Stop met weggooien, start met upcycling

Heeft je interieur een make-over nodig? Of ben je net verhuisd? Met enkele eenvoudige en creatieve ingrepen laat je een nieuwe, frisse wind door je huis waaien. Want voor een leuk interieur hoef je niet altijd nieuwe meubels of woonaccessoires te kopen. Maar wat is nu precies het verschil tussen recycling en upcycling en circulaire economie? We vroegen heet aan Evy Puelinckx, ook bekend als ‘minister van Upcycling’.

Enig idee hoeveel spullen we met zijn allen weggooien terwijl ze nog perfect bruikbaar zijn? Naar de kringwinkel of het containerpark afvoeren is al een stap in de goede richting, maar afgedankte spullen zelf een tweede, geheel nieuwe leven geven is nog veel beter. De wegwerpmaatschappij? Weg ermee. Dat is de filosofie van ‘minister van Upcycling’ Evy Puelinckx. Oude spullen of wegwerpmateriaal worden door Evy omgevormd tot een geheel nieuw object of meubelstuk.

Evy legt uit: “Door afgedankte spullen te pimpen, creëer je unieke designitems én bespaar je heel wat geld. Het is bovendien goed voor de planeet. Het weerhoudt ons nieuwe dingen te kopen die we niet per se nodig hebben en het is ook gewoon leuk om zelf aan de slag te gaan en op een milieubewuste manier iets nieuws te creëren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een hippe fruitschaal van een oude stoelpoot. Laat je fantasie de vrije loop.”

Wat is dat dan precies, upcycling?

Tijd voor een paar definities. Want wat is eigenlijk het verschil tussen recyclen, circulaire economie en upcycling?

Evy: “Circulair betekent letterlijk ‘kringloop’ of ‘omloop’. Spullen die bestemd zijn voor de vuilnisbak, gooi je niet zomaar weg maar geef je een tweede leven door ze te hergebruiken, te repareren of om te vormen.”

En dat maakt upcyclen tot de overtreffende trap van recyclen, denken we dan? Evy knikt: “Hoewel die woorden heel erg op elkaar lijken, betekenen ze toch iets helemaal anders. Bij recyclen worden materialen opnieuw verwerkt tot grondstoffen. Upcyclen van materialen houdt in dat materiaal opnieuw gebruikt wordt, waarbij de (toegevoegde) waarde van het product groter wordt. Het krijgt dus echt een complete upgrade.”

Start to upcycle

Wil je zelf upcyclen? Dat kan! Evy deelt vijf eenvoudige tips om je op weg te helpen met upcycling.

1. Repair Café

In een Repair Café kun je gratis terecht met al jouw kapotte spullen zoals meubels, kleding, elektrische apparaten, fietsen en speelgoed. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. www.repaircafe.be

2. Tweedehandsspullen

Duurzame oplossingen hoeven niet duur te zijn. Er bestaan heel wat Facebookgroepen waar je goedkope en zelfs gratis tweedehandsspullen vindt. Of spring eens binnen in een kringloopwinkel, daar ontdek je vast en zeker ook erg leuke spullen om te upcyclen.

3. Gereedschapsbibliotheek

Het concept van een gereedschapsbibliotheek is logisch en eenvoudig. In ruil voor een jaarlijks lidmaatschap krijg je ongelimiteerd toegang tot een breed assortiment werkmateriaal en kwaliteitsgereedschap om te klussen, repareren of renoveren.

4. Peerby

Heb je een ladder nodig om je dakgoot schoon te maken? Of organiseer je binnenkort een tuinfeestje en kun je wel wat statafels gebruiken? Peerby is een platform om spullen te delen met mensen in je buurt. Handig, duurzaam en sociaal. www.peerby.be

5. Nog inspiratie nodig?

Laat je online inspireren. Kijk eens op Pinterest, daar vind je massa’s leuke ideeën waaruit je veel inspiratie kunt halen. Zelf aan de slag? Volg dan Evy’s stap-voor-staphandleiding om een fruitschaal te maken van een paar oude stoelen.