Renoveren: wat een BENOvatiecoach voor je kan doen

Wie al eens gerenoveerd heeft, weet dat zoiets al snel een nogal onoverzichtelijke klus kan worden. Waar vind je betrouwbare informatie? Hoe ga je het best te werk? Op welke premies heb je recht? Om je bij dat alles te begeleiden werden de BENOvatiecoaches in het leven geroepen, waarbij BENO staat voor ‘beter renoveren’. Dit kunnen zij allemaal voor je betekenen.

Het is voor velen wellicht herkenbaar: de renovatie van je woning, of een fase ervan, is afgerond en je bent best tevreden met je vernieuwde woonst. Maar naderhand kom je erachter dat je niet altijd de slimste keuzes hebt gemaakt, dat je aannemer soms niet de voor jou beste oplossingen heeft voorgesteld, of dat je door sommige werken te laten uitvoeren andere gewenste renovaties in een latere fase moeilijk of zelfs onmogelijk hebt gemaakt. Het zijn enkele van de klassieke ergernissen of fouten waarmee verbouwers regelmatig geconfronteerd worden.

Onafhankelijk advies

Daarom is het belangrijk om al voor je aan de werken begint een heel duidelijk beeld te hebben van wat er allemaal moet gebeuren, en in welke volgorde. Enter de BENOvatiecoach, die je bij je renovatie van A tot Z begeleidt met onafhankelijk advies. Hij of zij werkt dus niet met of voor bepaalde merken of producten. Afhankelijk van de regio of organisatie die hem/haar uitstuurt zal de werkwijze van de BENOvatiecoach licht verschillen, maar de volgende stappen zitten er altijd in.

Huisbezoek

De eerste fase van het BENOvatietraject is meteen ook het belangrijkste: het huisbezoek. De BENOvatiecoach komt bij je langs om je geplande renovatie te bespreken en je woning grondig te inspecteren. Zo’n bezoek duurt makkelijk een drietal uren, afhankelijk van de geplande renovatie. Maar zelfs als je maar beperkte werken wilt laten uitvoeren, zal de coach je toch advies geven over eventuele opvolgwerkzaamheden, of je aanraden om eerst andere werken te laten uitvoeren. Constateert hij bijvoorbeeld vochtproblemen, zal hij je adviseren die eerst aan te pakken voor je wat anders doet.

Verslag

In de meeste gevallen stelt de BENOvatiecoach een heel renovatieplan voor je op: wat pak je het eerst aan, hoe, en wat vervolgens? Rekening houdend met je budget en de dringendheid van de werken. Ook mogelijke lock-ins zul je op die manier weten te vermijden: werken die je ondoordacht laat uitvoeren, en die latere renovaties onmogelijk maken of bemoeilijken. Als je bijvoorbeeld de vloer te vroeg vernieuwt, laat je die wellicht niet meer opnieuw openbreken voor een vloerverwarming. Al zijn adviezen zal de BENOvatiecoach ook bundelen in een handig rapport.

Offertes

Daarmee kun je dan zelf aan de slag: je moet een aannemer of aannemers zoeken voor de werken die je wilt laten uitvoeren. En ook daarbij kan de BENOvatiecoach je bijstaan. Soms zoekt hij mee naar een betrouwbare aannemer, en hij kan ook hun offertes nakijken: beantwoorden ze aan wat je nodig hebt en wilt laten doen, jagen ze je niet op onnodige kosten, halen ze de vereiste kwaliteit enzovoorts. Duiken er tijdens de werken problemen op of zijn er bijkomende vragen, dan kan de bouwheer ook daarvoor een beroep doen op zijn coach.

Premies

Ten slotte, als de werken afgelopen zijn, zijn er de premies die je al dan niet zou kunnen krijgen. En dat kan nogal een kluwen zijn, want er zijn veel instanties die premies geven, en waar je recht op hebt kan verschillen al naargelang van de plaats waar je woont. Een vervelende klus om dat allemaal uit te zoeken, maar wel een die een behoorlijk verschil kan maken in je portemonnee. Je BENOvatiecoach kan je niet alleen een handig overzicht geven van de premies waarvoor je in aanmerking komt, hij zorgt er ook voor dat de werken conform zijn uitgevoerd. Je zult immers maar een forse premie missen omdat je een paar centimeter te weinig isolatie hebt aangebracht.

Investering

Een BENOvatiecoach is een investering die je al heel snel terugverdient. Door (alweer) lokaal verschillende premies is de BENOvatiecoach soms gratis. En het kost je nooit meer dan enkele honderden euro’s. Hun werk zal bovendien meer dan ooit nodig zijn, want om de klimaatdoelen te halen en minder afhankelijk te zijn van buitenlandse energie, hebben we in Vlaanderen met onze vele verouderde woningen nog ontzettend veel renovatiewerk voor de boeg. We moeten geen tandje bijsteken, maar een heel paardengebit.