Ruim leven in een kleine woning

We gaan steeds kleiner wonen. Maar dat hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn, want een compacte woning is daarom nog niet benepen. Integendeel, met enkele kleine en grotere ingrepen en slim bedachte oplossingen kun je heel wat ruimte creëren. En leef je royaal op een beperkte oppervlakte. Enkele ideeën.

Kleine woningen worden steeds populairder. Ze hebben dan ook een aantal grote voordelen. Zo zijn ze goedkoper om te bouwen, door minder materialen en werkuren. Maar ook op het gebied van energie: het kost veel minder om ze te verwarmen (en eventueel koel te houden). Bovendien hebben ze minder oppervlakte nodig, wat in ons volgebouwde land ongetwijfeld een voordeel is. En waar grote villa’s zeker hun charmes hebben, met hun grote ruimtes, valt er ook veel te zeggen voor de knusheid en geborgenheid van een kleine woning.

Met de deur in huis

En zo’n kleine woning hoeft niet klein aan te voelen. Om ze ruimer en aangenamer te maken, vallen we meteen met de deur in huis. Bijna letterlijk. Want een voordeur waarlangs je direct de woonruimte binnenstapt, heeft heel wat voordelen. In de eerste plaats verlies je geen ruimte aan een hal of gang. Hoewel we daar traditioneel de voorkeur aan geven, maakt zo’n inkomhal in een klein huis de naast- of achterliggende ruimte nog kleiner. Ze opnemen in de leefruimte is dus een goed idee.

Gang als bergruimte

Eventueel kun je als compromis net achter de toegangsdeur een klein halletje creëren, zodat indiscrete blikken en/of de kou niet meteen de huiskamer binnenkomen. Gordijnen zijn daarvoor de betaalbaarste optie, met glas kun je nog profiteren van extra licht dat door of boven de voordeur binnenvalt. Als het niet mogelijk is om je hal of gang op te nemen in je leefruimte, kun je die wel zoveel mogelijk gebruiken als berging, met ingebouwde kasten tegen de muren, in een verloren hoekje, onder de trap en zelfs in de hoogte.

Zoek de randen op

In de leefruimte zelf doe je dan weer aan living on the edge om meer ruimte te creëren. Nee, je moet geen gevaarlijke dingen gaan doen, wel moet je meer de buitenranden van de ruimte benutten. Je eettafel zet je bijvoorbeeld niet in het midden, maar langs een bank tegen de muur (met eventueel nog bergruimte onder die bank). Zo heb je met dezelfde grootte van tafel toch meteen veel meer circulatieruimte en oogt de plek een pak ruimer.

Tv niet centraal

Hetzelfde doe je in de salon: als je een zitbank inricht recht onder het raam (bijna op de vensterbank als het ware), en je zet er enkel kleine zetels bij, heb je meteen een comfortabele en toch compacte zitplek die niet te groot en te aanwezig is. Opgelet: vaak zijn onze salons gerangschikt rond de tv, waardoor zo’n ruimtebesparende opstelling niet mogelijk is. Is het dan geen idee om de tv op een rolmeubel te zetten dat je na gebruik weer netjes naar de zijkant schuift? Of een beamer te gebruiken die het beeld projecteert op een muur of op een scherm dat je nadien kunt inklappen?

Open berging

Wat een leefruimte ook vaak benepen maakt, is de hokjesmentaliteit van vroeger die nog steeds wat doorleeft: voor elke functie – eten, koken, wassen, slapen … – is er een aparte ruimte. Keuken, eetkamer en living zijn intussen vaak opengegooid, en waarom zou je daar ook niet de slaapkamer en de berging mee in opnemen, naar het voorbeeld van een loft? In een kleine woning kun je zo meer openheid en ruimte creëren. Werk bijvoorbeeld met inbouwkasten waarin je alles opbergt, in plaats van met een aparte berging.

Slapen in de living

Een open slaapkamer ligt voor velen wellicht moeilijker, omdat we graag een rustige, gesloten plek hebben waar we ons aan het einde van de dag kunnen terugtrekken. En toch hoeft openheid niet noodzakelijk ten koste te gaan van intimiteit en geborgenheid. Er zijn tal van manieren om je slaapplek (deels) te camoufleren met een rek, gordijn, scheidingswand enzovoort. Met schuifdeuren is het zelfs mogelijk de open ruimte voor de nacht helemaal af te sluiten.

Multifunctioneel

En dan zijn er ten slotte nog die superhandige meubels waarmee je een ruimte in een handomdraai van functie verandert: een tafel die je uittrekt of inklapt, sofa’s die in bedden veranderen, bedden die in een kast of zelfs het plafond verdwijnen. Helemaal te gek vonden wij de elegante buffetkast die je in enkele bewegingen naar believen ombouwt tot een eettafel voor vier à vijf personen of tot een compacte thuiswerkplek. Wie even surft op het internet vindt in een mum van tijd tonnen inspiratie.