Tien tips voor een geslaagde verhuis

Ken jij iemand die graag verhuist? Spullen sorteren, inpakken, een verhuislift regelen, zeulen met dozen en meubels en dan alles weer uitladen en in mekaar zetten… De voldoening achteraf kan groot zijn, maar hoe maak je van het verhuizen zelf een zo stressloos mogelijk gebeuren? Met deze tips zorgen we ervoor dat je verhuis van A tot Z vlotjes verloopt.

Verhuizen kan een stressvolle en vermoeiende ervaring zijn. Of je nu verhuist naar een andere gemeente of gewoon naar een betere woning in dezelfde buurt, er zijn heel veel dingen die je moet regelen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Dit zijn de belangrijkste tips om je te helpen bij een vlotte verhuis.

1. Begin op tijd

Een goede voorbereiding is essentieel voor een vlotte verhuis. Het eerste wat je moet doen is sorteren: bepaal wat je niet meer nodig hebt en wat je wilt houden. Dat bespaart tijd en moeite bij het inpakken. Breng spullen naar de kringwinkel of hou een garageverkoop. Er zijn ook kanalen genoeg om dingen weg te geven. Hoe meer je ontspult, hoe minder je moet verhuizen. Dit is het moment om afscheid te nemen van dingen die je al jaren niet meer gebruikt hebt of in je kelder liggen stof te vergaren.

Eens het sorteerwerk achter de rug is en je weet wat je wilt meenemen, kan je beginnen inpakken. Neem ruim je tijd, want dat duurt vaak langer dan je denkt.

2. Maak een planning

Maak een checklist van alle klusjes die je moet uitvoeren voor de verhuizing en leg daarbij de nodige deadlines vast. Dat geeft je een duidelijk overzicht van wat er moet gebeuren en wanneer.

3. Huur professionele verhuizers in

Als je jong bent en/of niet al te veel geld wilt uitgeven, is het aanlokkelijk om vrienden en familie op te trommelen om te verhuizen. Sta er even bij stil dat je ook met professionals kunt werken. Je kan je volledig laten ontzorgen van inpak tot uitpak – dat kost flink wat – maar je kan professionele verhuizers ook combineren met vrienden en familie. Zeker als je grote spullen bezit zoals een piano, zijn professionals een must. Zij hebben ervaring met het verhuizen van grote en zware spullen en weten hoe ze die veilig en efficiënt kunnen verplaatsen.

Woon je op een verdieping, schakel dan zeker een verhuislift in met minstens één verhuizer. Dat bespaart heel wat moeite en het is niet duur.

4. Label alles duidelijk

Wat moet waar naartoe? Label alle dozen en verpakkingen duidelijk met de inhoud en de kamer waar ze naartoe moeten. Dat bespaart tijd en moeite bij het uitpakken. Hang ook duidelijke aanwijzingen op de kamers in kwestie, want je vrienden of de verhuizers weten wellicht niet feilloos het verschil tussen “kinderkamer 1” en “bureau” in je nieuwe woonst.

5. Kartonnen dozen

Maak gebruik van stevige, liefst eenvormige verhuisdozen om je spullen te verpakken. Die zijn beter bestand tegen gewicht en beschadigingen dan gewone dozen. Stapel de dozen niet overvol maar sluit ze: zo kan je beter stapelen (en eenvormige dozen stapelen beter). Label dozen met breekbare spullen extra duidelijk.

6. Denk aan de spullen die je direct nodig hebt

Maak een tas met essentiële spullen, zoals toiletartikelen en belangrijke documenten. Stop het basic kookgerief en bedlinnen in duidelijk gelabelde dozen. Zo hoef je niet meteen alle dozen uit te pakken en kun je rustig je tijd nemen.

7. Schakel relevante diensten op tijd in

Zorg ervoor dat je alle nutsbedrijven zoals de providers van internet, telefoon, gas, water en elektriciteit, op tijd inschakelt. Wel zo handig om in een woning aan te komen waar alles werkt. De verhuisdienst van bpost kan ervoor zorgen dat alle correspondentie een aantal maanden wordt doorgestuurd. Vergeet ook niet om tijdig een parkeerverbod aan te vragen voor je plek van vertrek en je nieuwe thuis.

8. Meten is weten

Meet van tevoren de afmetingen van je meubels en check of ze in je nieuwe woning passen. Dat voorkomt onnodig tillen, sjouwen en vloeken. Wat gedemonteerd kan worden, kan je best uiteen halen. Het is echt niet leuk om een kast te verhuizen waar de lades uitvallen tijdens het sjouwen.

9. Voorzie ook tijd voor uitpak

Een verhuis is helaas niet gedaan als alle meubels en dozen zijn aangekomen op hun nieuwe bestemming. Misschien doe je de montage en uitpak graag op je gemak en op je eigen tempo. Maar dit kan ook een moment zijn om vrienden en familie te vragen een tandje bij te steken. Veel handen maken licht werk, en het is wel prettig als op het einde van de dag de belangrijkste meubels zijn gemonteerd en kleren, boeken en servies in de juiste kast liggen.

10. Vergeet de inwendige mens niet

Heeft er iemand aan broodjes, frisdrank en pintjes gedacht? Of bestel je liever een pizza? Toon je dankbaarheid aan de vrienden en familie die je hebben geholpen en leun tevreden achterover. Wie had gedacht dat verhuizen zo leuk kon zijn?