat is iemand die oude vloeren opkoopt, proper maakt en verkoopt.”

Familie

Opvallend: Ive en Lilly deden heel wat zelf, met de hulp van familie. “Alleen voor het zwaarste en moeilijkste werk hebben we vakmannen ingeschakeld”, zegt Ive.

Lily en Ive werkten enkel met een binnenhuisarchitect. Een architect was niet nodig omdat ze geen structurele ingrepen lieten uitvoeren. Is er iets dat ze anders zouden hebben gedaan, achteraf bekeken? Ive: “Als ik opnieuw zou beginnen, zou ik de oude plafonds helemaal strippen met behoud van de moulures en ze daarna opnieuw laten bezetten. Dat zou een stabieler effect opleveren. Deze plafonds zijn erg zwaar en wanneer je enkel kleine herstellingen uitvoert, zullen de barsten blijven terugkomen.”

Instagramwaardig

De nieuwe keuken is bijzonder sober uitgevoerd. Een keukeneiland en een aanrecht met lage kasten, dat is het. Er zijn geen bovenkasten. De dampkap zit ingebouwd in de kookplaat. Het minimalistische ontwerp laat de ruimte helemaal tot zijn recht komen – hangkasten zouden dat hebben verstoord. “Het gevolg is wel dat we enkel een lage koelkast hebben in de keuken”, merkt Lily op. “Maar in de kelder hebben we een grote diepvries, dus dat is geen probleem.”

Lily en Ive deelden hun hele verbouwing op instagram via de account @renovatieherenhuis. “Het was een manier om de voor en na’s te documenteren”, zegt Lily. “En de vele positieve reacties uit onze community hielpen ook om door te doen. Vaak vroegen mensen ons ook om raad, maar wij zijn natuurlijk geen experts. Je kan dan alleen maar vertellen hoe wij iets hebben gedaan, zonder daarom de waarheid in pacht te hebben.”

Laatste loodjes

De gang is vijf meter hoog. Hier is nog wat restauratiewerk nodig. Binnenkort kruipt Ive op een stelling om de kaderlijsten bij te werken die te lijden hebben gehad onder een waterlek. Hij blikt omhoog. “Ik schat dat ik een viertal werkweken nodig heb om dat in orde te krijgen. Maar omdat ik alleen ’s avonds en in de weekends eraan kan werken duurt het natuurlijk veel langer.” Hij lijkt er oprecht zin in te hebben. “Niets zo goed als een paar uur met je armen omhoog staan werken als je de hele dag achter de computer hebt gezeten.”

Dit is een ingekorte versie. Lees het volledige artikel via deze link.

INFOFICHE

  • Bouwjaar: Onbekend (ergens tussen 1870 en 1890).
  • Renovatie: 2019-2023.
  • Type woning: Gesloten bebouwing, 365 m2 bewoonbare oppervlakte.
  • Binnenhuisarchitect Carmen Rabaey – www.pandbinnenhuis.be.
  • Schrijnwerk: Roose Keuken & Interieur – www.roosekeuken.be.
  • Gaswandketel: Arnaud Dewaele – www.dewaele-cv.be.
  • Instagram: @renovatieherenhuis
  • Fotografie: Tiny Bogaerts