Tips van de interieurarchitect: inbouwkasten of losse kasten?
“Superpraktisch” hoor je van wie bij inbouwkasten zweert. “Maar kijk dan naar het karakter van dit vintage dressoir”, reageert de ander. Als het tussen inbouwkasten of losse kasten gaat, zijn de meningen verdeeld. Er lijkt niet één juiste keuze te zijn. Of misschien is die er wel, maar voor iedereen en in verschillende omstandigheden anders. Dit zijn de tips van de interieurarchitect.
“Als het puur gaat om elke beschikbare kubieke centimeter optimaal om te zetten in kast- en opbergruimte, dan is een ingebouwde kast meestal de betere optie.” Dat zegt Kurt Herrijgers, die voor Not Before Ten interieurprojecten over heel Europa creëert. Hij voegt daar onmiddellijk aan toe dat inbouwkasten niet noodzakelijk altijd de beste keuze zijn. “Meestal spelen er meer en heel uiteenlopende factoren mee.”
Inbouwkasten niet altijd mogelijk
Zo is het simpelweg lang niet altijd mogelijk om voor een inbouwkast te kiezen. “Een raam, deur of binnentrap kan een onoverkomelijke spelbreker zijn”, illustreert Herrijgers. “In andere gevallen kan een inbouwkast dan weer juist wel weg met schuine of moeilijke hoeken in muren en plafonds.” Een inbouwkast kan daarbij alles uit de beschikbare ruimte halen én tegelijk meer visuele orde in de kamer brengen. Misschien tover je er ook in één klap water- of gasleidingen mee weg.
Met voorbedachten rade
Soms wordt er al bij het ontwerp van de woning rekening gehouden met inbouwkasten. “De invulling van de ruimte wordt vaak mee bepaald door de architect”, zeggen Thomas van Looij en Veerle Duyck van Studio 22 Architects. Er blijkt geen standaardregel te bestaan. “Persoonlijke esthetiek, de bruikbare ruimte en het gebruik, dat is wat doorweegt op de keuze voor inbouw- of losse kasten.” Het hangt ook vaak af van de woning of kamer in kwestie … en dan nog zie je niet zelden een combinatie van de twee.
Combineren mag
Zo kiezen mensen volgens Duyck in de slaapkamer zowel voor losse kleerkasten als voor volledig maatwerk. “Voor de keuken is maatwerk het populairst, maar je ziet ook combinaties van standaardmodules, afgewerkt met een zelfgekozen werkblad en zijpanelen.” In de woonruimte kiest men nog het meest voor losse kasten. Bij een bureau of kinderkamer houdt men meestal rekening met het feit dat de kamer later een andere bestemming krijgt en is dat een reden om niet voor inbouwkasten te gaan.
Vooroordeel
Inbouwkasten zouden je meer opbergruimte opleveren, maar de leefruimte verkleinen. “Dat moet je nuanceren”, zegt Herrijgers. “In fysieke ruimte maken ze je kamer inderdaad kleiner. Maar omdat de inbouwkast visueel wegvalt in de muur, geeft juist een losstaande kast vaker het gevoel de ruimte kleiner te maken. Ze laat aan zijkanten en bovenzijde dan wel meer ruimte vrij, maar komt als een soort blok uit de muur naar voren.” Een effect waar je vooraf misschien niet bij stilstaat.
De truc met de spiegel
Een effect dat bij ingebouwde, muurvullende kasten vaak hand in hand gaat met een ander misleidend maar mooi meegenomen ruimtevergrotend gevoel. Omdat inbouwkasten tot aan het plafond reiken, trekken ze ook je blik hoger dan de driekwarthoogte van losse kasten dat doen. Een zo mogelijk nog groter ruimtegevoel krijg je door zo’n inbouwkast geheel of gedeeltelijk van spiegels te voorzien. Dat creëert extra diepte én laat toe om meer uit (natuurlijk) licht te halen.
Prijs en waarde
Tenslotte nog enkele praktische elementen die je beslissing kunnen beïnvloeden. Zo hangt er aan die maximale en à la carte opbergruimte van ingebouwde kasten over het algemeen een gevoelig groter prijskaartje vast. Daar staat dan weer tegenover dat de betere ingebouwde kast de waarde van je huis kan verhogen. Weet ook dat, in tegenstelling tot een losse kast, er heel wat meer tijd zit tussen de keuze voor een inbouwkast en het moment dat je er je trui of langspeelplaat in opbergt.