Tips om minder water te gebruiken in de badkamer

Ga jij liever in bad dan onder de douche? Heerlijk, zo’n bad, maar het kost wel veel warm water en dus ook veel energie. Dat kan beter. Met deze vijf tips kun je heel makkelijk duizenden liters water per jaar besparen. Wil je nog een stapje verder gaan en je ecologische voetafdruk in de badkamer tot het absolute minimum verkleinen? Lees dan ook onze tips om te evolueren naar zero waste in de badkamer.

Een douche van vijf minuten verbruikt gemiddeld 55 liter water, een bad ruim 110 liter. Door (snel) te douchen, kun je dus al heel wat water besparen. Als alle gezinsleden gemiddeld twee minuten korter douchen, kun je tot 25 procent per jaar besparen op de verwarmingskosten én het verbruik van water. Kleine beetjes helpen ook: vraag je kinderen om de kraan dicht te draaien als ze zich inzepen of hun tanden poetsen. Maar geef vooral zelf het goede voorbeeld.

Maar hey, de badkamer was toch een plek om je te ontspannen, niet om met een wekker in de hand het milieu te redden? Wil je even lang blijven douchen, ook tijdens het inzepen volop het water laten stromen en toch minder water en energie verbruiken? Koop dan een waterbesparende douchekop. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut, bij een waterbesparende douchekop is dat slechts 5 liter. Dat komt overeen met een jaarlijkse waterbesparing van 2.000 liter water per persoon. Slim, toch?

Hergebruik

En er zijn nog meer makkelijke manieren om water te besparen zonder comfort te verliezen. Wist je dat we maar liefst 30 procent van ons dagelijks drinkwater verbruiken om het toilet door te spoelen? Een toilet met een spoelkeuzeknop voor een kleine (3 liter) of grote boodschap (6 liter) kan dus heel wat water besparen. Om optimaal te besparen, kun je dit combineren met een spoelonderbreker. Nog beter is om voor je toilet regenwater te gebruiken in plaats van drinkwater. Regen is gratis, maar je betaalt natuurlijk wel voor de stroom en installatie. Op ongeveer 8 jaar kan je een regenwaterinstallatie terugverdienen.

Het verwarmen van water kost energie. Met een douche-wtw (warmteterugwininstallatie) gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om koud leidingwater voor te verwarmen. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en/of naar de combiketel of boiler.  Doe je het liever lowtech? Kruip zo nu en dan eens samen met je partner onder de douche. Je bespaart water én het zorgt voor extra quality time.

 Zero waste in de badkamer

  • Wil je niet alleen minder water gebruiken, maar bovendien ook de afvalberg verkleinen in je badkamer, dan hebben we nog deze vijf tips voor zero waste in de badkamer:Wie een viertal wattenstaafjes per week gebruikt, gooit er op jaarbasis toch minstens 200 in de vuilnisbak. Vervang plastic wattenstaafjes – die binnenkort zelfs verboden zijn in Europa – door duurzame alternatieven zoals bamboe. Die zijn volledig composteerbaar.
  • Voor katoen wordt liters water verspild én heel wat pesticiden gebruikt die de omgeving belasten. Make-up verwijderen kan ook op een duurzame manier dankzij herbruikbare wattenschijfjes. Wanneer ze vuil zijn, gooi je ze gewoon in de wasmachine.
  • Bye bye plastic wegwerpscheermesjes! Kies voor een old school metalen exemplaar. De mesjes zelf worden voor 100 procent gerecycleerd als ze bij het oud ijzer terechtkomen. Een absolute must-(s)have!Om je handen en lichaam te wassen, kies je voor een blok zeep in plaats van vloeibare zeep in plastic verpakkingen. Gebruik je een natuurlijke zeep, dan zitten er bovendien geen chemische bestanddelen in die schadelijk zijn voor het milieu.
  • Een tandenborstel vervang je idealiter om de drie à vier maanden. Een mooi en ecologisch alternatief voor de plastic exemplaren zijn tandenborstels van bamboe. Bamboe is een sterke, natuurlijke grondstof. Het is bovendien de snelst groeiende plant ter wereld.