Renoveren en isoleren: vergeet niet te ventileren

Verbouwers zetten energiezuinigheid nog hoger op hun lijstje dan een paar jaar geleden. Maar hoe maak je je woning energiezuinig zonder in te boeten aan comfort en de kwaliteit van de binnenlucht? Door goed te isoleren én ventileren.

Ventileren is even belangrijk als isoleren

Isolatie vormt een luchtdichte schil rond het huis die in de winter de koelte buitenhoudt en de warmte binnenhoudt (en in de zomer net omgekeerd). Prima plan dus, maar isoleren is maar het halve werk. Even belangrijk is de binnenluchtkwaliteit, de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van vervuilde binnenlucht. Lucht is leven, met goede ventilatie houd je je woning én zijn inwoners gezond. Met de juiste keuzes zorg je ervoor dat er daarbij zo weinig mogelijk energie verloren gaat.

Bescherm je woning tegen de hitte

Let er ook op dat je goed geïsoleerde woning voldoende beschermd is tegen direct zonlicht. Ook door oververhitting voor te zijn, kun je heel wat energie besparen die je anders voor koeling zou moeten gebruiken. Buitenzonwering is dan de meest efficiënte oplossing om te voorkomen dat zonnestralen binnenshuis voor oververhitting zorgen. In dit artikel vertellen we daar alles over.

Ventilatie op maat

Naargelang de grondigheid van je renovatie, zijn er verschillende niveaus van ventilatie mogelijk.

• Ga je voor een beperkte verbouwing, kies dan voor centrale ventilatie met intelligente sturing zoals de Waves. Die slimme ventilator beslist volautomatisch op basis van sensoren of het nodig is om vervuilde lucht af te voeren. Je kunt hem gewoon inbouwen in bestaande ventilatieopeningen van badkamers, keukens en wc’s.

• Wie bij het verbouwen de ramen vervangt, kiest best meteen voor raamventilatieroosters. Die worden bovenop de nieuwe ramen geplaatst en zorgen ervoor dat de afgevoerde vervuilde binnenlucht systematisch vervangen wordt door verse buitenlucht. Ook die roosters zijn ‘slim’ en stemmen de hoeveelheid lucht af op de binnenluchtkwaliteit: altijd genoeg, nooit te veel ventileren.

• Ga je voor een grondige verbouwing, dan is een centraal ventilatiesysteem het neusje van de zalm. Met de Healthbox 3.0 haal je een ventilatiesysteem C+ in huis dat de binnenlucht per afzonderlijke ruimte in huis continu monitort, en indien nodig efficiënt en energiezuinig vervangt door verse buitenlucht die binnenkomt via ventilatieroosters bovenop je ramen. Zonder dat je er iets van merkt, haarfijn afgestemd op jouw gewoontes en leefpatroon.

Zonnewering op zonne-energie

Ook oververhitting tegengaan is een aandachtspunt als je je woning isoleert en luchtdicht verbouwt. Zeker als je ook grote raampartijen voorziet. Doekzonwering is niet enkel voor nieuwbouw weggelegd. Ook in bestaande, recent gebouwde of verbouwde woningen kun je ze perfect installeren op bestaande ramen. Door de zonnestralen tegen te houden voor ze het glas bereiken, voorkom je oververhitting.

Zonder stopcontact of breekwerk

Als je kiest voor de Fixscreen Solar hoef je zelfs geen stopcontacten te voorzien. Deze screen beschikt over zijn eigen ingebouwd zonnepaneeltje, waardoor er bij de installatie ook geen kap- of breekwerk aan te pas komt. Daglicht volstaat om de Fixscreen Solar van stroom te voorzien. Resultaat: de bediening van je screens verbruikt geen greintje elektriciteit. En met de screens naar beneden houd je op de warme dagen ook je koelkosten lekker laag.

Nachtkoeling

Ben je van plan om je ramen te vervangen, denk dan niet alleen aan het ventileren en screens, maar overweeg ook om met nachtkoelingsroosters te werken. Door die luikjes in warme perioden ’s nachts open te zetten, haal je gratis en superveilig koelere nachtlucht in huis om het binnen te helpen afkoelen. Vergelijk het met een raam dat je de hele nacht openzet, maar dan zonder vervelende insecten of kans op inbraak.

Hier kom je nog veel meer te weten over ventilatie en buitenzonwering op maat van jouw verbouwing.