Seizoenstrends in interieurtextiel
Stoffen zijn een belangrijke sfeermaker in onze woningen. Terwijl we meubilair, verf en behang niet elk seizoen kunnen vervangen, gaat dat met kussens, plaids, tafellakens en bedlinnen al een pak gemakkelijker. Zo kan je met enkele kleine ingrepen je interieur toch een heel andere uitstraling geven.
Toegegeven, niet al je interieurtextiel vervang je elk seizoen: gordijnen blijven hangen, kussens berg je niet meteen allemaal op, en ook tapijten blijven meestal op hun vaste plek liggen. Maar dat is niet erg, want een van dé trends dit jaar is immers mix and match: gooi kleuren, vormen, stijlen, prints en zo voort vrolijk door elkaar. Dat betekent dat bijvoorbeeld kussens in diepe winterse tinten perfect kunnen naast exemplaren in felle zomerkleuren en/of pasteltinten van de lente. Contrasten in kleuren en vormen geven je interieur al snel een levendige uitstraling.
Knus versus luchtig
Wat uiteraard niet wil zeggen dat je helemaal geen seizoensvariatie kunt aanbrengen. Integendeel. De warme plaids en dekentjes die je met het naderen van de herfst uithaalt, berg je bij de terugkeer van licht en warmte weer op. En het best helemaal uit het zicht. Waar een woonkamer in de winter lekker vol en knus mag zijn, kan dat in het warme seizoen algauw benauwd aanvoelen. In de zomer willen we meer luchtigheid en openheid. Om dezelfde reden kan het zelfs een goed idee zijn om tapijt tijdelijk op te bergen op een droge plek: de ruimte oogt rustiger, de vloer voelt koeler.
Raamdecoratie
En wat is er leuker dan het gevoel in een nieuwe omgeving te zijn, terwijl je toch nog op je oude, vertrouwde plek woont? Dat effect kun je nog accentueren met raamdecoratie. Combineer bijvoorbeeld een licht rolgordijn met een zwaarder overgordijn: waar in de zomer het lichte stofje volstaat tussen jou en de buitenwereld, wil je in de winter kilte en duisternis op een drastischer manier buitensluiten. Of omgekeerd: in de zomer is het leuk een licht gordijn aan raam of tuindeur te zien wapperen, terwijl een zwaarder rolgordijn in de winter voor steviger beschutting zorgt.
Linnen of bouclé?
Ook die andere trend van de laatste jaren leent zich tot seizoensvariatie: de hang naar natuurlijke materialen. We worden milieubewuster en willen dat ook in onze interieurs weerspiegeld zien. En dus grijpen we naar stoffen als linnen en biologisch katoen, die eerder bij het warme seizoen passen, en wol en bouclé, waarmee we ons in de winter graag zacht en warm omringen. Iets wat we zeker ook in onze slaapkamer doen: een afwisseling van koelere en warmere stoffen. En wellicht ook kleuren: in de zomer mag het licht en fleurig, in de winter liever wat warmer en donkerder.
Handwerk
De aandacht voor natuurlijke materialen hangt samen met die andere trend: een hernieuwde interesse voor ambachtelijk gemaakte stoffen. In een wereld waarin we overspoeld worden met industrieel gemaakte producten, kan het een verademing zijn om mooi handwerk te zien én te voelen. Een stof waarin zorg, aandacht en vakkennis zijn gekropen, en die dat ook uitstraalt. In hun interieurtextiel kiezen velen dan ook voor meer kwaliteit in plaats van kwantiteit, meteen ook de duurzamere keuze.
Doe-het-zelf
Vaak nog duurzamer is: hergebruik en dingen zelf maken. En ook dat zit de laatste jaren in de lift. In de winter haken of breien we heerlijk knusse dekentjes, onze zomerse tuintafel geven we met een ouderwets gebloemd tafellaken uit de kringwinkel een vleugje Griekse of Italiaanse flair. Oerdegelijke maar o zo lelijke kussens tweedehands gevonden? Geen nood, daar naaien we toch gewoon zelf een nieuwe overtrek voor. En die oude bedsprei van oma die we jarenlang zo lelijk vonden maar die eigenlijk prachtig is, herstellen en hergebruiken we.
Persoonlijk
De herstelling mag overigens gewoon zichtbaar zijn, het draagt bij aan het persoonlijke karakter van je interieur. En dat is nog iets waar tegenwoordig velen tuk op zijn: ze willen immers niet in het zoveelste doorslagje van hetzelfde interieur wonen. Wie zijn woning opnieuw of anders wil stofferen, heeft dus wel wat stof tot nadenken. En heeft wellicht een prettige zoek- en ontdekkingstocht voor de boeg.