Puur steen: laat je gevel eruit springen met minimalistische voegen

Voegloos metselwerk zit in de lift, zeker bij strakke hedendaagse nieuwbouw. Zulke gevels laten de bakstenen volledig tot hun recht komen. Wienerberger bedacht een oplossing om de look van verlijmde stenen te bekomen met traditioneel metselwerk.

Vind jij een voegloze gevel ook zo mooi? Zeker bij strakke hedendaagse nieuwbouw kiezen steeds meer architecten ervoor om gevels voegloos of met een zeer dunne voeg te ontwerpen. Zo verkrijg je een homogene gevel waarin de gekozen baksteen in al zijn glorie tot zijn recht komt.

Niets mis met voegen als je eerder houdt van een klassieke of rustieke woning: dan draagt het voegwerk juist bij tot de charme van het project. Maar als je gaat voor een moderne buitengevel, dan is voegloos verlijmen of metselen de norm.

Voordelen van voegloze gevels

Naast de esthetische meerwaarde en de actuele uitstraling zijn er ook een aantal praktische redenen om voor voegloos metselwerk te kiezen. Voegen worden sneller vuil dan baksteen en voegwerk veroudert minder gelijkmatig. Als je kiest voor voegloos, zal de gevel in zijn geheel minder snel verouderen. Als de bakstenen niet moeten worden gevoegd, is het metselwerk ook sneller geklaard en staat je woning minder lang in de stellingen. Dat is zeker het geval wanneer de metselaar met zijn vertrouwde technieken aan de slag kan.

Terca Pagus Rood-Bruin Iluzo, Arch. Frédéric Vander Laenen, Westerlo

Verlijmen of metselen?

Eerst was er maar één manier om voegloos metselwerk te realiseren: met speciale lijm. In plaats van te metselen met mortel brengt de metselaar dan een speciale lijm aan op elke laag bakstenen, waarop de volgende laag dan wordt verlijmd. Maar lijmen is niet langer nodig om een voegloos effect te bekomen. Wienerberger slaagt erin om het beste van twee werelden te verenigen: voegloze gevels met traditioneel metselwerk.

Huldenberg – Terca Pagus Grijs-Zwart Iluzo – HASA Architecten, Muizen

Iluzo: voegloos mét mortel

Wienerberger ontwikkelde de Iluzo, een baksteen die de illusie van gelijmd metselwerk combineert met traditionele metseltechnieken. Aan de zichtzijde ziet de Iluzo eruit zoals een andere baksteen, maar in het legvlak van de steen hebben de ontwerpers een uitsparing voorzien. Zo kan een metselaar de gebruikelijke mortellaag van 12 mm leggen, zoals hij ook doet bij gevoegde baksteengevels. Er is geen speciaal gereedschap nodig, de techniek van metselen kan naadloos worden overgenomen.

Slank formaat voor meer isolatie

Nog een pluspunt: de Iluzo is enkel beschikbaar in Eco-brick formaat, het nieuwe standaardformaat van Wienerberger bakstenen. Die zijn tot 3,5 cm slanker dan traditionele bakstenen. Het gevolg: ze liggen makkelijker in de hand, zijn sneller te verwerken en vooral: er is tot 3,5cm extra ruimte voor isolatie binnen hetzelfde bouwvolume.

Met lluzo win je dus drie keer: je krijgt een fraaie gevel zonder voegwerk, de metselaar kan met zijn vertrouwde materiaal aan de slag en je kan extra isoleren.

Terca Pagus – Grijs-Zwart Iluzo – A-projects, Ternat
Meer weten over de Iluzo gevelsteen?