De keuken is de belangrijkste plek in huis

Wat is in? Wat is uit? Waar sta je beter even bij stil wanneer je plannen maakt voor je nieuwe keuken of de make-over van je huidige? De laatste jaren heeft de keuken een indrukwekkende transformatie doorgemaakt en je wilt natuurlijk liever helemaal mee zijn. Dit zijn de belangrijkste trends voor 2022.

Ga je dit jaar voor een nieuwe keuken? Of plan je een grondige renovatie van je bestaande? Weet dan dat de keuken de laatste jaren een ingrijpende evolutie heeft doorgemaakt. Meer dan elke andere ruimte in de moderne woning. Om daar je voordeel mee te doen én omdat het toch om een zekere investering gaat, kan het geen kwaad om mee te zijn met deze trends voor de moderne keuken.

Wij tippen liever geen kleur van het jaar (natuurlijk groen als je het echt wilt weten) of het trendy werkbladmateriaal van het moment (marmer), geen hippe vloertegelpatronen of andere vrij kortlevende stijltips. Wij gaan voor langetermijntendensen waar je over vijf, tien of meer jaar nog van geniet. Want een goede keuken, die gaat lang(er) mee.

Het hart van je woning

De keuken als centrale leefruimte, het is zeker geen nieuwe trend, maar vandaag eerder het nieuwe normaal. In nieuwbouw is een open keuken standaard. Heel wat keukenrenovaties en make-overs beogen hetzelfde doel. Volgens topdesigner Molly Machmer-Wessels is de keuken een verlengstuk van de woonzone geworden. Anderen gaan nog verder en hebben het over het hart van de woning. In 2022 gaat de leefkeuken een nog centralere rol spelen in de woonbeleving. Zowel in grote als kleinere huishoudens.

Het oog wil ook wat

Precies omdat de keuken steeds vaker een centraal onderdeel van onze woning wordt, moet ze niet enkel functioneel zijn, maar moet ze er ook goed uitzien. Zowel keukendesigners als producenten van keukentoestellen spelen daar enthousiast op in. Dat geeft je veel meer opties om je keuken op jouw persoonlijke stijl en je totaalinterieur te laten aansluiten. Warm klassiek, strak design, sober neutraal of juist uitbundig opvallend. Van je waterkraan en je werkblad tot het discrete paneel voor je vaatwasser of die felkleurige keukenrobot.

Duurzaamheid

De keuken van morgen is duurzaam. Dat betekent niet alleen dat je best opteert voor keukenmeubilair en -toestellen die langer meegaan. Nieuwe technologieën zorgen er ook voor dat duurzame toestellen betere kookprestaties neerzetten en daarbij minder stroom of water verbruiken. Duurzaam betekent ook dat je keuken best niet van het andere eind van de wereld aangevoerd moet worden. Kies dus voor een keukenfabrikant uit eigen land.

Slimme efficiëntie
Smart living is niet langer een gimmick, maar een heuse trend. Dat betekent: slimme toestellen die je meer comfort, meer tijdwinst en meer energie-efficiëntie opleveren. Denk aan dampkappen die automatisch op het optimale vermogen draaien; ovens die overgaren quasi onmogelijk maken en je toelaten om via je smartphone een oogje op je gerecht te houden; en toestellen die bij een storing een diagnose naar de onderhoudsdienst doorsturen zodat je alvast één bezoek van een technieker uitspaart.

Multifunctionele kranen

In 2022 komt er meer dan alleen maar warm en koud water uit de keukenkraan. Wat dacht je van water op kooktemperatuur? Daarmee zet je onmiddellijk een energiezuinig kopje thee. Maar daar houdt het niet bij op. Ga meteen voor een 4-in-1 kraan: warm, koud, kokend én gefilterd water. Of waarom niet: kies voor een 5-in-1 model dat daar nog bruiswater aan toevoegt. Daarmee bespaar je jezelf een heleboel gezeul met (vaak plastic) flessen of een apart bruiswatertoestel op je keukenaanrecht.